גד אורון מפיק אירועים כבר 35 שנה - ונחשב לאחד ממפיקי האירועים הגדולים בארץ. בין ההופעות הגדולות שהפיק: לאונרד כהן, בריאן אדמס, ג'סטין ביבר, אירוסמית' ובוב דילן. אירועים גדולים נוספים היו גם שתי המיסות של האפיפיור יוחנן פאולוס ה-2 באתר כורזים ומיסת האפיפיור בנדיקטוס ה-16 בהר הקפיצה נצרת. לפני ארבע שנים, החלו לדבר בתעשייה על כך שייתכן שייצא מכרז למפיקים חיצוניים להפקת אירוע ההילולה השנתי בל"ג בעומר במירון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אורון נסע אז למירון עם הצוות שלו בכדי לבדוק את השטח. אחרי 10 דקות קרא לכולם וביקש מהם לנסוע הביתה. "לקחתי את כל הפרטים שיכולתי על המקום, ולאחר שהבנתי שהולכים להיות שם כמה מאות אלפים הבנתי שתאונה במקום הזה היא רק עניין של זמן. מתוך הנחה ששום דבר לא השתנה שם בארבע השנים האחרונות, אני לא מתפלא", הוא נזכר.
בשיחה עם N12 הסביר אורון: השטח ברוטו במירון נאמד בעשרת אלפים מטרים, מתוכם 900 מטר הם שטח בנוי. המשמעות היא שלקהל נשארים 9,100 מטרים מרובעים נטו. במצב אידיאלי, ב-9,100 מטרים יכולים להיכנס 12,133 איש. במקרה כזה יש צורך ב-13 יציאות חירום במרווח של 2 מטר שפזורות בכל השטח ולא סמוכות האחת לשנייה. בקבר הרשב"י, הממוקם על הר, יציאות כאלו לא מתאפשרות כלל. בנוסף, בצד החיצוני יש צורך ברחבה שאליה יוכלו להיפלט במקרה של אסון לפחות 1,500 איש.
כשאורון ניגש לתכנן אירוע בפארק הירקון נדרש ממנו תכנון רב והכנות מקדימות. החוק מחייב אותו ברישוי האירוע מכמה גורמים, הוא מזמין לסיור בשטח מהנדס בטיחות, צוות הפקה, וכן מהנדס חשמל ואנשי מקצוע נוספים ששותפים בתכנון האירוע. מהנדס הבטיחות כותב לאחר מכן תכנית בטיחות ומשרטט אותה - והיא מוגשת בחזרה לאורון לעיון.
בשלב הזה ניגש אורון לרשות המקומית, מניח את התוכנית המשורטטת והכתובה – אז נפתח תיק רישוי, שבו נדרשים 4 אישורים: אישור משטרה, אישור מכבי אש, אישור מד"א, ואישור ממשרד הבריאות. לאחר מכן מתחיל תהליך של תכנון המקום מול ספקים ומול הצוות שלו שעוסק בניהול קהל - וברגע שכל האישורים מגיעים מתחילות ההקמות בשטח. המהנדסים מלווים את האירוע לכל אורכו.
בתום ההקמה בשטח מוזמנים לפני כניסת הקהל משטרת ישראל ומד"א, שבודקים שהמציאות בשטח אכן תואמת את התוכנית שהוגשה בראשית התהליך. "הליך הרישוי הזה מייצר שני דברים, הוא ממזער את הסכנה לפגיעה בקהל ומייצר שפה משותפת בין כל גורמי החירום שהולכים לפעול בשטח", מוסיף אורון.
אלא שישנו הבדל מהותי בין האירועים שמפיק גד אורון לבין אירוע ההילולה; במדינת ישראל לאירועים ממלכתיים ודתיים אין צורך ברישוי, כך שהליך ההכנה, הליווי המקצועי והבינוי נעשים ללא תכנון, רישוי ופיקוח.
"בהיעדר תכנית מסודרת נשאבה המשטרה לנהל את האירוע - אבל לה אין מושג לא בבטיחות, לא בניהול קהל ולא בניהול אירוע בסדר גודל כזה", הוסיף אורון, שבשנת 2013 הועסק על ידי המדינה בהפקת המיסה לכבוד האפיפיור שהגיע לארץ, בהשתתפות עשרות אלפי אנשים. אורון לא נדרש אז להציג תוכנית רישוי מאחר שהאירוע היה ממלכתי, אך הוא התעקש - כיוון שידע מניסיונו שזו הדרך היחידה למזער נפגעים בקהל.
"אם היה קורה משהו באירוע כזה היו שולחים אותי לכלא", ציין. "מי ילך לכלא על האירוע הנורא הזה במירון? לנוכח כמות המשתתפים המשטרה הייתה צריכה להגיד 'אין אירוע' ולא לאפשר גישה".