יש לא מעט דברים שכולנו יודעים על ויטמינים ותוספי תזונה. בכל אופן, ויטמינים זה דבר טוב, שלא יכול להזיק - או שזאת רק תיאוריה? יצאנו לבדוק מה מכל זה באמת נכון ומה סתם מיתוס.
מיכל, אהובה, איבון ולאה הכירו בתנועת "של"ם" של החברה למתנ"סים, ובשנים האחרונות הן צורכות לא מעט ויטמינים מדי יום. "היה חסר לי ברזל, אז אני שותה כל בוקר את הספאטון", סיפרה רכזת של"ם מיכל פיק. "אני באופן קבוע משתמשת בפרוביוטיקה, זה חמוציות. חוץ מזה אני לוקחת שני כדורי ויטמין D".
ולא רק בגיל השלישי יש מי שמרבה בצריכת ויטמינים. "יש לי את הקולגן, יש לי את תמציות עלי התה, מורינגה חדש, יש לי את הוויטמין C פלוס אבץ", אמרה ליאת מוליוב, מפיקת אירועים ואשת עסקים.
"חד משמעית לא נכון שאין כזה דבר מינון יתר של ויטמינים", הסבירה ד"ר טלי זלצמן, מומחית ברפואת משפחה ומנהלת מרפאת הדרים. "ויטמין A במינונים גבוהים יכול להיות מסרטן ובוודאי שאסור לנשים בהיריון. ויטמין E במינונים גבוהים וגם ויטמין D במינונים גבוהים מוכח במחקרים כמגביר סיכויים למחלות לב".
ויטמין D
ויטמין D, כידוע, מגיע מהחשיפה לשמש ולכן מקובל לחשוב שבמדינה חמה כמו שלנו עם שמש שלא נעלמת אפילו בשיא החורף, אין באמת צורך לצרוך ויטמין D. גם הטענה הזאת – נכונה רק חלקית.
"השמש בישראל היא חזקה, וחשיפה בהחלט, בתיאוריה, יכולה להוביל אותנו לרמות ויטמין D תקינות", הסבירה ד"ר זלצמן אך הוסיפה: "אבל יש לכך שני סייגים: חשיפה שיכולה להוביל לרמות טובות של ויטמין D גם מסכנת אותנו בסרטן העור, בקמטים, בכתמים. בנוסף, בישראל יש אוכלוסיות שנוהגות להתלבש צנוע, והן באופן מובהק לא מקבלות את הרמות המספיקות של חשיפה לשמש, ובהתאם אנחנו רואים חסר של ויטמין D".
ויטמין C
כל ילד שמסתכל על תפוז יודע, שאם סוחטים אותו ושותים אז יהיה בו יותר ויטמין C, מאשר אם הוא ישתה מיץ תפוזים מבקבוק, טבעי ככל שיתיימר להיות. במסלול "שביט" שבמכון דוידסון לחינוך מדעי זה בדיוק מה שבודקים.
"אנחנו לוקחים את התפוז, סוחטים אותו, ומשווים את המיץ הזה למיץ תעשייתי משובח ולמיץ תעשייתי רגיל", אמרה רתם ורדי, כימאית במסלול "שביט". "המיתוס נכון. אפילו אפשר להוסיף שעדיף לשתות את המיץ מיד לאחר סחיטה".
אחת מתרופות הסבתא הידועות לצינון היא מיץ סחוט טרי עשיר בוויטמין C – אך גם זו תיאוריה לא נכונה. "זו פרקטיקה מקובלת של אנשים לקחת בתקופת החורף ויטמין C כדי למנוע או לטפל בהצטננות - לא נמצא שזה עוזר", הסבירה ד"ר זלצמן.
ויטמין A
"ויטמין A, ויטמין C ו-ויטמין E הם מעולים לאלסטיות של העור", סיפרה פולה בליק דיין, מומחית לרפואה טבעית וקוסמטיקה מתקדמת. "זה ויטמין, זה בעצם משהו שגם הגוף שלנו רגיל אליו, זה לא משהו חדש שאנחנו יכולים לפתח אליו איזושהי אלרגיה. "זה נלחם בקמטים, זה פשוט מחדש לנו את העור".
דווקא המיתוס על כך שוויטמין A טוב לעור ומונע קמטים – הוא נכון. "יש אפקט ששומר על העור, שומר על מראה צעיר ורענן", הסבירה ד"ר זלצמן. "צריך לשים לב שאלה משחות ותרופות שמזיקות לעוברים ואסור בשום אופן לקחת אותן בהריון, וגם לא בהנקה".
הבשורה לאנשים שמנהלים אורח חיים בריא ומה חשוב שידע כל צמחוני וטבעוני?
תיאוריה נוספת שהתבררה כנכונה היא שאנשים שמנהלים אורח חיים בריא לא זקוקים לתוספים. "מכיוון שמי שמנהל אורח חיים בריא ואוכל מגוון, פירות, ירקות, דגנים, זרעים, אגוזים, מקבל את הכול מהטבע בדרך הטובה ביותר", אמרה שירי נקש, דיאטנית קלינית.
לצמחונים וטבעונים יש נטייה לחוסר בוויטמין B12 – נכון. הם אכן יכולים להיות מועדים יותר לחסר בוויטמין B12 ובברזל, כיוון שאין מה לעשות, ובמוצרים מן החי אנחנו מקבלים את הרמה הגבוהה ביותר והזמינה ביותר של B12 ושל ברזל", הסבירה נקש. "כאשר אנשים מפסיקים לאכול מוצרים מן החי, הם מועדים לחסר הזה, שניתן בהחלט להשלים אותו בעזרת תוספים".
לא מעט אנשים לא טורחים לבדוק מה חסר להם בגוף ומה לא, והפתרון הקל בשבילם הוא פשוט לקחת מולטי-ויטמין – אבל האם זה מתאים לכל אחד? ממש לא. "כל אחד מאיתנו אינדיבידואל עם מצבי רקע אחרים, בגיל אחר, מה שנכון לאחד לא נכון לאחר", אמרה ד"ר זלצמן.