מרצועת עזה משגרים רקטות לעבר דרום הארץ והשפלה ובתים נפגעים באופן ישיר. בשוך הקרבות יעמדו תושבי העוטף והערים שסבלו מפגיעות וביתם, העסק שלהם או השדה החקלאי שלהם ניזוק, מול פקידי מס רכוש ויצטרכו לדרוש את הפיצוי שמגיע להם. לרגע הזה כדאי להתחיל להתכונן כבר עכשיו. עו"ד דורון חבקין, יו"ר איגוד השמאים, יצר עבור N12 מדריך ובו ההמלצות המרכזיות והמונחים שכדאי להכיר לפני שמגישים את הבקשה.
תושב שרכושו ניזוק יתחיל למלא טופס תביעת נזק למס רכוש, תוך שהוא אמור להיות בקיא בתקנות שהתקין שר האוצר לחוק מס רכוש, הנחיות פיקוד העורף וצווי אלוף באזור מגוריו. על מנת להבין את החוקים רצוי להכיר את המושגים המרכזיים בחוק.
מושגים מרכזיים:
"נזק ישיר" - ההפרש שבין שווי הנכס שניזוק לבין שוויו לאחר שניזוק, או עלות ההוצאות לשיקום הנכס לפי הנמוך מביניהם. מדובר בנזק לגופו בלבד .
"אזור מיוחד" - ישנה רשימה של יישובי ספר בתקנות, מכוח חוק מס רכוש, ועל בסיס מרחקם מהגבול.
"נזק עקיף" בחקלאות - הנזק הממשי, 100% מהנזק, שהוא ההפרש בין שווי הנכס לפני שניזוק לבין שווי הנכס מיד לאחר שניזוק, או כל הוצאות שיקום הנזק לרבות מניעת הרווח.
"צו אלוף" - צו של אלוף בצה"ל הכולל הוראות הנדרשות לשמירתם או להצלתם של חיי אדם או של רכוש. לדוגמא ההנחיה שלא לצאת ממרחב מוגן, סגירת דרכים או אזורים בפני כניסת אזרחים.
"מסלול אדום וירוק" - מס רכוש מציע לרוב, אחרי אירועים מסוג מבצע עמוד ענן, מסלולים לקביעת הפיצוי: "המסלול הירוק" הוא המסלול שבו משלם מס רכוש פיצויים מוסכמים ללא צורך בהוכחת נזק על ידי הנפגע; "מסלול האדום" הוא המסלול שבו מאפשר מס רכוש את תשלום הנזק הממשי בכפוף להצגת מסמכי שיווק והליך, שמסתיים לרוב בתביעה לוועדת ערר, שהברור בהן לוקח שנים.
"מסלול שכר עבודה" - מה המחיר ליום עבודה, בכמה ימים מכירים ובאילו אזורים.
"מקדמות" - מס רכוש משלם לעיתים מקדמות מראש, עם זאת הנפגעים צריכים לשקול אם לקבל את המקדמה משום שלעיתים בדיקה מעמיקה לאחר מכן יכולה להביא לדרישה להחזרת המקדמה.
לוח זמנים להגשת התביעות - לוח הזמנים בהתאם לתקנות. כל איחור בהגשת התביעה יביא לאפשרות סבירה של דחיית התביעה על ידי מס רכוש והדרך היחידה במקרה זה היא להגיש ערר לוועדת ערר של מס רכוש, הליך שיכול להתמשך שנים, ובהמשך קיימת אפשרות של ערעור לביהמ"ש המחוזי רק בנושאים משפטיים.
הטיפים הבסיסיים למי שרכושו נפגע על פי עו"ד חבקין:
1. תיעוד הנזקים על ידי צילומים מהטלפון הנייד של כל דבר שלגביו קיים חשד שנפגע.
2. רישום ברגע האמת של הרכוש שנפגע ובאיזה אופן נפגע הרכוש.
3. אזרחים שניזוקו וברשותם פוליסת ביטוח, אפילו דרך משכנתא, יפנו לחברת הביטוח בהודעה על הנזק.
4. פנייה לשמאי - מומלץ לפנות לשמאי מטעם המבוטח/ נפגע הרכוש. מומלץ לפנות לשמאים מוסמכים החברים באיגוד השמאים בישראל.
גם אם מבינים את המונחים המרכזיים, רצוי שגם משפטן מנוסה יעיין בחוק ובתקנות באופן מעמיק כדי להבין כיצד להגיש את טופס התביעה למס רכוש. טוב אם התושב שניזוק יערוך תחשיב מדויק, מוכח, של נזקו, תוך שהוא עומד בלוח זמנים שנקבע בחוק להגשת התביעה. רצוי אף להתייעץ עם צוות מומחים הכולל רואה חשבון, עורך דין, ושמאי מוסמך. עם זאת, חשוב מאוד להיזהר מ"מעכרים" שמפזרים הבטחות עבור אחוזים מהפיצוי.
כמו כן, חשוב שכל אדם שרכושו ניזוק וייעזר בכלים שבידיו כדי לתעד את הנזק תוך הבאת הראיות הנחוצות לרשויות המס. כך למשל מומלץ שחקלאי יצלם באופן ברור את הגידולים והפגיעה בהם, לרבות מחלות והשמדות היבול, ינהל יומן יומי שכולל את כלל האירועים והפעולות שנמנעו ממנו בגלל המבצע ואת הפעולות שביצע להקטנת נזקו, יזמין מדריך חקלאי מטעם משרד החקלאות לקבלת תיעוד של מצב הגידול והמלצות לטיפול בהמשך, ואף יאסוף חשבוניות כגון: חשבוניות קניית השתילים, מכירת היבול וכד'.
פעולות אלו אינן בהכרח כרוכות בעלות כספית רבה, אך הן קריטיות וישמשו בעתיד כראיות מוצקות להוכחת הנזק. כך למשל איגוד השמאים פתח עם פתיחת המבצע הצבאי מוקד סיוע לנפגעי רכוש למתן ייעוץ ראשוני ללא עלות הכולל גם הכוונה לגופי הפיצוי השונים.
בנוסף, רצוי לבדוק עם סוכן הביטוח את פוליסת הביטוח, ואם זו מכסה רכיבי נזק שחוק מס רכוש אינו מפצה. לתושבים שביתם נשרף או נפגע, מומלץ לקבל מספר הצעות מחיר על מנת ללמוד על מהות וגובה הנזקים.
יש לציין כי מאמר זה אינו בא כתחליף ליעוץ משפטי חשבונאי ושמאי.