לא מעט מדברים על הנוער של היום שמכור למשחקי המחשב ועל החשש התמידי הזה שמרחף לו באוויר מאז שנות ה-90' ממשחקי המחשב: בריחה של הילדים מהמציאות, אין בהם אף פן חינוכי או כזה שיכול לעזור להם בעתיד. אך אפשר היום להגיד שלמשחק המיינקרפנט הותיק שיצא בשנת 2009 יש את היתרונות שלו. במשחק מקבלים השחקנים "עולם פתוח" המורכב מבלוקים והוא מאפשר להם לבנות את העולם שלהם כפי שהם רואים או מדמיינים אותו בלוק אחר בלוק. 

המשחק נוצר על ידי מרקוס "נוטץ'" פרסון שהקים את Mojang, סטודיו לפיתוח משחק שוודי שנרכשה על ידי מיקרוסופט ב-2014 במשחק קיימים המון סוגי משחקים, החל ממצב "הישרדות" בו השחקן צריך לשרוד, להשיג משאבים ובלוקים על מנת להתקדם ועד למצב "יצירתי" שבו לשחקן יש אינסוף משאבים והוא יכול לבנות כרצונו לפי פרי דמיונו. אמנם שהמשחק הגדיר מטרות פשוטות, כל שחקן יכול לשחק במשחק לפי איך שהוא מוצא לנכון על גבי הפלטפורמה. כיום, קיימים גם מודים ושרתים רבים המאפשרים פריצה של גבולות נוספים במשחק עד לכדי ז'אנרים של לוחמה, פארקור ואף משחקים פופולרים אחרים שהוטמעו אל תוך המשחק. 

בונים את ה"יס פלאנט" במשחק המיינקראפט (צילום: פרלמנטום)
בונים את ה"יס פלאנט" במשחק המיינקראפט | צילום: פרלמנטום

העולם הפתוח הזה הוא כלי יוצר בידי השחקנים שמשתמשים בבלוקים שונים בצבעים ובצורות שונות כדי לבנות מבנים, ערים שקיימים במציאות ועולמות דמיוניים כפי שהם רואים אותם. העבודה חייבת להיות מדוייקת והמשתמשים במיינקראפט לרוב עורכים גם תחקיר מקדים למקום אותו הם רוצים לבנות בכדי להגיע כמה שיותר קרוב למציאות.

כך עושה לדוגמא קבוצת הפרלמנטום - קהילה שצמחה בתחום המיינקראפט מאז 2014, לקהילה יש קהל שחקנים נרחב אשר עוקב אחר סדרת הרשת "הפרלמנטום" שהיתה הראשונה לשלב קו עלילתי בנוסף למשחקיות של המשחק הפופולרי מיינקראפט, בשרת זה משתתפים 22 שחקנים הכוללים יוצרי תוכן וגיימרים אחרים. בשנת 2016 פתחה הקהילה את השרת הציבורי "הפרלהגיימס" אשר העניק מקום לקהל לשחק בין עצמם או עם יוצרי התוכן והוא אף מפוקח בצוות ומציע מגוון משחקונים שונים, כיום הוא השרת הכי מגוון וגדול ומארח אלפי שחקנים מידי שבוע. 

"מיינקראפט מאפשר לעשות הכל, ממשחק פשוט עם חברים עד לבנייה מורכבת של ארמון דמיוני שמתוקף על ידי דרקון", מציין 'ThatKoala' – אמיר, בן 15 ממודיעין, עולה לכיתה י' משחק במיינקראפט מגיל 9 ואחד מחברי קבוצת הפרלמנטום, "כשאנחנו בונים פרוייקט, אנחנו לא כמו בנאים בחיים האמיתיים, אנחנו גם הבנאים, גם האדריכלים וגם המעצבים. אנחנו מתכננים את הבנייה, חושבים על צבעים מתאימים או צורה מורכבת, ופשוט, מתחילים לבנות.

בונים את ה"יס פלאנט" במשחק המיינקראפט (צילום: נועם pink)
בונים את ה"יס פלאנט" במשחק המיינקראפט | צילום: נועם pink

והפרוייקטים שלנו הם לא רק בתים או ספריות או בניינים בעיר מפוארת, אנחנו גם בונים הרים, טבע, בניות פנטזיה ולפעמים גם אנשים וחיות. וכשאנחנו בונים, אנחנו מתייעצים, עוזרים אחד לשני, מחפשים השראה וביחד יוצרים בניה מפוארת מכלום", מוסיף קואלה שהחוויות שהוא צובר מהמשחק ומהקהילה מעלות בו רעיונות לעתיד, "אני חושב שלתכנן בניינים זה תחום שנורא מעניין ואופי אפילו אעסוק בו בעתיד". 

_OBJ

אחרי שבנו את כיכר רבין ואת דיזינגוף סנטר התחילו החברים בקבוצה פרוייקט חדש לבניית בניין ה"יס פלאנט" בראשון לציון. במסגרת הפרויקט בנו 4 הבנאים (בני 13 עד 15) את המתחם בדיוק ארכיטקטוני מרשים כל זאת לאחר ביקור של שעה במתחם וצילומו מכל הזויות. "זה משחק שהוא אין סופי. תמיד יש לך עוד לבנות, לנסות עוד דברים חדשים, וכל פעם מחדש זה כיף, בין עם זה לבנות בניינים, עצים, או מבנים במציאות כמו היס פלאנט", מציינת PinkUsh'': נועם מירושלים, בת 13, עולה לכיתה ח' משחקת מגיל 7 ואחת מחברי קבוצת הפרלמנטום, "כשאנחנו בונים פרויקט כזה זה לוקח זמן, אנחנו יושבים על הפרויקט כזה בממוצע 4 שעות ביום וזה תלוי גם בכמות הבנאים שבונים ועוזרים. בעוד כמה שנים אתחיל ללמוד במגמת אדרכילות בתיכון, מיינקראפט זו התחלה מעולה למי שרוצה לעסוק בזה בעתיד", נועם  מלבד התחביב של המיינקראפט גם מנגנת על פסנתר, מציירת ומרבה להיפגש עם חברים אחרי הצהריים, "ככה שאני לא כל היום אשב כל היום מול המחשב", היא מדגישה.