אחרי שאתמול חברת בן אנד ג'ריס הודיעה שתפסיק את המכירה של מוצריה בהתנחלויות, עובדים ישראלים במפעל שמייצר את הגלידה בישראל שוחחו היום (שלישי) עם N12 והביעו חשש מההתפתחויות. "מפחדת שהמפעל ייסגר ולא תהיה לי עבודה", אמרה וורנש איילין, אם ל-6 ילדים שעובדת במפעל כבר 9 שנים.
האווירה בקרב 160 עובדי המפעל הישראלי די מדוכדכת. הפועלים, רובם קשי יום שגרים בקריית מלאכי, מודאגים ממה שעלול לקרות בעקבות הצעד של החברה הבין-לאומית. "אני מאוד מפחד שיפטרו אותי", אמר ראובן בן טרונך שעובד במפעל כבר 5 שנים כאורז ומלקט. "זה לא הוגן שפתאום יפטרו אדם שעובד פה 5 שנים. יש לי 9 ילדים".
העובדים שואלים את עצמם אם יצליחו למצוא עבודה אחרת במקרה של פיטורין בעוד שנה וחצי, אז ייגמר הזיכיון שאותו הבטיחה החברה הבין לאומית להפסיק. הם בחוסר ודאות, ומתוסכלים מאוד. הם אומרים כי התסכול נובע מכך שאין קשר בין הפסקת עבודתם הצפויה בעוד שנה וחצי ובין תפקודם במפעל.
"לא ידוע על עוד חברות שנקטו צעד דומה"
N12 בדק עם משרד החוץ אם ישנן חברות נוספות שלא מוכנות למכור את מוצריהן מעבר לקו הירוק בשטחי הגדה המערבית כמו בן אנד ג'ריס. בבדיקה שערכו עם המשרד לעניינים אסטרטגיים, שבדיוק עבר להיות תחת משרד החוץ, עלה כי אין רשימה של חברות שמחרימות את ההתיישבות.
חברת בן אנד ג'ריס ישראל דיווחה על גידול של למעלה מ-21% במכירות הגלידה בישראל ביחס ליום רגיל. "הציבור מבין שצריך בשעה קשה זו לחבק את התעשייה הישראלית. על המדינה להפעיל לחץ באמצעות כל האמצעים הדרושים על תאגיד יוניליוור, בעלי בן אנד ג'ריס העולמית, כדי להפוך את הקערה על פיה", הדגישו במפעל.
בתוך כך, רשת בורגראנץ' הודיעה על הארכת ההסכם עם אבי זינגר, הזכיין הישראלי של בן אנד ג'ריס ב-10 שנים נוספות. זינגר מייצר במפעלו שנמצא בדרום הארץ את השוקופאי ואת הגלידה קרנבל של הרשת. "אנחנו לא נכנעים לחרם על ישראל", אמרו בבורגראנץ'. "כפי שאנחנו פותחים סניפים בכל רחבי הארץ, לרבות בקניון אריאל, הרשת תמשיך לתמוך באלו המייצרים כחול לבן".
מוקדם יותר היום דווח כי ראש הממשלה נפתלי בנט שוחח עם מנכ"ל חברת יוניליוור, החברה שמחזיקה בבעלות בן אנד ג'ריס, והבהיר לו כי ישראל רואה את המהלך בחומרה רבה. "חברת בת שלכם נקטה צעד אנטי ישראלי מובהק", אמר. בנט הדגיש גם כי מבחינת ישראל מדובר במעשה בעל השלכות חמורות, חוקתיות ואחרות, והיא תפעל באופן תקיף כנגד כל פעולה של חרם המופנה כנגד אזרחיה.
מנכ"ל החברה הישראלית: "לחצו עליי במשך שנה"
אמש התראיין מנכ"ל חברת בן אנד ג'ריס ישראל ואמר כי בחברה הבין לאומית לחצו עליו במשך שנה להפסיק לשווק לגדה – אך הוא התנגד כל הזמן. "אני כבר נמצא בסדר גודל של שנה תחת לחצים ודרישות להפסיק לשווק בגדה", אמר בריאיון. "אני כמובן התנגדתי כל הזמן, מאז המבצע בעזה הלחצים מהחברה גדלו". הוא הוסיף כי עתה הוא חושש שלקוחות יפסיקו לקנות את מוצרי החברה הישראלית ובכך יפגעו בה ובעובדיה.
ההודעה של בן אנד ג'ריס על הצעד יצאה אתמול אחה"צ. "אנו מאמינים כי מכירת הגלידות בשטחים הפלסטינים הכבושים לא עולה בקנה אחד עם הערכים של של בן אנד ג'ריס", הודיעה החברה בהצהרה שפורסמה באתר האינטרנט הרשמי שלה. "אנו גם שומעים ומכירים בחששות שמעלים אוהדי החברה ושותפינו".
Ben & Jerry’s will end sales of our ice cream in the Occupied Palestinian Territory. Read our full statement: https://t.co/2mGWYGN4GA pic.twitter.com/kFeu7aXOf3
— Ben & Jerry's (@benandjerrys) July 19, 2021
חרמות על ישראל כמחאה על ההתיישבות היהודית מעבר לקו הירוק אינן דבר חדש. לפני קצת פחות משנתיים בית הדין של האיחוד האירופי קבע שמוצרים מההתנחלויות יסומנו בתווית מיוחדת. במסגרת ההחלטה, קבע בית הדין כי על כל המדינות החברות באיחוד האירופי לסמן מוצרים מההתנחלויות בגדה המערבית, מזרח ירושלים ורמת הגולן ולסמן בצורה ברורה כי מדובר במוצר מ"התנחלות ישראלית".