בריאן בולאנד, סגן נשיא פייסבוק לשעבר, התראיין אמש (ראשון) ב-CNN וטען כי אחת הסיבות לעזיבתו את החברה הייתה חוסר לקיחת האחריות על הפצת מידע שגוי בפלטפורמה. הראיון של בולאנד מגיע על רקע ההאשמה החריגה של נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, שטען ביום שישי כי פייסבוק "הורגת אנשים", תוך התייחסות לאי שליטתה בדיס-אינפורמציה המופצת בנוגע לחיסוני הקורונה.
"עם שקיפות באים דיונים לא קלים, ואני חושב שזה חשוב לקבל אותם בברכה", טען בולאנד, לשעבר סגן נשיא פייסבוק והאחראי על אסטרטגיית שותפויות בחברה, ב-CNN. "אני לא ראיתי את זה, המוכנות הזו נראתה יותר בכיוון של 'בואו נמנע מהסיפור', או 'בואו נשלוט בנרטיב', מאשר במובן של בואו נעשה את הדבר הקשה. זו אחת הסיבות המרכזיות לפרישה שלי, אחרי 11 שנים שבנינו דברים שאני גאה בהם, התחלתי לראות שאני מודאג מהמידע שיכול להיות משותף בפלטפורמה. והמידע הזה יכול להשפיע על הקהילה, קטנה וגדולה, בדרכים שאנחנו לא יכולים להבין, ולא נעשה מאמץ אמיתי כדי לנסות להבין. זו בעיה קשה".
כשנשאל אם פייסבוק היא מנוע לרדיקליות, כלומר אם היא מקצינה את עמדותיהם של מיליוני אמריקנים, השיב בולאנד: "אני לא יודע, והייתי שמח לדעת. דרך טובה לגלות את זה הייתה לתת גישה למידע שיכול לעזור לחוקרים ועיתונאים לעשות את העבודה הקשה הזו".
במהלך הראיון הוצגה גם תגובתה של פייסבוק. "אנחנו פשוט לא מסכימים עם בריאן", נכתב בהצהרה. "אנחנו מציעים יותר שקיפות מאשר כל פלטפורמה אחרת, והיא מבוססת על דוח השקיפות הרבעוני שלנו, לוח בקרת השקיפות שמתעדכן בזמן אמת, והתוכניות שלנו שמעניקות לחוקרים גישה חופשית למידע".
"כן זה מה שהם אומרים, אבל להיות הכי שקוף בתעשייה מאוד לא שקופה זה לא משהו שהייתי גאה בו", הגיב על כך בולאנד. "כל הטכנולוגיות האלה חדשות לעולם, ואנחנו צריכים להבין מה זה אומר. חלק מזה זה להגביר את השקיפות וממש לדרוש את השקיפות הזו מהחברות האלה.
"אני חושב שאנשים צריכים להבין שזה בעיות מאוד מסובכות, כשאתה הבן אדם שממציא את הספינה אתה לא מדמיין את ההריסות שלה. וחלק מהבעיה היא שיש אופטימיסטיים שבונים את הדבר הזה ולא חושבים על ההשלכות השליליות שלו. יש לנו ישויות מחקריות מדהימות בעולם שממש טובות בלחקור את ההשלכות השליליות, ולהגיע לדברים הרעים שפייסבוק לא יכולה לדמיין שיתרחשו בחברה שלה. אם החברה לא שקופה אנחנו צריכים לחשוב על דרכים ורגולציות שיעזרו לה להיות שקופה, להיות ברורים לגבי איזה מידע אנחנו רוצים שהם יחלקו לגבי אותם פוסטים פומביים, שיוכל לעזור לנו להבין את ההשפעות השליליות של הפלטפורמה".
השיח סביב היבט השקיפות של הרשת החברתית פייסבוק, וההפצה של מיס-אינפורמציה בפלטפורמה, תפס תאוצה בימים האחרונים. בשבוע שעבר התפרסם הספר "האמת המכוערת: בתוך המסע של פייסבוק לשליטה", שכתבו עיתונאיות הטכנולוגיה של הניו יורק טיימס, שירה פרנקל וססיליה קאנג, וסביבו התפתח דיון ער בנוגע לאחריות של החברה ולהשלכות השליליות שלה במגוון נושאים. בין השאר נחשף בו שעובדים של פייסבוק השתמשו בגישה שלהם למידע אישי כדי לעקוב אחר נשים.
במהלך סוף השבוע הנשיא ביידן נשאל על תפקידן של "פלטפורמות כמו פייסבוק" בהפצת מידע שגוי על המגפה ועל החיסונים. הנשיא השיב: "הם הורגים אנשים. המגפה היחידה שיש לנו היא בקרב הלא מחוסנים". יום קודם לכן, דוברת הבית הלבן ג'ן פסאקי אמרה שפייסבוק והפלטפורמות האחרות "לא עושות מספיק" כדי להילחם במיסאינפורמציה בנושא.