ביקורת רבה נשמעה היום (שלישי) בדיון בוועדת הכספים על מתווה הפיצויים שהציעו משרד האוצר ורשות המיסים. המתווה, שנועד לספק פיצויים לעסקים שנפגעו באופן עקיף מהמבצע, מבוסס על הפיצויים של מבצע "צוק איתן", ופונה רק ליישובים שנמצאים במרחק של עד 40 ק"מ מהגבול. לטענת רבים מיושבי הדיון, חברי כנסת ונציגי המגזר העסקי, הגבלת המרחק לא רלוונטית משום שטווח הרקטות גדל באופן משמעותי. בתום הדיון הודיע יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, כי התקנות לא יאושרו במתכונתן הנוכחית וללא התיקונים הנדרשים.

רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, הבהיר במהלך הדיוןכי אם עסקים מרוחקים לא יקבלו פיצוי - הם לא ישלמו לעובדיהם על הימים שהחסירו בגין המבצע. "אם הפיצוי יוגבל ל-0 עד 40, לא ניתן יהיה לשלם שכר", מסר תומר. "אני בתפקידי לא אכריח אף מעסיק לשלם לעובדים שלו אם המדינה תתנער מהעניין. אם תתנו להחלטה הזו לעבור, אתם אומרים לכל מי שמעל 40 ק"מ – אתם לבד".

רועי כהן, מלשכת אירגוני העצמאים והעסקים, הצטרף לדבריו ואף הדגיש את האבסורד שבחוסר ההלימה בין תוכנית הפיצויים להוראות פיקוד העורף: "משרד האוצר ורשות המיסים בורחים מאחריות כלפי אזרחי מדינת ישראל, כאילו האנשים האלה היו בריביירה הצרפתית או בחוף הים. בעל עסק ביבנה שאמרו לו פיקוד העורף שהמבנה שלו מסוכן והוא צריך לשלם ל-8 עובדים, מה המדינה אומרת לו?! זה לירוק לו בפרצוף. שוב פעם המדינה בורחת מאחריות".

עו"ד רועי כהן, נשיא לשכת ארגוני העצמאים והעסקים (צילום: רמי זרנגר)
"יריקה בפרצוף". רועי כהן, נשיא לשכת העצמאיים | צילום: רמי זרנגר

יו"ר הוועדה גפני, הביע גם הוא הסתייגות ממתווה הפיצויים המוצע, והזכיר גם את הצורך לפצות את נפגעי המהומות: "יש במבצע הזה תמונת מצב שהיא שונה ממבצעים קודמים, גם בהיקף הירי לאזורים מרוחקים יותר וגם לעניין המצב בישובים המעורבים, שם אנשים לא הלכו לעבודה ימים שלמים ויש מקומות שעדיין לא חזרו לעצמם".

חברת הכנסת, קרן ברק, שעומדת גם בראש השדולה לעסקים קטנים ובינוניים, הסבירה שעסקים רבים שלא יינתן להם פיצוי פשוט "ימותו". "ברמה הכלכלית, ברמת הלאומית, איך ייתכן שהחמאס או אויבים מבפנים יגרמו לנו גם לסגור עסקים? אנחנו כמדינה וממשלה לא יכולים לתת לזה יד, לא ברמת הכניעה ולא ברמה התקציבית. אתם צריכים לתת פתרונות שישמרו על כל העסקים המדוברים חיים".

גפני: ליברמן דיקטטור - לא אשב איתו (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90, חדשות)
יו"ר הוועדה, גפני: "התקנות לא יאושרו כפי שהן" | צילום: יונתן זינדל / פלאש 90, חדשות

גפני סיכם את הדיון: "אני מבקש מרשות המיסים לשים דגש לדברים הבאים לקראת הבאת התקנות: יש את ההגדלה של מעל 40 קילומטר לפיצויים עקיפים שזה סיפור בפני עצמו, תבואו עם הצעה בעניין. יש סוגיה שונה שלא הייתה קיימת עד היום – זה הערים המעורבות, שזה לא משנה מרחק ומספר הקילומטרים, צריך לעניין הזה פתרון.

"לא נוכל לאשר תקנות בלי מענה למצב הזה, שם לא היה מדובר בירי טילים אלא מצב שלא היה קודם, מדינה לא יכולה לאפשר לעצמה את המצב הזה. לא תתחמקו מזה. צריך לתת פתרון לעיר כמו לוד, אי אפשר לומר היא מעל 40 קילומטר אז זהו. קחו בחשבון גם את יתר הנושאים והשאלות שעלו. אנחנו רוצים את התקנות כמה שיותר מהר, לצד זה לא אוכל להעביר תקנות שהן מודל של הפעם הקודמת כאשר יש דברים חדשים".

אתמול פרסם משרד האוצר את מתווה הפיצויים המוצע לנפגעי מבצע "שומר החומות", ועקרונות החלוקה שבו מתבססים על פיצויי "צוק איתן" ואינם תואמים את הוראות פיקוד העורף. המתווה פורסם להערות הציבור והוא צריך לעבור בכנסת לפני שייכנס לתוקף.