בשבועות האחרונים אנו עדים למאבק ציבורי גדול של מגדלי פירות וירקות במחאה על הרפורמה בחקלאות שתפתח את הענף לייבוא מחו"ל. מאבק החקלאים הוא לא רק על שוק הפירות והירקות הטריים. כ-50% מכלל גידול השדה בישראל הם גידולי "פלחה", המיועדים לתעשיית המזון והשימורים בישראל.
"חוק ההסדרים מהווה סכנה קיומית על תעשיית ירקות ארוזים, שימורים, ירקות קפואים בישראל ולמגדלי ירקות המיועדים לתעשייה זו בפלחה", טוען מנכ"ל חברת יכין, פיני גורביץ, שהחליט להצטרף למחאת החקלאים. "תעשיית שימורי הירקות לא תוכל לעמוד בתחרות המחירים מול יבוא שימורים מאירופה ומדינות עולם השלישי. חוק ההסדרים יביא לסגירת המפעלים הישראלים ומחיקת התעשייה הישראלית בתחום".
תעשיית הירקות המשומרים, הקפואים והמוחמצים קולטת כ-500 אלף טון חומר גלם חקלאי טרי בשנה, בעיקר בחודשי הקיץ. תעשיית המזון בארץ מוזנת מכ-2 מיליון דונם של שטחי חקלאות פלחה של גידולי תירס, אפונה, שעועית, עגבניות, חומוס, חמניות, אבטיחים לגרעינים, חיטה ועוד.
מנכ"ל איגוד מגדלי חקלאות הפלחה, דיויד לוי, אומר כי: "חוק ההסדרים הינו מכה קשה ל-300 מגדלי ירקות הפלחה לתעשייה. אין שום שיח בנושא החקלאות לתעשייה, ששונה במהותה מחקלאות של ירקות טריים". לוי טוען כי "למגדלי הירקות לפלחה אין ספק שהורדת המיכסות, ללא טיפול מוקדם בהורדת עלויות הייצור של המגדלים ובמחירי המים, תהיה אסון לחקלאות".
בקיץ הנוכחי רכשו המפעלים מחקלאים חומר גלם בכמות כפולה – עבור שנה רגילה ושנת שמיטה יחד. האספקה הזאת אמורה להספיק לתעשייה עד שנת 2023. מפעלים צברו מלאי כשר במאות מיליוני שקלים ועכשיו טוענים כי ללא תכנון מסודר, הם ייחשפו לתחרות ממדינות זולות ללא יכולת התאמה כלשהי.