בנק ישראל פרסם היום (שני) הודעה רשמית, בתגובה לתוכנית הכלכלית שהציגו אמש ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ, ובה הסתייגות גורפת מהצעדים שהוצגו ובפרט מהמענק לכל אזרח. "חלוקת מענקים לכל אזרח אינה יעילה ובכלל, בתקופה של יציאה מסגר, עדיף להתמקד בצעדים מאיצי צמיחה", נכתב. מוקדם יותר, בשיחות עם N12, השמיעו כלכלנים דברים דומים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כתבות נוספות ב-N12:
- סקר חדשות 12: מה חושב הציבור על תוכנית המענקים של נתניהו?
- מנדלבליט יצטרך להחליט אם מדובר במענק לגיטימי או כלכלת בחירות
- הצעות החוק לדמי אבטלה לעצמאים במהלך כהונת נתניהו
כבר בפתיחת ההודעה העביר בנק ישראל ביקורת מרומזת על העבודה המקדימה להצגת התוכנית: "עקרונות התוכנית הכלכלית הועברו לבנק ישראל זמן קצר לפני פרסומה", נכתב. "בדיון שנערך היום בחטיבת המחקר עלה כי בתוכנית חסרים פרטים רבים שהיו מאפשרים לגבש חוות דעת מקצועית אודות עלותה ויעילותה. בעקבות הדיון פנה בנק ישראל לאוצר ולגורמים נוספים על מנת לקבל פרטים רלוונטיים. לכשתוצג תוכנית כזו, הכוללת ניתוח ונתונים תומכים, יבחן וינתח אותה בנק ישראל על פי יעילותה ונחיצותה הכלכלית".
על אף היעדר הפרטים, בבנק ישראל העבירו ביקורת על הצעדים הקונקרטיים שהוצגו בתוכנית: "ככלל, חלוקת משאבים ציבוריים צריכים להתבצע על פי יעילות כלכלית וקריטריון הפגיעה ממשבר הקורונה. חלוקה באופן אוניברסלי ולא מובחן – כגון מענק לכל ילד, ללא תבחין הכנסה – איננה יעילה. כבר עתה ניתן לומר כי במצבו הנוכחי של המשק וקצב ההתחסנות, ובהינתן רשת הביטחון הקיימת וצעדים נוספים שננקטו לאחרונה לעיבויה, יש לבחון את הדחיפות הכלכלית בחלק מצעדי הסיוע שהוצעו במצגת".
לבסוף ציינו בנק ישראל כי יש צעדים עדיפים וחשובים יותר שעל הממשלה ליישם: "עוד יצוין, כי ככל שהמשק מתקרב לשלב היציאה מהסגר, עדיף למקד את תמיכת הממשלה במהלכים מאיצי צמיחה שתרומתם להתאוששות המשק תהיה הגדולה ביותר. מיקוד זה יפנה משאבים תקציביים, המוגבלים ממילא, לצעדים הרבים שעוד יידרשו לצמיחת המשק והגדלת הפריון לאחר המשבר".
הביקורות שהעביר בנק ישראל על "מענק לכל אזרח" של נתניהו וכ"ץ אומנם מעודנות יותר, אך דומות במהותן לדברים שנאמרו על ידי כלכלנים רבים מאז הפרסום אמש. פרופ' עומר מואב מהמרכז הבינתחומי הרצליה הבהיר כי התוכנית מהווה "גנבה מהקופה הציבורית למטרות תעמולת בחירות", וד"ר אסף פתיר טען כי כבר ממבט ראשון ברור שזו תוכנית "שקשה מאוד להתייחס אליה ברצינות".
הביקורות האלו מצטרפות למכתב ששלח היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, עם פרסום פרטים ראשונים מהמתווה בשבוע שעבר. מנדלבליט הבהיר כי יש לשים לב שהתוכנית לא חורגת מההחלטות המותרות בתקופת ממשלת מעבר כמו זו וכן "מפני שימוש לא ראוי בכוח השלטוני ובמשאבי המדינה לתעמולה או להשגת יתרון לא הוגן למפלגה או למועמד מסוים".
התוכנית הכלכלית שהציגו שר האוצר וראש הממשלה חולקה ל-9 רכיבים, ביניהם: מענק לכל אזרח עד העשירון ה-7 בגובה 750 שקלים, מענק לכל ילד שיורד מ-500 שקלים ומגיע ל-300 שקלים, הפחתת רף הפגיעה לעסקים שמקבלים מענק מ-40% ל-25% ועוד. עוד לפני מסיבת העיתונאים הבהירו בכירי האוצר כי הם לא קיבלו את התוכנית המלאה ולא נעשתה עליה עבודת המטה הנדרשת.