בכניסה למשרדי חברת צ'ק פוינט בתל אביב ניצב מכשיר סופיה לבדיקות קורונה מהירות. מדי יום נבדקים באמצעותו עשרות עובדים ומבקרים חיצוניים, במטרה למנוע התפרצות של הנגיף בחברה. צ'ק פוינט, כמו חברות גדולות אחרות, אף שוקלים לבדוק בהמשך כל עובד שלא התחסן טרם כניסתו לבניין.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כתבות נוספות ב-N12:
- בדיקות מהירות לקורונה: היתרונות, החסרונות ולוחות הזמנים
- בקרוב: בדיקות מהירות לקורונה לחברי כנסת ולעובדים
- בדיקות מהירות לקורונה במלונות באילת וים המלח
- בדיקות קורונה בעסקים: איך זה מתנהל?
מרביתם של עובדי חברת הסייבר עובדים כיום מהבית, אבל כ-400-300 איש ממשיכים להגיע למשרדים. עובדים שמתוקף תפקידם נמצאים במגע עם רבים מאנשי החברה נבדקים לפני כל משמרת. עוד נדרשים להיבדק כל הספקים והקבלנים שאינם עובדי החברה. ומעל לכול, המכונה מספקת לחברה מענה ראשוני לכל מקרה של חשש להידבקות.
בצ'ק פוינט אמרו ל-N12 כי בחמשת החודשים שבהם מתבצעות בדיקות בחברה אותרו בדרך זו 4-3 מאומתים לקורונה. בשניים מהמקרים נמנעה כניסתם לבניין של חולי קורונה בדרכם לפגישות מרובות משתתפים, שהיו נכנסים לבידוד במקרה הטוב או נדבקים במקרה הרע.
תוצאות הבדיקה המהירה מתקבלות במקום בתוך כ-15 דקות. ברגע שעובד נמצא חיובי לקורונה בבדיקה המשרדית, הוא נשלח הביתה לתאם בדיקת קורונה רגילה, שאחוזי הדיוק שלה גבוהים יותר. בחלק מהמקרים אף שלחה החברה בודקים מוסמכים אל בתי העובדים.
"עוד לא קרה שלא הסכימו להיבדק"
בישראל יש עוד כמה חברות מוכרות ומפעלים גדולים שעושים שימוש בבדיקות המהירות, המצריכות תפעול של צוות רפואי במקום. חלק ממקומות העבודה בודקים את כל הנכנסים בצורה תדירה ואחרים עושים במכשיר שימוש מתון יותר, כמו צ'ק פוינט. רוב החברות לא מוכנות להיחשף בשמם. לפי גורמים ששוחחנו עימם, חברות אלה חוששות להיתפס כמי שמכריחות את עובדיהם להיבדק לקורונה.
כיצד מגיבים העובדים עצמם למערך הבדיקות? "עוד לא קרה שמישהו לא הסכים להיבדק", משיב ד"ר בנימין ארד, רופא במפעל גדול בצפון. לדבריו, "עובדים שמחו שהתחלנו לבדוק אותם, זה יוצר תחושה של ביטחון במקום".
תחילה התכוונו במפעל לבדוק את כל העובדים בתדירות של פעמיים או שלוש בשבוע. בפועל, אחרי הסבבים הראשונים של הבדיקות, בעקבותיהם נשלחו הביתה חולים מאומתים, הוחלט לדלל את כמות הבדיקות, בכפוף לשמירה על קפסולות. כיום, כ-60% מעובדי המפעל כבר מחוסנים לקורונה ופטורים מהבדיקות. במכשיר נעשות כיום בדיקות בודדות ביום, ורק למי שטרם חוסן ומפתח תסמיני מחלה במהלך העבודה.
הבדיקות המהירות הן כאמור פחות מדויקות מהבדיקות הרגילות, לפחות בנוגע לנשאי קורונה אסימפטומטיים. בקרב אותם אנשים שאינם מראים תסמיני מחלה, אחוז הדיוק בבדיקות המהירות עומד על 70-65% בלבד, לעומת קרוב ל-80% בבדיקות ה-PCR ה"איטיות".
עם זאת, ד"ר ארד אומר ש"חבל שלא התחילו להשתמש בבדיקות המהירות של 'סופיה' עוד מהיום הראשון, בכל המדינה, כי אז לא היינו מגיעים למצב הזה". הוא מסביר כי "אחרי שבודקים את העובד פעמיים או שלוש אז הדיוק כבר מגיע ל-90%". ארד נתקל כבר במקרים שבהם המכשיר שגה ואנשים שנדבקו בקורונה נמצאו שליליים בבדיקה המהירה. עם זאת, לא נרשמו במפעל מקרים הפוכים שבהם אנשים בריאים נמצאו חיוביים לנגיף.
מכונת הבדיקות נכנסה לשימוש במפעל בספטמבר האחרון ומאז נמצאו בעזרתן 3-2 עובדים מאומתים. לפי חישובי רופא המפעל, לו היו אותם עובדים ממשיכים בשגרתם יומם היו נדבקים כמאה עובדים בקורונה.
עלייה בביקוש לבדיקות מהירות
משרד הבריאות רכש לפני כמה חודשים כ-300 מכשירים לבדיקות מהירות. עד כה בוצעו באמצעותם מאות אלפי בדיקות מיידיות בכניסה לאיי התיירות הירוקים באילת ובים המלח וכן בחדרי מיון, בתי אבות, בפיקוד העורף, במשטרה, בשירות בתי הסוהר וכן בקופות החולים במסגרת הרפואה הציבורית.
לפי גורמים בענף, בימים האחרונים נרשמה עלייה דרמטית בביקוש לבדיקות קורונה מהירות, בעיקר במסגרת בתי החולים הפרטיים, לקראת היציאה מהסגר והפתיחה המדורגת של המשק. עיקר הביקוש היה מצד מעסיקים, אנשי עסקים וגם לקראת ניתוחים אלקטיביים או הפריה חוץ-גופית.