לבנון בערה השבוע: בשיאו של משבר כלכלי שעלול להוביל את המדינה לקריסה, החליטה הממשלה בביירות להגביל את משיכת הכסף מחשבונות הדולרים. הבנק המרכזי אמנם ניסה להרגיע את הרוחות והבהיר כי הבנקים לא עומדים בפני פשיטת רגל ואפשרות משיכת הכסף תחזור בימים הקרובים, אך הציבור לא האמין.
רבבות יצאו לרחובות, צמיגים הובערו במחאה ותורי ענק השתרכו בסמוך לבנקים. בסופו של דבר הממשלה הפכה את ההחלטה עוד באותו היום, אבל האירוע הזה הוא רק ביטוי נוסף למדינה בדרך לקריסה.
המגפה והפיצוץ נתקלו בממשלה לא מתפקדת
בדוח שפורסם השבוע, מנבא הבנק העולמי את המשך התכווצות הכלכלה הלבנונית. התמ"ג במדינה התכווץ מ-55 מיליארד דולר ב-2018, ל-33 מיליארד דולר ב-2020, וכעת על פי הדוח צפויה עוד התכווצות, של 9.5%, במהלך 2021. "התכווצות כל כך מהירה וברוטאלית מגיעה לרוב בעקבות מלחמה או קונפליקט", נכתב שם, אך זה לא מה שקרה הפעם.
לבנון שרויה בתוך משבר פיננסי, שהולך ומחמיר בהיעדר ניהול, בהיעדר ממשלה מתפקדת ובהתנהלות מושחתת מהיסוד. חוסר התפקוד של ממשלת לבנון, מחמיר בצל האירועים שפקדו את המדינה. לפני כמעט 10 חודשים אירע בנמל ביירות פיצוץ בקנה מידה אדיר, 207 בני אדם נהרגו ואלפים נפצעו.
בעקבות הפיצוץ התפטרה ממשלת לבנון, זאת בשיאו של משבר קורונה, שנוהל גם כך באופן כושל. הבנק העולמי הגדיר את המצב הפוליטי בלבנון כ"ריק מוסדי משתק", אשר מחריף את המשבר הכלכלי שהופך ל"מיתון העמוק ביותר בהיסטוריה המודרנית".
שער הדולר בשוק השחור נוסק: דולר תמורת 13 אלף לירות
במשבר אנשים רודפים אחרי דולרים. עוד לפני ההוראה האחרונה, הבנקים הלבנוניים חסמו לאנשים גישה לחשבונות הדולרים שלהם ומנעו מהם לבצע העברות של דולרים לחו"ל. עם זאת הם הותירו להם אופציה אחת – למשוך דולרים בשער קבוע של 3,900 לירות. זה אמנם שער נמוך משמעותית מזה שמוצע בשוק השחור, אשר הגיע בימים האחרונים ל-13 אלף לירות, אך עבור רוב הלבנוניים זו הייתה הדרך היחידה להשיג את הכסף.
והלבנוניים צריכים כסף: דוח הבנק העולמי לא חסך במילים על ההיבט הסוציאלי של המשבר, אשר דחף כמחצית מאוכלוסיית לבנון מתחת לקו העוני, ועל פי הדוח עלול במהרה להפוך את המצב במדינה ל"קטסטרופלי".
"הצילו את לבנון עכשיו, לפני שיהיה מאוחר מידי"
כבר בסוף השנה שעברה, הערך הפוחת של המטבע המקומי הוביל 40% ממשקי הבית לדווח על "קשיים בגישה למזון ולמוצרים בסיסיים אחרים", כך על פי סקר של תוכנית המזון העולמית על האו"ם. שיעור האבטלה במדינה זינק מ-28% בפברואר 2020 ל-כמעט 40% בסוף השנה שעברה.
שר האנרגיה של לבנון, ריימונד חג'אר, הזהיר כי אספקת החשמל אינה יציבה ושאם המצב יימשך כך - המדינה עשויה לשקוע בחושך מוחלט. "להידרדרות החדה בשירותים הבסיסיים יהיו השלכות ארוכות טווח: הגירה המונית, סגירת מערכות החינוך, השפעה קריטית על מערכת הבריאות, היעדר רשתות ביטחון ועוד", נכתב בדוח. "זה יגרום נזק להון האנושי שיהיה קשה מאוד להתאושש ממנו".
"לבנון נמצאת בליבה של סכנה גדולה, והיא זקוקה למדינות ידידותיות כדי להציל אותה", אמר השבוע ראש הממשלה הזמני, חסן דיאב, בשידור לאומה בטלוויזיה המקומית. "הצילו אותה עכשיו לפני שיהיה מאוחר מדי, אחרת שום חרטה לא תעזור".