ביידן רוצה לקחת מהעשירים כדי לתת לעניים: אחרי שהנשיא האמריקני הודיע שיקדם שתי תוכניות כלכליות גרנדיוזיות בשווי כולל של 4.2 טריליון דולר, בימים האחרונים ישנם דיווחים בארה"ב על תוכנית מיסוי חדשה שמשנה את הפרדיגמה האמריקנית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי דיווח שפורסם בבלומברג, במסגרת התוכנית החדשה של הנשיא, שיעור מס רווחי ההון לאמריקנים שמרוויחים מעל מיליון דולר כמעט יוכפל, מ-20% כיום ל-39.6%. ביחד עם עוד 3.8% מס שאמור לממן את תוכנית "אובמה-קייר", שיעורי המס הפדרלי למשקיעים עשירים יגיע בסך הכול ל-43.4%. סך המיסוי לפי התוכנית המוצעת צפוי לייצר הכנסות בשווי טריליון דולר, שייועדו לטיפול בילדים, חינוך לגיל הרך וחל"ת.
המטרה של העלאות המיסים הללו תהיה להזרים מימון להוצאות חברתיות, ובכך לאזן "אי-שוויון שנמשך שנים", כך על פי גורמים בכירים בממשל שצוטטו בבלומברג. בקמפיין שלו, חזר ביידן על הטענה שזה לא הוגן שרבים מעשירי ארה"ב משלמים שיעורי מס נמוכים יותר מעובדי המעמד הבינוני. ואכן ההצעה שלו, אם תתקבל, תשנה נוהג עתיק בקוד המס האמריקני, שבו מיסים על השקעה נמוכים יותר ממיסים על עבודה.
על מנת להצליח לקדם תוכניות מהפכניות כמו אלו ביידן גייס יועצים ששמו לעצמם למטרה לטפל בפערים הכלכליים ולעצור מדיניות שתעודד חברות להימנע מתשלום מיסים. הוא גייס לבית הלבן את התומכים ב"מיסוי פרוגרסיבי" - מערכת שבה שיעורי המס עולים ככל שההכנסה עולה.
האמריקנים תומכים בנשיא, אך לא ברור מה יקרה לשווקים
אחד הגורמים המשפיעים על תוכניות המס של ביידן הוא דייוויד קמין, סגן מנהל המועצה הלאומית לכלכלה בבית הלבן. ביחד עם לילי בטשלדר, עוזרת לשעבר של הנשיא ברק אובמה, השניים כתבו מאמר משנת 2019 ולפיו יש להשתמש ב"מס עושר" כדי לטפל באי שוויון. בהחלט נראה שנשיא ארה"ב לקח את הדברים לתשומת ליבו.
עכשיו אותם יועצים מביטים לעבר השווקים הפיננסיים. הבורסה אמנם נפלה לזמן קצר לאחר שהתפרסם הדיווח על התוכנית החדשה, אך השווקים התאוששו בינתיים ובסך הכול, מאז תחילת כהונתו, המשקיעים מביעים אופטימיות יחסית. הנשיא צפוי לפרסם פרטים מלאים על התוכנית כבר בשבוע הבא, ואז יתבהר יותר מה המשקיעים חושבים על ההצעה.
למרות הדאגה בוול סטריט, הציבור האמריקני תומך בהצעתו של ביידן. על פי סקר גאלופ, 62% מהאמריקנים מאמינים שאנשים בעלי הכנסה גבוהה משלמים פחות מחלקם ההוגן. בסוכנות הידיעות רויטרס אף הגדילו לעשות והציגו את הנשיא ביידן כרובין הוד ואת יועציו כ"חבורת האנשים העליזים" - אבל הם לא פורעי חוק, אלא האנשים שיובילו את הכלכלה האמריקנית ב-4 השנים הקרובות, ובהחלט מעניין לראות מה הם יספיקו לעשות.