כמאתיים אלף ישראלים צפויים להישאר ללא הכנסה החל מהיום, ה-1 ביולי: המדינה ניתקה את צינור החמצן שהזרים בשנה האחרונה דמי אבטלה ומענקים למי שפוטרו או יצאו לחל"ת בקורונה ולעסקים שנפגעו מהמשבר. אלא שרבים מהם עדיין לא התאוששו מהמכה שהנחיתה המגיפה על המשק ועלולים להישאר מאחור.
שר האוצר אביגדור ליברמן החליט להאריך את מודל החל"ת לבני 45 ומעלה בלבד, ועל אף השינויים שאושרו במתווה הסופי, ישראלים מתחת לגיל הזכאות לא יקבלו שום סיוע. סימה סייג, בת 44 שנים ו-10 חודשים, מחפשת עבודה כבר יותר משנה. סימה צעירה מדי בחודשיים כדי לעמוד בתנאי הזכאות השרירותיים להארכת החל"ת. "ההחלטה הנמהרת הזו של הממשלה החדשה רק תחמיר את החרדות והמועקה שלי ושל אנשים רבים שכמוני, ולחלוטין לא תקדם כלום", אומרת סימה, שפרשה מעבודתה הקודמת במוזיאון ישראל בירושלים רגע לפני הקורונה.
נכון לסוף חודש מאי עדיין רשומים בשירות התעסוקה 260 אלף תובעי אבטלה מתחת לגיל 45 – שהם כשני-שלישים מסך תובעי האבטלה בישראל. רבות דובר על תופעת הצעירים שהעדיפו לנצל את תקופת החל"ת עד תום, אך לצידם רבים שנאבקים למצוא עבודה כבר זמן רב וללא הצלחה.
"עצם החל"ת הוא צ'ופר מבורך למשלם המיסים, ולחלוטין לא מובן מאליו", מודה סימה, אבל היא סבורה שהיה צריך לחלק אותם בצורה דיפרנציאלית יותר: "לפי המתווה של ליברמן, לדעתי ההתניות לפי גילאים וסטטוסים זו תוצאה של מחשבה עצלה ושל סטטיסטיקות יבשות ולא באמת מקיפות. אז רווק שעוד חודשיים בן 45, שמחפש עבודה כבר 14 חודשים בצורה אדוקה ויצירתית כולל מנטורים, יועצים וחממות, ותקוע במכרזים שלא זזים או נחשף למעסיקים שמצלים מאד את המצב – למה שמים לו רגל ומפילים אותו בין הכסאות?", תמהה סימה.
סימה מחפשת עבודה בתחומים כמו תקשורת שיווקית או בתקשורת פנים ארגונית. לדבריה, "לומר שיש 130,000 משרות פנויות במשק ושאנשים לא רוצים לעבוד - זו פשוט תעמולה זולה. נכון שיש אנשים שנוח להם החל"ת, אבל לא יכול להיות שעל פי נתון תיקבע ההנחיה המדוברת", היא מוסיפה, "הרי רבים כמוני הרוויחו פי שניים מההקצבה של הביטוח הלאומי פלוס תנאים סוציאליים והטבות אחרות, ואנחנו אנשי עבודה. לא הגענו למעמד שכר כזה סתם. זו תוצאה למידה, של חריצות והרבה עבודה קשה. ב-14 החודשים האחרונים עמלתי כדי למצוא עבודה ובאמת חפרתי ונברתי. אינני יכולה לעשות משהו אחרת כי גיוונתי והרחבתי חיפושים, ביקשתי עזרה ממי שרק אפשר היה, ויש דברים שהם לא בשליטתי".
"ההחלטה מטריפה אותי"
מחקר שפירסמו השבוע בשירות התעסוקה והמכון הישראלי לדמוקרטיה קורא לממשלה "לאפשר תמיכה אפקטיבית ודיפרנציאלית למי שיזדקקו לה ויתקשו לשוב לעבודה". ואולם, עמדת האוצר היא שיש להפריד בין סיוע למבוגרים במציאת עבודה לבין דמי החל"ת המורחבים שניתנו בעקבות הקורונה והיו אמורים להסתיים כליל בסוף החודש.
דינה דיוויס, בת 39 מהיישוב בת חפר, מחפשת עבודה כבר יותר משנה. "ההחלטה להאריך את הסיוע רק לבני 45 ומעלה מטריפה אותי", היא אומרת. "חיכיתי מלא זמן לממשלה חדשה כדי לראות מציאות יותר טובה, אבל המדיניות השרירותית שקבעו לא מחוברת לשטח", היא אומרת, "אני מבינה שיש אלמנט פסיכולוגי, שליברמן רוצה שאנשים יבינו שרשת הביטחון מתקפלת – ויאללה לעבודה. אבל כמו בסיפור שלנו, זה הרבה יותר מורכב מהנרטיב שמדברים עליו".
כמו את סימה, גם את דינה ובעלה יובל בדש, זוג הייטקיסטים המחפשים עבודה כבר למעלה משנה, הכרנו במסגרת סדרת הכתבות ב-N12 על הקשיים במציאת עבודה חדשה באמצע החיים, שחווים בתקופה האחרונה יותר ויותר ישראלים. "מה לגבי אלו שהם בני 44, לא קשה להם להתקבל לעבודה?", שואלת דינה, אם ל-4 ילדים, "ומה לגבי נשים בהריון ואימהות, שגם כך הרבה יותר קשה להן להתקבל לעבודה? צריך להבין, בשבילי לצאת לעבודה, מבלי להוציא רגל מהדלת, אני נפרדת מ 6,000 שקל רק לסידורים לילדים - אם זה גן או צהרונים", היא מוסיפה, "צריך להתחשב בדברים האלו במדיניות בממשלה".
מאז שחשפו את סיפורם לפני כחודש, קיבלו דינה ויובל הצעות רבות ממעסיקים. "היינו מוצפים בפניות", מספרת דינה, "ליובל היו הרבה פניות רציניות, הוא עדיין בתהליכים עם כמה מקומות. אני מקווה שיצא מזה פרי. אבל הפניות אלי היו פחות ענייניות. הזמינו אותי לראיונות בכל מיני מקומות ולא באמת היה להם תפקיד בשבילי. חלק מהאנשים העבירו את קורות החיים למכרים". דינה מחפשת משרה ובעלת כישורים כמנהלת פרויקטים, מנהלת שיווק, מנהלת קריאייטיב ומנהלת אירועים.
84 מלונות עדיין סגורים
אחת הסיבות לקשיים במציאת עבודה כיום הוא שעשרות אלפי עסקים לא שרדו את הקורונה, או ערכו קיצוצים בכוח האדם. למשל, ענף התיירות והמלונאות שהיה מהראשונים להיסגר עם פרוץ המגיפה, ועדיין רחוק מחזרה לשגרה. מנתונים שהגיעו ל-N12, 84 מתוך כ-430 בתי מלון החברים בהתאחדות המלונות בישראל עדיין סגורים – ולא בטוח שכולם ייפתחו מחדש.
הפגיעה הגדולה ביותר היא באזורים המוטים תיירות חוץ: ירושלים, תל אביב, נצרת, חיפה, נתניה והרצליה. זאת לעומת בתי המלון באילת, בים המלח ובכנרת, שחווים בימים אלה התאוששות בזכות תיירות פנים, על אף התייקרות החופשות בישראל. בתי המלון מקבלים עד סוף החודש מענק הוצאות קבועות והנחות בארנונה מהמדינה, אבל כמו מתווה החל"ת, גם הסיוע הזה לעסקים יתפוגג בתוך ימים ספורים – כשחזרת התיירים לישראל עדיין רחוקה.
יש לכם עבודה להציע לסימה? שלחו לה מייל לכתובת simasayag@gmail.com
יש לכם עבודה להציע לדינה? שלחו לה מייל לכתובת dinagdavis@gmail.com
גם אתם מעל גיל 40 ומחפשים עבודה? עמותת 50 פלוס-מינוס יכולה לסייע