התקציב מגיע היום (ראשון) לממשלה ואחרי שנת קורונה, הקרב שמאיים להפיל את תקציב המדינה הוא דווקא על משרד הבריאות. מערכת הבריאות צפויה לספוג קיצוץ בתקציב, שיעמוד על 43 מיליארד שקלים. המשמעות היא קיצוץ הוצאות של כ-11 מיליארד שקלים בהשוואה לשנה החולפת. שר הבריאות ניצן הורוביץ הבהיר כבר מספר פעמים שהוא לא יסכים לכך, ובמשרד האוצר מנגד מבקרים את התנהלותו וטוענים שהוא מנסה להפיל את הממשלה.
כרגע הפער בין הדרישות של שר הבריאות לבין משרד האוצר מגיעות לכמיליארד שקלים. הדרישה המקורית הייתה גבוהה יותר, אך לאחר משא ומתן בין המשרדים הפער בהסכמות ביניהם הצטמצם למיליארד אחד בלבד.
מטרת הכסף שדורשים במשרד הבריאות היא להפוך את תקני הרפואה שניתנו בקורונה לקבועים, להשקיע במרכזי בריאות הנפש בישראל, להוסיף מאות תקנים לבתי הספר לרפואה ולאחיות, להפחית את דמי ההשתתפות העצמית של קשישים על תרופות ולצמצם את הפערים ברפואה בין המרכז לפריפריה.
לא רק התקציב: גם חוק ההסדרים אכזב
כבר בהסכמים הקואליציוניים חברי הממשלה חתמו על הבטחות לחיזוק מערכת הבריאות, אך לא רק בתקציב רואים את הקיצוץ, גם לפי טיוטת חוק ההסדרים, נראה שההבטחות הללו לא עומדות להתממש. אמנם חוק ההסדרים, לעומת תקציב המשרד, יעבור עוד שינויים רבים לאחר האישור בממשלה, אך כבר אפשר להצביע על הסעיפים שיעוררו קשיים.
סל התרופות לא יוגדל באופן קבוע
בשנים האחרונות תקציב התוספת לסל התרופות עמד על 500 מיליון שקלים. בסכום הזה - תרופות וטכנולוגיות רבות נשארות מחוץ למימון ציבורי והחולים לא זוכים לקבל את הטיפול. בהסכמים הקואליציונים הובטחה תוספת של 1.65 אחוזים מעלות סל הבריאות לתוספת של טיפולים חדשים: המשמעות היא מאות מיליוני שקלים שאמורים היו לעבור למטרה זו מדי שנה. אבל בתקציב המדינה הקרוב אין כלל התייחסות לנושא.
הקמת שני בתי חולים בצפון ובדרום - לא בחוק ההסדרים
בקווי היסוד שנחתמו בהסכמים הקואליציונים עם הקמת הממשלה התחייבו להקים שני בתי חולים - בנגב ובגליל - כדי לצמצם את הפערים הרפואיים בין המרכז לפריפריה. לעומת זאת בחוק ההסדרים אין כל התייחסות להתאמת תקציב לנושא, וודאי כאשר תקציב מערכת הבריאות צפוי לעבור קיצוץ השנה.
שר הבריאות, ניצן הורוביץ, אמר על כך: "החלטנו להיכנס לממשלת השינוי כדי לתקן את מה שהממשלות הקודמות הרסו בעשור האחרון. אי אפשר לעשות את זה עם תקציב מצומק, מקוצץ ומצומצם למערכת הבריאות. אנחנו בתוך משבר בריאותי עולמי ובכל העולם מתגברים את תקציב הבריאות, מוסיפים תקנים קבועים ומשפרים את המערכות כדי שיוכלו להתמודד עם המשבר. זאת הדרך היחידה לתת מענה לאלפי חולים, לזקנות וזקנים ולצמצם את הפערים בין מרכז לפריפריה כפי שהיה צריך לעשות מזמן".
מיסים וקנסות על מטופלים
קנס על ביטול תורים
סעיף נוסף מתייחס לקיצור התורים במערכת הבריאות. כדי לקצר את ההמתנה האוצר מציע להטיל קנס על מי שלא יבטל את התור לרופא בהתראה מראש של 24 שעות או יותר. הדבר אמור לכאורה לייעל את הליך זימון התורים ולהילחם בתופעת ה"NO-SHOW" שרווחת בטיפולים הרפואיים אך המשמעות היא - קנס כספי למטופלים שלא יבטלו בזמן את התור.
מס על שירותי בריאות פרטיים
כדי לרסן את שירותי הבריאות הפרטיים - בחוק ההסדרים יש סעיף שמציע לשלם מס בגובה 40% על כל תשלום לרופא עבור ניתוח או ייעוץ פרטי. הדבר צפוי לייקר את השירותים הפרטיים שמחיריהם יקרים כבר היום.
הרחבת סמכויות שר הבריאות על חשבון תאגידי הבריאות
רבים מעובדי מערכת הבריאות מועסקים על ידי תאגידי בריאות של בתי החולים, וסמכות השר עליהם יחסית מוגבלת. בחוק ההסדרים מציעים להרחיב את סמכויות השר על התאגידים הללו, וכך יהיה ניתן למנוע בעתיד פיטורים מיותרים וייתכן שגם להפוך את תקני הצוותים הרפואיים שהתווספו בתקופת הקורונה - לתקנים קבועים.
קידום ייצוא הקנאביס הרפואי
לפי טיוטת חוק ההסדרים - המלחמה של החברות העוסקות בקנאביס רפואי צפויה להסתיים והמדינה תקדם את ייצוא הקנאביס הרפואי לחו"ל. בעקבות זאת, משרד הבריאות יסיר את החסמים ויאפשר לייצא מוצרי קנאביס רפואי וזו היא בשורה גדולה לחברות הישראליות שניהלו בשנים האחרונות מאבק בנושא.
המלחמה על התקציב לא נשארת בגבולות הממשלה. פורום "5 מיליארד לבריאות" המאגד תחתיו יותר מ-80 ארגוני בריאות תקף בחריפות את ההצעה לתקציב המדינה, והקים הבוקר "מסדרון בושה" בכניסה למשרדי הממשלה, במחאה עליו. "מערכת הבריאות שהורעבה במשך שנים, נלחמה בחזית המערכה נגד הקורונה וזקוקה לתוספת של מיליארדים כמו אוויר לנשימה", מסרו. נראה שהגירעון העביר את פקידי האוצר על דעתם ולא רק שהם לא מבינים את האירוע אלא לא מתביישים לפגוע בחולים ובבריאות הציבור".