"יש המון רגעים קשים": למרות שהפכנו למעצמת סטארט-אפ, יזמים רבים בישראל נמצאים במקום טיפה אחר. רובם מתרוצצים בין משקיעים ומקימים כמה סטארט-אפים - ולפעמים גם זה לא מספיק. אז מה הקשיים שעוברים בדרך לפסגה? והאם כולם מגיעים לשם? "מדינת חדי הקרן" - פרויקט מיוחד.
כתבות נוספות על פרויקט "מדינת חדי הקרן":
כשחושבים על אומת חדי הקרן שנוצרה כאן, מדברים בעיקר על סיפורי ההצלחה או על הכישלונות המהדהדים. אבל הרוב נמצאים אי שם באמצע - מקימים סטארט-אפ, מנסים לגייס כסף ומתרוצצים בין משקיע למשקיע. "רוב הפגישות לא מסתיימות במכירה, אלה החיים שלנו", אמר אביחי בליצקי, יזם סדרתי. "יש המון רגעים קשים, אבל ברגע שמשהו מצליח - מי זוכר מה היה קודם?".
על אף שהפכנו למדינת סטארט-אפ, מספר הסטארט-אפים החדשים בצניחה. זה נובע מהמשכורות הגבוהות שאפשר לקבל כשכיר, וגם כי לא פשוט למצוא קרונות שישימו כסף בשלב הגרעין -אם החברה קטנה ומסוכנת. "מתוך מאה חברות שיקימו - 10 ישרדו ויצליחו", אמר חיים סדגר, משקיע הון סיכון. "90% יצטרכו על אותו הדבר עוד פעם, ולפעמים עוד פעם ועוד פעם".
"הייתה לנו התחלה מאוד קשה", סיפרה עינת גז, מנכ"לית ומייסדת "פאפאיה גלובל", ששווייה עומד על מיליארד דולר. "היו לנו שנתיים ראשונות שכמות הפעמים ששמעתי 'לא' הייתה מטורפת, כל יום בערך יש לך רגע כזה שאתה אומר למה אני צריך את זה?".
אבל גם בפסגה לא הכול נוצץ. יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, שמכרו את החברה שלהם "ארמיס" ביותר ממיליארד דולר, מכירים הם, ואולי בעיקר הם, מה זה לילות בלי שינה. "יש עניין כזה כשברגע שהחברה צומחת, הדבר האחרון שאתה רוצה זה לראות אותה יורדת", סיפר יזרעאל. "זה מתבטא בחוסר שינה, לא לאכול. שישי בערב, המשפחה אוכלת ואתה בחדר עושה זום עם אנשים מארצות הברית".
בעולם שבו הכסף נשפך בלי הגבלה, גם ההגדרה של מה היא הצלחה מעט מעורפלת. אם פעם להגיע לשווי של מיליארד דולר היה פותח את מהדורות החדשות - עכשיו זה רק עוד ציון דרך. "ההיי-טק הישראלי מושך את כל הכלכלה למעלה", אמר סדגר. "אם יקרה לו משהו - אנחנו נשלם את המחיר".