זעם בקרב המסעדנים ומפעילי הבריכות בעקבות ההקלטה של שר הבריאות ניצן הורוביץ: בהקלטה, שפורסמה אמש (ראשון) ב"מהדורה המרכזית", הודה השר שהתו הירוק נועד במקרים מסוימים להפעיל לחץ על מתנגדי החיסונים, ואינו מבוסס תמיד על מניע אפידמיולוגי. מסעדנים ובעלי בריכות, שאליהם התייחס הורוביץ באופן מיוחד, טוענים שידעו כל הזמן שהם משמשים "מקדמי מכירות של פייזר", וכי אין שום סיבה אחרת לאסור ישיבה בחוץ או שימוש בבריכות ציבוריות. גם הורים וגורמים רפואיים מסוימים הביעו התנגדות לשימוש בתו הירוק, בעיקר על ילדים.
"לא הופתענו מהאמירה של שר הבריאות אמש, ברור לנו לגמרי, שממשלת ישראל הפכה אותנו למקדמי המכירות של פייזר", אמר ל-N12 שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות. "התו הירוק גורם לנזקים עצומים למסעדנים, שבסגמנטים מסוימים בענף מגיעים לירידה של עשרות אחוזים בפדיונות. לדאבוננו, ממשלת ישראל בחרה להטיל את מימיה על ראשנו ואנחנו מצפים מוועדת חוקה שתתכנס מחר לבטל לאלתר את התו הירוק לפחות בכול הקשור לחללים החיצוניים, שאין לגביהם שום בסיס אפידמיולוגי להגבלת תו ירוק".
גם ניר עוז, יו"ר אירגון בריכות השחיה ומרכזי הספורט, לא אהב את מה ששמע. "אין ספק שהפכנו להיות הזרוע המבצעת של משרד הבריאות וזרוע האכיפה של משטרת ישראל", טען עוז. "מצד אחד באמצעותנו משכנעים אנשים ללכת ולהתחסן, ומצד שני אנחנו צריכים לבדוק מי לא מחוסן ולשלוח הביתה. אנחנו הפכנו להיות הפועלים השחורים של רשויות האכיפה".
"אנחנו לא מצליחים להרים את הראש. והשיחה של שר הבריאות חשפה את האמת עליה אנו זועקים כבר חודשים ארוכים. מנגחים את בריכות השחייה ומרכזי הספורט ומקריסים אותם אחד אחד לשווא. כבר ברור שאין
הדבקות בבריכות שחייה".
יש מי שמבין את הרציונאל של הורוביץ - אבל גם זה לא מספיק
בעלי עסקים מענפים אחרים אומנם הבינו את החשיבות של התו הירוק גם בתפקידו כמעודד התחסנות, אך טענו שכך או כך יש לוודא שמגיעים להם הפיצויים המתאימים על כל פגיעה בפעילות. "כמי שהתחסן בעצמי, אני מאמין כי הפתרון למשבר הקורונה טמון בחיסונים, ולכן אני מבין את הרציונאל העומד מאחורי החלטת שר הבריאות", אמר ל-N12 עו"ד רועי כהן, נשיא להב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל.
"יחד עם זאת, צריך להבין שלכל החלטה כזו משמעות כלכלית כבדת משקל שנופלת בעיקר על העצמאים ובעלי העסקים בישראל. ביטול וצמצום אירועים, ירידה בקהל הלקוחות - אלה דברים שנגרמו בעקבות החלת התו הירוק והתו הסגול, וכולם פוגעים בכיס של אותם עצמאים ובעלי עסקים בעיקר בעונה החמה של הקיץ והחגים. לכן הדרישה של להב על כל 64 הארגונים החברים בה, היא לתמחר כל מגבלה שפוגעת במגזר העסקי. פיצוי לכל תו".
ירון סלע, מארגון חדרי הכושר, הוסיף: "ענף הבריאות והכושר תלוי כבר זמן רב בין שמיים לארץ במצב בלתי אפשרי של חוסר ודאות. הטלת אשמה במשרד ממשלתי כזה או אחר אינה רלוונטית, מגפת הקורונה הינה אירוע מתמשך וההתמודדות הכלכלית חייבת לקבל מהממשלה את תשומת הלב ממש כמו ההתמודדות הבריאותית. נפגשתי עם שר האוצר ליברמן שמבין את האירוע אני משוכנע שהוא יפעל נכון לטובת העסקים שנפגעים לאורך זמן בשל משבר הקורונה".
ההורים זועמים: "הזוי לחייב ילדים להיבדק כל יום"
גם בעולם הרפואה יש מי שטוען שאם התו הירוק נועד להגביר התחסנות, אין כל סיבה להחיל אותו על ילדים בני 12-3, שלא יכולים להתחסן ונדרשים לבצע בדיקות קורונה מדי יום. "התו הירוק מיותר. אין עוד מדינה בעולם שדורשת תו ירוק בבתי ספר והחל מגיל שלוש ומעלה. זו תופעה שלא קיימת והיא אבסורדית לחלוטין", אמרה ל-N12 פרופ' שושי אלטוביה, חוקרת במחלקה למיקרוביולוגיה וגנטיקה מולקולרית מהאוניברסיטה העברית ובית הספר לרפואה של הדסה עין-כרם.
"אנו אומרים למי שנושא את התו הירוק שהוא לכאורה מוגן, בעוד שבפועל אין הגנה וההדבקה נמשכת גם בקרב מחוסנים. בכל העולם לא נוהגים כך וזו לא התנהלות של מדינה דמוקרטית. משרד הבריאות צריך לדבר עם האזרחים בגובה העיניים ולשמוע גם קולות אחרים. הגיע הזמן לוותר על המהלך - התו הירוק כיום חסר משמעות ומחטיא את המטרה".
המצב הנוכחי מטריד במיוחד את ההורים שנאלצים לבדוק את ילדיהם לעיתים תכופות. אריק קפלן, אב לארבעה ילדים ויו"ר הנהגת ההורים בירושלים אמר ל-N12: "אם המטרה של התו הירוק היא לעודד התחסנות זה קצת הזוי שמחייבים את הילדים בגילים האלו להיבדק בכל יום. יש חשיבות לבדיקות, שאי אפשר להתעלם ממנה, אבל צריכים למצוא דרכים לאפשר חיים נורמליים ככל שניתן".
"התו הירוק הכרחי - כולנו צריכים לשנות את החיים הנוחים שלנו"
יחד עם זאת, יש מי שתומך בתו הירוק לילדים וסבור שהוא הכרחי בתקופה שבה התחלואה גבוהה. פרופ' צחי גרוסמן, יו"ר איגוד רופאי הילדים וחבר הצוות לטיפול במגפות המייעץ למשרד הבריאות, אמר: "זו חלופה טובה שמאפשרת לילדים להיכנס לאירועים המוניים. רק צריך לראות שזה עובד מבחינה לוגיסטית: זה מותנה בכוח אדם ובזה שיהיה מי שישלם את זה. זה רעיון טוב, כל רעיון שמאפשר לילדים להשתתף בפעילויות ולמזער ככל האפשר את הסיכוי שהם ידביקו אחרים זה רעיון שאני תומך בו".
פרופ' גרוסמן המשיך ופירט: "אנחנו נמצאים בתקופה לא פשוטה שמחייבת את כולנו לשנות את החיים הנוחים שחווינו לפני שנה וחצי. גם לשים מסכות זה לא נעים אבל זה הכרחי להורדת ההדבקה. צריך להתייחס לזה כאל אילוצי התקופה ובראש מפוקח. החלופות לחיים הנוחים מבלי הדברים האלו זה הרבה יותר גרוע".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות אינו שוקל לבטל את התו הירוק. היציאה מהגל השלישי והופעת הגל הרביעי הוכיחה שחיים לצד הקורונה, כל עוד יש פנדמיה בעולם והופעת וריאנטים, מחייבים חיסונים ובדיקות כדי לשמור על חיי אדם ולהשאיר את המשק פתוח".