מסחר ב"אופציות בינאריות" נחשב במשך שנים לדרך קלה ומהירה להרוויח כסף. אמנם מדובר בסוג של הימורים, אך הסוחרים חשבו שיצליחו "לנצח את המערכת" ולהרוויח. בבקשה לתביעה ייצוגית שמוגשת בימים אלה נגד חברת "ספוט אופשן" הישראלית, חברה שסיפקה את פלטפורמת המסחר לאינספור חברות שעסקו בתחום, עולה תמונה שונה בתכלית: על פי הנטען חברת "ספוט אופשן" הונתה את המשקיעים - דאגה שהמשקיע יפסיד, באופן מכוון וללא שום הסתברות להרוויח. בתיעוד שהגיע לידי "תוכנית חיסכון", עובד בחברה שעבדה עם "ספוט אופשן" חושף את השיטה לעיני המצלמה.
וכך מסביר אותו עובד בתיעוד: "אתה פשוט משכנע אותו (את המשקיע, ג.ח) לשים כסף בחשבון, אחרי שיש את הכסף בחשבון, אתה אומר לו: 'יש עסקה טובה היום, בוא שים בבקשה, בוא נהמר היום על הזהב, בוא נהמר על הביטקוין, בוא נהמר על היורו-דולר, נהמר שהוא יעלה או נהמר שהוא ירד'. בוא שים על זה 10 אלף דולר. וברגע שהוא שם, הבן אדם ההוא יוצר קשר עם ספוט".
ברגע זה, החברה מתערבת, לטענת העובד, כדי שהלקוח יפסיד: "הם עושים איזשהו תמרון במערכת שלהם, כדי שהבן האדם הזה יפסיד". לפי העדות, החברה שמשווקת את האופציות פונה לספק שבנה את המערכת, חברה בשם "ספוט אופשן", ומבקשת ממנה – 'תגרמו לבן האדם הזה להפסיד'.
את העדות הדרמטית הזו השיגה חברת המודיעין העסקי "דאיונאה" באמצעות סיפור כיסוי מורכב, שבעזרתו דובבה את אחד הסוחרים, וכל זאת במסגרת בקשה לתביעה ייצוגית שהגיש משרד עורכי הדין קסוטו ושות' וארגון אמון הציבור. "בקזינו, אם אתה הולך ואתה מהמר ברולטה על אדום או שחור, אז יש לך סיכוי - או שזה אדום או שזה שחור, ואם יצא על מה שהימרת, קיבלת", מסביר עו"ד דוד יצחק, משרד קסוטו ושות'. "באופציות בינאריות הם קובעים אם זה יהיה אדום או שחור, ובדרך כלל גורמים לך להפסיד".
מה הן בכלל אופציות בינאריות? מדובר בתחום שלא מאוד שונה מהימורים. בוחרים מוצר שאפשר לסחור בו, כמו נפט לדוגמה. לאחר מכן מהמרים על סכום כסף מסוים, 'האם בחמש הדקות הקרובות הערך של הנפט יעלה או ירד?' – אם הוא יעלה, הרווחתם עד 80%. אם הוא ירד, הפסדתם הכול.
הקשר לישראלית שיושבת בכלא האמריקני
"ספוט אופשן" סיפקה את שירותי המסחר בין השאר לחברה של לי אלבז, ישראלית שנכנסה לכלא האמריקני ליותר מ-20 שנה, על הונאה באמצעות המערכת. חקירה פדרלית של הונאת השקעות בסך מיליוני דולרים הובילה לאישומים פליליים נגדה במרילנד.
חשוב גם לומר כי בארץ, מסחר באופציות בינאריות הפך ללא חוקי. ברחבי העולם תביעות נוספות נגד החברה מעריכות את הנזק בעשרות מיליוני דולרים.
תגובת ספוט-אופשן: "התייחסות החברה תובא במלואה בפני בית המשפט הנכבד, ואין בכוונת החברה לנהל את ההליך המשפטי באמצעות כלי התקשורת. יחד עם זאת יצוין, כי החברה פיתחה מערכות מסחר מתקדמות, שבהן עשו שימוש קבוע אתרי סחר רבים ומוכרים בעולם, ואלה פעלו תחת רגולציה מחמירה של האיחוד האירופי ותחת מערכות בקרה מחמירות. יובהר, כי 'ספוט אופשן' הייתה ספקית התוכנה בלבד, ומעולם לא פעלה מול לקוחות קצה, אלא מול ברוקרים בלבד".