כשנוסף ילד למשפחה, ההוצאות מזנקות. בלי לשים לב, עד גיל 21 אנחנו מוציאים הון על גידולו. העלויות גבוהות במיוחד בשלוש השנים הראשונות ונובעות בעיקר מהצורך במשפחתון או במטפלת וכן מרכישת מוצרים שמיועדים לתינוקות. בהמשך, עד לגיל 17, ההוצאות גדלות שוב וזאת בעיקר בסעיפי הוצאה של חוגים ותחביבים ושיעורים פרטיים, הוספת "ציוד" למתבגר כמו מחשב (שמשדרגים כל כמה שנים), טלוויזיה בחדר (למי שמתיר), ריהוט לבני נוער, לימוד נהיגה ועוד. כמובן שהעלות בילד שני ושלישי קטנה יותר בעיקר בשל שימוש חוזר במוצרים (ביגוד, צעצועים) שנרכשו עבור הילד הראשון וכן, בשל ניסיון צריכה שנצבר על ידי ההורים.
מעבר להוצאות הקבועות/ שוטפות ותקופתיות של המשפחה במסגרת ניהול משק הבית, קיימות הוצאות עתידיות הדורשות תכנון והערכות לטווח ארוך. כך למשל: אירועים משפחתיים (בר/ בת מצווה, חתונה), תמיכה בילדים לרכישת השכלה גבוהה ועוד.
ממחקר שביצע עבורנו דוד נתנזון, יועץ ומלווה לכלכלת משפחה שותף בצוות "למענכם, יועצים לכלכלת משפחה", שהתבסס על נתוני האוצר, סקרי עבר ושאלון עדכני בקרב כמה משפחות מייצגות, עולה כי עלות גידול ילד מגיל 0 ועד גיל 21, במשפחה מהמעמד הבינוני, מסתכמת בכ-1.08 מיליון שקלים בממוצע, ובמשפחה מהמעמד הגבוה (לא מיליונרים) בכ-1.5 מיליון שקלים. לא טעיתם, כל ילד עולה כמו דירה.
נתנזון מדגיש שמדובר בהוצאות ממוצעות למשפחה עם שני ילדים. "כמובן שיש שוני כאשר הילדים סמוכים בגיל או בפער גדול יותר (בכל הקשור להוצאות שמרטף, שימוש בציוד שנרכש וכדומה), כאשר הילדים הם מאותו מגדר או שונה ועוד. כאשר נולד ילד שלישי ההוצאה עשויה להיות נמוכה יותר", הוא מציין.
העלויות הגבוהות ביותר הן בשנות הילדות הראשונות – עד גיל 5, והן מסתכמות בכחצי מיליון שקלים במעמד הגבוה ובכ-340 אלף שקלים במעמד הבינוני. הטבלאות מתייחסות להוצאה חודשית ממוצעת ולהוצאה שנתית ממוצעת.
סך כל ההוצאות מגיל 0 עד 21
מעמד בינוני: 1,079,400 שקלים
מעמד בינוני-גבוה: 1,464,300 שקלים
הערות לנתונים:
- הנתונים לא כוללים הוצאות בשל הרחבת/ הגדלת הבית עם גידול המשפחה.
- בטבלה מגיל 5 ועד 18, ההוצאות הן ממוצעות לשנה ומוכפלות ב-13 שנים. לא על כל דבר מוציאים כסף בכל שנה. למשל, הרוב המכריע של בני הנוער לומד נהיגה במשך שנה אחת בלבד, ולכן ההוצאה הזו מיוצגת בחלקה היחסי. אופניים קונים כ-3 עד 4 זוגות בממוצע בטווח השנים הללו ובגילאים הצעירים, האופניים זולות יותר. כנ"ל לגבי ריהוט.
- ההוצאות לא כוללות אירועי בר/בת מצווה גדולים, שעלותם יכולה להגיע בין עשרות למאות אלפי שקלים (גם במשפחה מהמעמד הבינוני).
כיצד תוכלו להקטין את העלויות לילדים בגיל הרך?
- התייעצו עם בני משפחה, חברים מנוסים עם ילדים ויועצים לכלכלת משפחה - בדיעבד, מרבית ההורים מבינים שהם הוציאו יותר מדי כסף ורכשו מוצרים מיותרים. בדקו אילו הוצאות הכרחיות והימנעו מפיתויים.
- בדקו אם המוצר מתאים לכם – התאימו את הרכישות שלכם לאורח חייכם, להכנסה שלכם ולצרכים שלכם.
- בדקו אפשרות לשכור, לשאול, לרכוש ביד שנייה או לקבל מוצרים במתנה - תינוק גדל מהר ומוצרים רבים ישמשו אתכם זמן קצר מאוד. עריסה למשל, שימושית בדרך כלל רק עד גיל חודשיים-שלושה וניתן לשכור אותה מעמותות ומחנויות. אחרי הלידה תקבלו גם חלק מהדברים במתנה.
- קונים רק מה שנחוץ עכשיו - חכו עם קניית מוצרים שאינם דחופים עד שתדעו טוב יותר למה אתם באמת זקוקים.
- ערכו סקר שוק ונצלו הטבות והנחות - לידיעתכם, מכירת ביגוד למשל נעשית ברשתות ובחנויות רבות, בדקו האם משתלם להצטרף כחברים למועדוני תינוקות. דוגמיות של מוצרים שתקבלו חינם יקלו עליכם לדעת מה מתאים לכם ומה לא.