לפני הקורונה, בימים בהם מספרי התיירים מסביב לעולם שברו שיאים משנה לשנה, בוונציה סבלו מאוד מתיירות יתר (overtourism). העיר האיטלקית המפורסמת התמודדה במשך שנים עם צפיפות גדולה, לכלוך וירידה באיכות החיים של המקומיים. בשיא ביקרו בה 30 מיליון תיירים בשנה, כשמספר התושבים המקומיים עומד על 50 אלף בלבד. הדבר הוביל לא פעם למחאות של התושבים שדרשו להגביל את כמות המבקרים בכל יום.
נכון לעכשיו, העיר ריקה מתיירים כמעט לגמרי, ולמרות זאת נערכים בה ליום שאחרי הנגיף. כך, במטרה להבטיח שהעומס לא יחזור, החליטו בוונציה להשתמש בצורת אכיפה נוקשה הכוללת מעקב במצלמות ואיכוני הטלפונים הסלולריים של מי שמגיע לבקר בעיר לזמן קצר, במטרה להבטיח עתיד בר קיימא.
מוקד השליטה, החמ"ל, החל לפעול בספטמבר האחרון מתוך מחסן נטוש והוא כולל מסכים רבים, מפות ותרשימים שתפקידם לספק תמונת מצב מלאה על מה שמתרחש בעיר בכל רגע נתון.
למרות הביקורת שעולה לכל מי שנחשף לחדר הבקרה, בעיר טוענים שכמות התיירים ממש גרמה לגסיסה שלה ושאין דרך אחרת טובה יותר כדי להבטיח שהיא לא תמות באופן סופי. אחת התופעות המרכזיות שגרמה תיירות היתר היא הגירה שלילית של התושבים המקומיים שמספרם ירד מ-150 אלף לפני כחמישה עשורים ל-50 אלף בלבד כיום.
"זה המוח של העיר", אומרים בחברה שבנתה את המערכת, ל- CNN. "אנו יודעים בזמן אמת כמה אנשים נמצאים בכל חלק, ומאילו מדינות הם מגיעים." המטרה היא שעל ידי הבנה לאן, מתי וכיצד המטיילים בוונציה נוהגים, יוכלו בעיר ליצור תוכנית תיירות בת קיימא. "הבעיה היא לא שיש יותר מדי מבקרים", אמרה לרשת CNN ולריה דופלו, מייסדת חברת ונציה אוטנטיקה, שעובדת על קיימות התיירות בעיר. "הבעיה היא שכל המבקרים מגיעים לאותם שני מקומות: כיכר סן מרקו וגשר ריאלטו." השאיפה היא שהבקרה תוכל לווסת קצת את העומס.
באתר הרישמי של העיר נכתב: "תיירות בת קיימא, שאינה משנה את הסביבה הטבעית והאמנותית, ואינה מעכבת את התפתחותן של פעילויות חברתיות וכלכליות אחרות, בהרמוניה עם חיי היומיום של התושבים, נחוצה כדי לשמר את היופי והייחודיות יוצאי הדופן של ונציה."