"מזרחי טפחות" ו"מרכנתיל" הם הבנקים הידידותיים ביותר לעסקים הקטנים והבינוניים - כך על פי מדד ידידותיות הבנקים של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה, שפורסם הבוקר (שלישי). "העסקים מהווים את מנוע הצמיחה המרכזי במשק", מסרה עם פרסום המדד שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי (יש עתיד).
המדד בודק 5 היבטים משמעותיים לעסקים: היקף האשראי של הבנק לעסקים קטנים ובינוניים מסך האשראי העסקי, יחס הריבית לסיכון של האשראי שעסקים קטנים ובינוניים מקבלים מהבנק, שיעור הרווחיות של הבנק מהכנסות שאינן ריבית (עמלות שונות), סקר שביעות רצון של עסקים מהבנקים וסקר משוב יועצים פיננסיים על הבנקים.
*במדד הנוכחי הוסף סקר שביעות רצון של העסקים, שאר מרכיבי המדד ללא שינוי.
ממצא מעניין נוסף שעולה מהסקר הוא כי בשנת 2020 חלה עלייה באשראי בסיכון בקרב עסקים קטנים (הפסדי אשראי, חובות בפיגור וחובות פגומים), מ-2.5% בשנת 2019 ל-2.7% בשנת 2020. זאת לצד עלייה של 0.4% בסך שיעור האשראי שניתן לעסקים קטנים ובינוניים בששת הבנקים הגדולים, מ-36.9% ל-37.3%
בנוסף חוו הבנקים בשנת 2020 ירידה בהכנסות מריבית ביחס לממוצע האשראי בקרב עסקים קטנים ובינוניים מ-4.2% ל-3.7%, זאת על רקע הקרן בערבות מדינה שהגבילה את הריבית לפריים 1.5+.
איזה בנק נתן הכי הרבה הלוואות לעסקים ומי מציע אשראי זול?
הבנק הבינלאומי ובנק מזרחי ניצלו את שנת 2020 ואת התפשטות נגיף הקורונה על מנת להגדיל את שיעור האשראי לעסקים קטנים ב-0.3% ו-1.2%, בהתאמה. לעומתם, בנק דיסקונט, בנק לאומי, בנק מרכנתיל ובנק הפועלים, הקטינו את שיעור האשראי לעסקים קטנים בטווח של בין 3.2% ל-1.1%.
מחיר האשראי ביחס לסיכון ירד בכל הבנקים בשנת 2020, בשל העלייה בשיעור האשראי בסיכון וירידה בהכנסות מריבית. בנק דיסקונט בלט עם ירידה משמעותית שנבעה מעלייה של 31% בשיעור האשראי בסיכון וירידה של 8% בריבית. בנק מזרחי נותר הבנק שמציע את האשראי הזול ביותר ביחס לסיכון.
ניכרת מגמת ירידה בנטל התפעולי בשל עלייה משמעותית בהיקף הפיקדונות, עלייה קלה בהיקף האשראי, בעוד שהיקף ההכנסות שאינן מריבית עלו בשיעור מזערי. בבנק מזרחי חלה ירידה משמעותית.
"מקדמים תחרות בתחום האשראי לעסקים"
שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי: "מדד הבנקים הנו כלי נוסף לקידום העסקים הקטנים והבינוניים בישראל, אשר שקיפותו והנגשתו מיועדים לעודד את הבנקים להטיב ולשפר את השירות, הסיוע והיחס, כך שיהיו ידידותיים יותר לעסקים הקטנים והבינוניים, המהווים את מנוע הצמיחה המרכזי במשק".
רן קויתי, מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים: "השנה האחרונה הייתה שנה ייחודית, המעורבות של הקרן בערבות מדינה סייעה לבנקים לתת אשראי לעסקים קטנים ובינוניים על אף המשבר. על אף הקרן אנו רואים שחלק מהבנקים ובעיקר הבנקים הגדולים צמצמו את היקף האשראי לעסקים קטנים ובינוניים, שינוי שבא לידי ביטוי במדד. אנו ממשיכים כל העת לקדם צעדים לקידום התחרותיות בתחום האשראי לטובת העסקים הקטנים והבינוניים".
מדד הבנקים מתפרסם מאז מאי 2018 והוא נועד לעודד את המודעות והתחרותיות בתחום האשראי לעסקים קטנים ובינוניים. המדד מסתמך על הנתונים הפיננסים המפורסמים על ידי הבנקים, על סקר שביעות רצון של העסקים, ועל סקר משוב שערכה הסוכנות בקרב יועצים פיננסיים שמסייעים לעסקים לקבל שירותים שונים מהבנקים. נתוני האשראי לקוחים מדוחות הבנקים, ומגזר העסקים הקטנים כולל עסקים עם מחזור של עד 50 מיליון שקלים.