נשיא ארה"ב ג'ו ביידן פרסם אתמול (שבת) את התקציב השנתי הראשון בכהונתו – עם תוכנית הוצאות בגובה 6 טריליוני דולרים ועליות מיסים חדות לשכבות העשירות בארה"ב. התקציב יכלול השקעות אדירות בשירותים חברתיים ובמאבק בשינוי האקלים. התוכנית עוד תצטרך לעבור את אישור הקונגרס, והרפובליקנים כבר הביעו התנגדות לתקציב כ"יקר באופן בלתי סביר".
אם התקציב המוצע יאושר, שיעור החוב של ארה"ב ביחס לתוצר יעלה ל-117% עד 2031, מעל יחס החוב-תוצר של ארה"ב במהלך מלחמת העולם השנייה. זאת על אף עלייה מתוכננת של 3 טריליוני דולרים בהכנסות ממיסים, על ידי הגברת מיסוי החברות, ההון ובעלי ההכנסות הגבוהות.
מה התקציב כולל?
ההוצאות המשמעותיות ביותר בתקציב הן תקציבי הפנטגון ומשרדי הממשל (1.5 טריליון דולר), ושתי התוכניות שנועדו להתמודד עם משבר הקורונה: תוכנית יצירת מקומות העבודה (2.3 טריליון דולר) ותוכנית המשפחות (1.8 טריליון דולר).
התקציב של ביידן מבטיח יותר מ-800 מיליארד דולר שיוקצו למאבק בהתחממות הגלובלית, ובתוכם השקעות נרחבות באנרגיה ירוקה; 200 מיליארד דולר למוסדות חינוך לגילאי 3-4; 109 מיליארד דולר להבטחת שנתיים של לימודים גבוהים בחינם בקולג'ים קהילתיים לכל האמריקנים ו-225 מיליארד דולר למימון חופשת לידה בסיסית
בנוסף נמצאים בתקציב 115 מיליארד דולר לתשתיות של כבישים וגשרים, 160 מיליארד דולר לתחבורה ציבורית ו-110 מיליארד דולר להנגשת אינטרנט פס-רחב לכל משק בית בארה"ב.
עוד נקודה משמעותית בתקציב של ביידן קשורה דווקא למה שלא נמצא שם: תיקון הייד לחוקה, שאוסר על מימון הפלות על ידי כספים פדרליים, אלא במקרה של היריון מסכן חיים או התעברות כתוצאה מאונס או גילוי עריות, אינו נמצא בתקציב לראשונה מזה עשורים רבים.