מספר פניות שהתקבלו למערכת "באנו לעזור" תיארו סיפור דומה: עמותות מתקשרות ומבקשות פרטי כרטיסי אשראי על מנת להתרים כספי. התורם מסכים ורק לאחר חודשים מגלה, שלמרות שרצה לתרום סכום חד-פעמי, הוא שילם לעמותה מידי חודש. הסכומים מצטברים לאלפי שקלים וזה קורה אפילו בעמותות שרשומות ברשם העמותות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כך למשל סיפרה א': "הייתי תורמת להם (לעמותה, א.ד), ולפני שנה בערך התקשרתי אליהם ואמרתי להם: 'סליחה הסכום שאני משלמת הוא כבד מידי עבורי, אני מבקשת להוריד את הסכום הזה ל-84 שקלים'. אמרו לי בסדר, אבל במקום להוריד לי ל-84 שקלים הם העלו את זה בעוד 100 שקלים, כלומר כל חודש ירדו לי קרוב ל-200 שקלים, רק אחרי שנה נוכחתי לדעת שהסכום הזה יורד לי מהחשבון".

גם יונתן היה קורבן של עוקץ כזה: "בדצמבר 2019 כנראה תפסו אותי ביום טוב, ביקשו להתרים ממני תרומה לטובת ארוחות חמות לילדים בבתי ספר. עשיתי איזושהי בדיקה, נכנסתי לאתר שלהם, נכנסתי לעמוד הפייסבוק שלהם, זה היה נראה רציני, יש שם 37 אלף עוקבים, והסכמתי לתרום וגם קיבלתי קבלה על סך 100 שקלים והכול בסדר.

"אבל מה? ממש לאחרונה גיליתי שמאז, בכל חודש, בלי אישורי ובלי ידיעתי, חייבו אותי על 100 שקלים נוספים. בסך הכול עוד 1,200 שקלים מאז, שממש לא הסכמתי לתת אותם. ברגע שגיליתי את זה מיד ניסיתי ליצור קשר עם העמותה. הגעתי למוקד חיצוני ולא חזרו אלי, כתבתי תגובות זועמות בעמוד הפייסבוק שלהם, פניתי במסנג'ר וראיתי שהם ראו את ההודעות שלי – אבל לא חזרו אלי".

עוקץ העמותות (צילום: n12)
יונתן שנעקץ על ידי עמותה | צילום: n12

בעקבות פניתו של יונתן, לאחר מאמצים מרובים הצליח צוות באנו לעזור להשיג את מנהל העמותה ולשוחח עמו. כשעימתו אותו עם הסיפור של יונתן המנהל הכחיש: "התשובה שקיבלתי זה שהבן אדם מתחייב, נשלחה לו קבלה יום אחרי, הקבלה נשלחה לו כרגע עוד הפעם.  אני אעשה מאמץ למצוא גם את ההקלטה וזהו אין לי יותר מה להוסיף".

מנהל העמותה אכן הציג קבלה על סך 1,200 שקלים, אך יונתן הציג קבלה מקבילה, על סך 100 שקלים בלבד. בשיחה אחרת, כשיונתן היה על הקו, המנהל כבר דיבר אחרת: "אם יונתן בטוח ב-100 אחוזים שהוא נתן 100, וחייבו אותו 1,200, אני יכול לוודא שתוך 3-4 ימים הוא יקבל את זה בחזרה, אנחנו לא מעוניינים לקחת מבן אדם כסף שהוא לא מעוניין לתרום".

אז איך נזהרים? ראשית עדיף שלא להעביר את פרטי האשראי בטלפון, ולוודא היטב את טיב העמותה שמבקשת תרומה. שנית ניתן תמיד לחפש את העמותות או המטרות שלשמן תרצו לתרום באתרי תרומה מסודרים כמו JGive, שמבטיחים לשמור לכם על הכסף ולהעביר אותו רק למטרה שבחרתם.