ההגבלות החדשות מעוררות זעם בענף האירועים: משרד הבריאות פרסם אמש (ראשון) במפתיע הגבלות התקהלות חדשות לאירועים – עד 400 מוזמנים באולם סגור, עד 500 בשטח פתוח, ותפוסה שלא תעלה על 75% מהתפוסה המרבית במקום. זוגות רבים שמתחתנים בימים הקרובים המומים מההחלטה שעלולה להרוס להם את היום המרגש, ובעלי האולמות מזהירים מפני קריסה. לטענתם ההוראות החדשות מתעלמות משני מגזרים שבהם החתונות גדולות במיוחד, הערבי והחרדי, והתוצאה עלולה להיות הפוכה מהמצופה: במקום שליטה בתחלואה, התפשטות וחוסר פיקוח.
נועם לוי, מנכ"ל התאחדות האולמות וגני האירועים ובעלי אולם "קמילו", סיפר ל-N12 שהוא לפחות לא הופתע מההודעה. "היה לנו זום ביום שישי, עם שרת הכלכלה, עם משרד הבריאות, עם ד"ר אלרועי פרייס, נציג של משרד האוצר, היה לנו דיון מאוד ארוך, שבו אנחנו הסברנו בצורה מאוד ברורה שאנחנו לא יכולים להסתפק בתפוסה של פחות מ-75%. המהלך שהציגו אתמול הוא מהלך שנבנה במשותף. על דבר אחד היה ויכוח משמעותי - אלרועי פרייס רצתה תפוסה של 300, אנחנו הצגנו תפוסה של 500 איש לקיום אירוע, זה עבר להחלטת ראש הממשלה שהחליט שזה יהיה 400. נאלצנו להגיע לסוג של פשרה בגלל המצב הבריאותי של המדינה".
לטענת לוי, ממוצע של 400 מוזמנים הוא ממוצע סביר שיכול להוות פתרון לכ-80% מהחתונות, לפחות במגזר הכללי - "בטח לאור העובדה שכמויות האורחים ירדו ב-30% מאז הקורונה". הבעיה היא שבמגזר הערבי והחרדי הכמויות יותר גדולות, וחתונות יכולות להגיע לאלפי מוזמנים. שם ההחלטה הזו עלולה להיות קשה במיוחד.
"אנחנו היום קיבלנו מכת מוות מהממשלה הזאת", אישר אחמד אבדאח, בעלי אולמי אלמאס בעכו. "אנחנו במגזר הערבי בעלי אולמות שמכילים עד 2,000 מוזמנים, והיום אומרים לנו לעשות אירועים עד 400 איש. רק המשפחה הגרעינית שלנו זה 500 איש. אנחנו צריכים מינימום 800-700 איש. בשביל מה נותנים לנו לפתוח ל-400 איש? אנחנו נעבוד בהפסד. אנחנו משלמים ארנונה ושכירויות ומים וחשמל וכל הדברים האלה, אין איך להחזיר את הכסף הזה".
בסוף כולם ייפגעו: בעלי האולמות יפסידו והתחלואה תתפשט
הטענה החמורה ביותר של אבדאח כלפי הממשלה היא שבהתעלמות מהצרכים של המגזר לא ישיגו כלום. להפך, רק יהרסו את ההישגים שכבר קיימים. "בסוף זה יהיה רע לכולם, גם האולמות יפסידו וגם התחלואה תתפשט. אני אומר לך, כל האנשים יעברו לעשות חתונות פיראטיות. ככה התחלואה תהיה יותר גבוהה, כי שם לא יבדקו מי מתחסן. לא יהיה מי שיאכוף בבתים, ברחובות, המשטרה לא תוכל לשלוט בכל חתונה המונית. באולם אתה יכול לשלוט בכל אחד שנכנס, בבית אתה לא יכול לעשות שום דבר".
"מה אתם חושבים שאנחנו גרים בצפון תל אביב? יש מגזר ערבי ואתם צריכים לקחת אותו בחשבון. זה לא מתאים לממשלה כזאת, של בנט ושל מנסור עבאס"
אבדאח גם לא פספס את ההבחנה המוזרה בין אירועים פתוחים אחרים לבין חתונות: "זה האבסורד שבהחלטות של הממשלה - מה אתם נותנים להופעות עד 1,000 איש ולנו עד 400? וזאת העונה שלנו, שיא העונה זה עכשיו. המספרים האלה לא משחקים תפקיד אצלנו".
"מה אתם חושבים שאנחנו גרים בצפון תל אביב? יש מגזר ערבי ואתם צריכים לקחת אותו בחשבון. אנחנו כאילו מדינה אחרת, זה לא מתאים לממשלה כזאת, של בנט ושל מנסור עבאס. יש מפלגה ערבית והם קוראים לעצמם ממשלת שינוי, אבל צריך שינוי לטובה לא לרעה. ממשלת השינוי כשלה, וגם המפלגה של מנסור עבאס יכול להיות שאין לה מילה בממשלה הזאת - אז הכול בא לרעת המגזר הערבי".
"כולם התחסנו בשביל החתונה ועכשיו משנים את ההוראות"
פאדי ורימא שימאן, מתחתנים עוד 10 ימים עם 1,200 מוזמנים, והם פשוט לא יודעים מה לעשות. "400 איש זה רק הצד של אבא שלי, ומה עם הצד של אמא שלי? מה עם החברים, הקרובים? מה אני אעשה איתם?", תהה פאדי בשיחה עם N12. "מה אני אגיד עכשיו ל-800 איש – 'סליחה אל תבואו'? מה נעשה? וכל הציוד שכבר הכנתי, התשלום שכבר שילמתי?".
פאדי זועם על השינוי בהנחיות: "אמרתם שצריך חיסונים, דיברתי עם בעל האולם שאמר לי שמקבלים רק מחוסנים ותו ירוק. הוא הקפיד על זה מאוד, אמר לי שוב ושוב מי שלא מחוסן לא נכנס, גם אם זה אבא שלך. אמרתי לו 'אין בעיה', השגתי רשימה של כל המוזמנים שכולם מחוסנים ועם תו ירוק. מה עכשיו השתנה? ביקשתם שנעבוד לפי הנחיות מסוימות וזה מה שעשינו. על פי זה, על פי ההנחיות האלה, המשכנו עם החתונה. מי שלא מחוסן התחסן במיוחד בשביל האירוע הזה".
"400 איש זה רק הצד של אבא שלי, ומה עם הצד של אמא שלי? מה עם החברים, הקרובים? מה אני אעשה איתם?"
גם אבדאח פונה לממשלה ומבקש לחזור לתו הירוק המקורי: "תתעשתו, תנו לנו לעבוד. עשינו תו שמח, אנחנו נלך על תו שמח, 'מתחסנים ומתחתנים'. מי שמתחסן או מחלים בבקשה שייכנס לאולם. מי שלא מתחסן לא נכנס. למה אתם חונקים אותנו? גם ככה בקושי עבדנו עד עכשיו, רק נגמר הרמאדן, נכנסנו למלחמה עם עזה, סגרו אותנו, רק חודש אחד עבדנו והתחילו השמועות לסגרים והגבלות. העסק שלנו קורס".
"בהתחלה הרגשנו חוסר ודאות, עכשיו כבר יש כעס"
מיטל ואלירן התארסו ביוני 2020 וכבר דחו את החתונה פעם אחת. כעת הם אמורים להתחתן ב-2.9 ויש להם 700 מוזמנים. בשיחה עם N12 מספרת מיטל שמה שהכי כואב לה זה לא הכסף, אלא העובדה שהאירוע המשמח בחייה מלווה בלחץ וחרדות במקום בהתרגשות. "כזוג צעיר שרוצה להתחתן אין בכלל את התחושה של ההתרגשות לפני החתונה, יש ממש לחץ, חששות, חרדה, אתה חושב אולי לוותר על החתונה הגדולה בעקבות ההגבלות", היא מתארת.
כרגע מיטל ואלירן רוצים לקיים את החתונה כמתוכנן, בהנחה שבצל גל התחלואה רבים מהאורחים יבטלו את הגעתם והם יוכלו לעמוד במקסימום החדש: "אנחנו כרגע מקווים שיגיעו בכלל אנשים לחתונה".
ומה מרגישה כלה במצב כזה? "עד עכשיו הרגשתי חוסר ודאות אבל עכשיו אני כבר מרגישה כעס. אחרי הדחייה הראשונה שלנו הכול היה פה בסדר ואז פתאום התחיל לעלות גל התחלואה. השאלה הראשונה שעלתה היא למה לא סוגרים את נתב"ג? הרי ברור שמשם מגיעים כל הווריאנטים, אז למה לא לסגור?", טוענת מיטל.
"אז עכשיו יש המון כעס כי ממש היה אפשר לראות שצריך לסגור את נתב"ג ולא עשו את זה. אני מבינה שישראלים מאוד אוהבים לטוס, גם אני אגב תכננתי ירח דבש בספטמבר ופשוט הבנתי שזה מסכן אותנו ואת הסביבה שלנו והחלטנו לבטל. זה לא רק כעס על הממשלה אלא גם כעס על האטימות של אנשים למצב בארץ והרצון הזה לטוס לא משנה באיזה מחיר".
הזוגות חוששים ושר האוצר נאלם דום
וגם מי שלא מושפע ישירות מההנחיות החדשות לא יכול להישאר רגוע. "בלי שום קשר לכל ההגבלות שיש עכשיו, בגלל שהממשלה מחליטה החלטות מהיום להיום, אז גם זוגות שמתחתנים שבוע הבא אין להם מושג מה יהיה", הסבירה עומר, שאמורה להתחתן בסוף החודש עם 500 מוזמנים בדיוק.
"מה שתמוה בכל העניין זה שבניגוד לממשלה הקודמת, במשבר הזה משרד האוצר לא קיים"
"הפחד הוא שהם יחליטו יומיים קודם שיש עוד הגבלות. על זה בעיקר הכעס, שלי לפחות. על זה שהמציאות ידועה, גם הצפי של כמה חולים יהיו, הכול ידוע, אבל ההחלטות שלהם נראות מאוד אימפולסיביות, במקום שיהיה ברור מלא זמן מראש כמה מותר איך מותר, הם משנים את דעתם כל יומיים. וזוגות שמתכננים חתונה ושמים על זה מלא כסף, ומלא רגש, זה פשוט זלזול. אבל כל המדינה מתנהלת ככה לא רק עם חתונות".
גם לוי, כמנכ"ל התאחדות האולמות, טוען שפה בדיוק הבעיה: "מתחילת החודש אנחנו סובלים מדממה, אין שום הזמנות לאירועי חורף, היומנים של כל האולמות מ-1 בנובמבר כמעט ריקים. החורף שלנו פשוט ריק, בגלל חוסר הוודאות. המינימום שביקשנו, 500 אורחים, היה כדי שנוכל להמשיך להתקיים, אבל לצערי הרב אם לא יהיה סיוע מיידי לאולמות האירועים אנחנו לא נוכל לעבור את החורף, נאלץ לפטר את עשרות אלפי העובדים שאנחנו מעסיקים ולסגור את המקומות".
"מה שתמוה בכל העניין זה שבניגוד לממשלה הקודמת, במשבר הזה משרד האוצר לא קיים. אומנם בשיחה שהייתה בשישי היה נציג של האוצר אבל זה לא השר ולא בכיר. אנחנו מבקשים המון זמן לקיים פגישה עם משרד האוצר ואין שום התייחסות לנושא הזה, זאת פשוט התעלמות מוחלטת של משרד האוצר מהמשבר ומעסקים בכלל. נכון לעכשיו אין משרד אוצר במדינת ישראל. השרה אורנה ברביבאי אין לנו מילים כמה היא עושה ומסייעת, סגן השר אביר קארה מציג פתרונות יצירתיים, ראש הממשלה גם, אבל אלה שלושת האנשים שאנחנו עובדים מולם, כל השאר נאלמו דום".