מודל החל"ת נגמר אבל המעסיקים עדיין מתקשים לגייס עובדים: מספר המשרות הפנויות בישראל ממשיך לטפס ועמד על כ-128,200 בחודש יוני – גידול של 5% לעומת נתוני החודש הקודם, כך על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו היום (חמישי). יוני היה החודש האחרון שבו שולמו דמי אבטלה במסגרת מודל החל"ת.
ככל הנראה, מדובר בשיא חדש במספר המשרות הפנויות מאז שהמדינה קבעה את המדד. בלמ"ס קובעים כי מדובר בשיא למרות שבחודש שעבר כבר פורסם נתון גבוה יותר, של 133 אלף משרות פנויות, אך בשל הזינוק המתמשך בביקוש לעובדים, בלמ"ס ביצעו שינויים באומדן ומסבירים כי "לא ניתן לבצע השוואה לנתונים בפרסומים קודמים".
עם תחילת היציאה ממשבר הקורונה, מספר המשרות הפנויות ברבעון השני של 2021 זינק ב-39% לעומת הרבעון הראשון של השנה. הענף שבו המחסור החמור ביותר בעובדים הם ענף האירוח והמסעדנות - בו ישנן כ-28 אלף משרות פנויות.
בפילוח לפי אזורים בארץ, ניתן לראות כי מספר המשרות הפנויות עלה בכלל המחוזות אבל שיעור העלייה החד ביותר נמדד במחוז הצפון. נרשמה עלייה של 73% בביקוש לעובדים לעומת הרבעון הראשון בצפון הארץ, ובמחוז המרכז נמדדה עלייה של 70% במדד זה.
משבר האבטלה בישראל מוסיף להיות דו-כיווני: מצד אחד רבים שמחפשים עבודה המתאימה לכישוריהם ולא מוצאים, ומנגד מעסיקים שמנסים לגייס עובדים ולא מצליחים. נתוני הלמ"ס משקפים את המצב בחודש יוני, שהיה האחרון בו שילמה המדינה דמי חל"ת לבני 45 ומטה. יהיה מעניין לעקוב אחר פרסום המשרות הפנויות הבא, שיראה כיצד הושפע שוק התעסוקה ביולי, שבתחילתו פקע מנגנון התשלומים של המדינה למובטלי הקורונה.