שר האוצר אביגדור ליברמן הכריז היום (שני) במסיבת עיתונאים שיניח מחר את תקציב המדינה בכנסת לקראת ההצבעה עליו בקריאה ראשונה, שתתקיים בהמשך השבוע. ליברמן התייחס לסוגיית חוק ההסדרים, ודחה את האפשרות שח"כים יתמכו בתקציב אך יתנגדו לחוק במתכונתו הנוכחית: "התקציב וחוק ההסדרים הם שלם אחד, אי אפשר להצביע בעד הראשון ונגד השני". להערכתו, יושג לבסוף רוב בעד השניים.
"זה התקציב הכי חברתי בתולדות מדינת ישראל", הצהיר. "בשנת 2021 התקציב יעמוד על 432 מיליארד שקלים, וב-2022 זה יעלה ל-452 מיליארד. יש תוספות של מיליארדים למשרדים השונים ולתוכניות חברתיות: משרד החינוך קיבל 300 מיליון שקלים לסגירת פערים בין המרכז לפריפריה, וניצולי השואה מקבלים תוספת דומה".
על הביקורת של נתניהו על התקציב שהוקצה במיוחד לחברה הערבית, ענה ליברמן: "נתניהו הזמין את מנסור עבאס 4 פעמים לבלפור, והבטיח לו שכל מה שהציעו לו – הוא ייתן לו יותר. שלא יבלבל את המוח עכשיו על 'מס עבאס', אם כבר זו המצאה של נתניהו ולא שלנו".
לאחר מכן התייחס ליברמן למצב המשק, ונשמע מרוצה: "כלכלת ישראל נמצאת בעלייה, בצמיחה. כשאני מדבר על שלושה פרמטרים: הדוחות הרבעוניים של כל החברות שנסחרות בבורסה, הפעילות בכרטיסי האשראי וכמובן גם גביית המסים - כולם טובים מעידים ומעידים על פעילות מוגברת". לדבריו, הכלכלה הישראלית "למדה לחיות ולעבוד לצד הקורונה": "התו הירוק והתו הסגול עובדים יפה". על פתיחת הלימודים המתקרבת, אמר: "למרות כל הסיכונים, תומך בפתיחת השנה ב-1 בספטמבר. יש חששות, אבל זו ההחלטה הנכונה".
"התקציב וחוק ההסדרים הם שלם אחד"
לצד הדיבורים על התקציב, שר האוצר עבר לדבר על סוגיה נפיצה יותר: חוק ההסדרים, הכולל רפורמות רבות שהממשלה מעוניינת לקדם. כמה חברי כנסת מסיעות מרצ והעבודה התבטאו בעבר נגד החוק בצורתו הנוכחית, ואף איימו להצביע נגדו. ליברמן פסל את הרעיון: "התקציב וחוק ההסדרים הם שלם אחד, אי אפשר להצביע בעד הראשון ונגד השני. כל השאר זה עורבא פרח".
"אני בקשר עם כולם. מאמין שיהיה לנו רוב של חברי כנסת שיתמכו גם בתקציב וגם בחוק ההסדרים. עד הרגע האחרון יהיו הצהרות ואולטימטומים, זה חלק אינטגרלי מדיוני התקציב ולכן אני מקבל את זה בהבנה. עד ההצבעה אני מניח שזה ייפתר. אני מופתע לטובה מתפקוד הקואליציה, שהיא מאוד ססגונית - שלא לומר שעטנז. עד היום העברנו כמעט את כל מה שרצינו, ונכון שלא כולם מרוצים מכל ההחלטות שלנו אבל זה לא יכול להיות אחרת בקואליציה כזו".
"מכסות החקלאות הן שיטת מפא"י - אפילו שכבר לא קיימת"
אחד התחומים שעוררו מחלוקת בחוק ההסדרים היא הרפורמה בחקלאות, שנועדה לפתוח את התחום לייבוא ולהגביר את התחרותיות שבו. "נגיע להסכמות עם החקלאים, עם חברי הכנסת אני לא בטוח", אמר ליברמן. "על חלק מזה נעבוד גם אחרי התקציב".
ליברמן הסביר את ההיגיון שעומד מאחורי הרפורמה: "היום יש כ-7,000 חקלאים בארץ והגיל הממוצע הוא 66. אין צעירים בענף כי אין חדשנות ואין רווחים. מי שמצטרף לחקלאות זה העולם השלישי ואי אפשר להתחרות בו, כי השכר שם נמוך. לכן, הסיכוי להיות תחרותי יותר יכול להפוך את החקלאות ל"סטרט אפ ניישן", אחרת אין לה סיכוי. לאור זאת התוספת בתקציב היא לחדשנות בחקלאות, וגם לתמיכה ישירה בחקלאים בעלות של מיליארד שקלים. במקום שהמחירים של הפירות והירקות יישארו גבוהים - נתמוך ישירות בחקלאים".
שר האוצר הוסיף: "כל המכסות בחקלאות הן שיטת מפא"י - אפילו שהיא כבר לא קיימת". הוא הפנה אצבע מאשימה גם כלפי רשתות השיווק: "מאוד לא בריא שאצלנו היבואן הוא גם הקמעונאי - וגם הסיטונאי. השוק נשלט בידי שופרסל, רמי לוי וויקטורי, שמאז הקורונה הכפילו את הרווחים. יש צורך לבדוק את כל השרשרת הזאת".
"דיור? זה השוק הכי בעייתי"
"לדעתי רבע מיוקר המחייה נובע משוק הדיור, הוא הכי בעייתי" טען ליברמן. "מתחילת השנה ועד סופה נגיע ל-8% עלייה במחירי הדיור, לכן צריך תוכנית כוללת ולא טלאי על טלאי. אני עובד במשותף עם שרת הפנים ועם שר השיכון, ומיד אחרי החגים נוכל לפרסם תוכנית כוללת בנושא הדיור והמאבק בעליית המחירים".
על העלאת גיל הפרישה לנשים: "מה יעשו 22 שנה? ישתעממו בבית?"
נוסף על ההתנגדות לרפורמה בחקלאות, הח"כים ממרצ ומהעבודה ביקרו גם את הכוונה להעלות את גיל הפרישה לנשים. "זה חלק מהמקור התקציבי", טען ליברמן. "אם רוצים להגדיל למשל את הכסף לבריאות בתקציב, אז צריך להצביע על המקורות שלו - כמו גיל הפרישה".
"העלינו אותו בצורה מאוד מדורגת שמתפרשת על 11 שנים", המשיך שר האוצר. "השארנו כסף לרשת ביטחון לאותן נשים שלא יוכלו להמשיך לעבוד. דיברו גם על תפקידים שוחקים, אבל אני לא יודע מה יותר שוחק – מורה, קופאית בסופר או תופרת? לכן זה צריך להיות אינדיבידואלי. אין בעולם דבר כזה כמו גיל הפרישה בארץ, 62. תוחלת החיים עלתה ומגיעה כבר ל-84 לאישה, מה היא תעשה 22 שנה, תשב בבית ותשתעמם?".
"יציבות כלכלית של הרשות היא אינטרס ישראלי"
נושא נוסף שעלה במסיבת העיתונאים הוא פגישתו של שר הביטחון בני גנץ עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. "אמרתי גם כשר הביטחון: יציבות כלכלית של הרשות הפלסטינית היא אינטרס של ישראל", הבהיר ליברמן. "חשוב שיהיה שיתוף פעולה אזורי כדי לשמור על היציבות הכלכלית של הרשות. לפחות במישור הכלכלי אנחנו אכן עושים הכול כדי לשמור על היציבות הזו".
"אגיש הצהרת הון - אם נתניהו יגיש גם"
אחרי ש-10 שנות מאסר נגזרו על פאינה קירשנבאום, חברת הכנסת לשעבר מטעם ישראל ביתנו ומי שנחשבה למקורבת לליברמן, שר האוצר התייחס לגזר הדין והדף את הטענות שהיה חייב לדעת על מעשיה: "אני מבין שאף אחד בחדר חוץ ממני לא קרא את כל התיק ואת העדויות, אחרת לא הייתם שואלים את זה. כל אחד שיקרא את כל הראיות, כולל ראיות של עדי התביעה, לא יבין את גזר הדין, זה לא מידתי".
"גם לגבי הבת שלי, היא לא הרוויחה יותר מ-16-14 אלף שקלים לחודש באותה חברה שהוקמה ב-2004 ונסגרה ב-2006. הייתי מצפה מכל עיתונאי להוציא תיק של החברה ולראות את כל ההכנסות שלה. ראיתי התקפה גם מאנשים המזוהים עם נתניהו. אני מוכן להעביר את כל החשבונות של הבת שלי - בתנאי שיאיר נתניהו יגיש גם, וכך גם לגבי הצהרות הון שלי אם בנימין נתניהו יגיש את שלו".