נתוני האבטלה של הלמ"ס שפורסמו היום (רביעי) מציגים התפתחות חיובית למדי: שיעור האבטלה הרחב ירד ל-12.7% במחצית הראשונה של חודש מרץ, ושיעור האבטלה המצומצם הגיע ל-9.8%. אם שיעור האבטלה יישאר מתחת ל-10% עד לסוף החודש, לפי החוק הנוכחי, במאי אמור להתבצע קיצוץ בדמי האבטלה. עם זאת, שר האוצר ישראל כ"ץ, הבהיר כי בכוונתו למנוע זאת: "תשלומי החל"ת ימשכו עד חודש יוני".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הירידה בשיעור האבטלה הייתה צפויה, בעיקר בשל ביטול ההגבלות הרבות על המשק ופתיחתה הכמעט-מוחלטת של הכלכלה הישראלית. על פי החוק הקיים, שאושר על מנת לספק רשת ביטחון לנפגעי הקורונה, מובטלים יקבלו "דמי אבטלה מלאים עד סוף יוני 2021 או עד ירידת האבטלה מתחת ל-10%. מתחת ל-10% ירדו דמי האבטלה ל-90% מקצבת האבטלה".
כלומר, אם נתוני סוף מרץ יהיו חיוביים כמו אלה שאנו רואים כעת, בסוף חודש מאי דמי האבטלה היו אמורים להיות מקוצצים ב-10%. עם זאת, שר האוצר הבהיר, מיד עם פרסם נתוני הלמ"ס, כי אין בכוונתו לאפשר קיצוץ כזה. "תשלומי החל"ת ימשכו עד חודש יוני, ללא הורדה של 10% בגובה התשלום בשל הנתונים החלקיים, ובהתאם לכך הנחיתי את המערכות הנוגעות בדבר", כתב כ"ץ בחשבון הפייסבוק שלו.
יש לציין שעל מנת למנוע את קיצוץ דמי האבטלה יצטרכו להעביר בכנסת חקיקה מחודשת, שמבטלת את תנאי ה-10%. כך או כך, אנו כבר מתקרבים למועד הפקיעה של מועד החל"ת, בסוף יוני, ועדיין לא ברור איזה מדיניות תעסוקתית תחליף אותו. על כך כתב כ"ץ כי "בימים אלה אנו מקיימים במשרד האוצר דיונים לגיבוש מדיניות התעסוקה לאחר חודש יוני".