שיעור החוב הציבורי של מדינת ישראל ביחס לתוצר זינק מרמה נמוכה יחסית של כ-60% לפני משבר הקורונה לרמה של כ-73.1% בשנת 2020 – כך עולה מאומדן ראשוני שמפרסם היום (חמישי) החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג. במהלך "שנת הקורונה" גדלו הוצאות הממשלה בכ-78.8 מיליארד שקל, לצד קיטון של כ-29.4 מיליארד שקל בהכנסות – וכל זאת ללא תקציב מדינה מאושר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
באוצר מסבירים כי העלייה ביחס החוב/תוצר של ישראל נמוכה מהתחזיות, כאשר חלק גדול מהקרדיט מגיע להתחזקות השקל אל מול הדולר והאירו. עם זאת, החשב הכללי רוטנברג צופה כי "גם בשנים הקרובות יחס החוב לתוצר ימשיך לעלות" ומבהיר כי "קיימת חשיבות רבה בחזרה לתוואי יורד ביחס זה, בתקופה שלאחר התאוששות המשק מהמשבר".
בהשוואה בין-לאומית, ישראל סיימה את השנה המאתגרת עם יחס חוב/תוצר פחות טוב מהממוצע במדינות הייחוס, שעומד על 53.8%. עם זאת, אחרי עשור שלם שבו הצליחו באוצר להוריד את שיעור החוב של ישראל בכ-11%, אנחנו עדיין מדורגים במקום עדיף בהרבה על פני הממוצע בגוש האירו (101%) ובארצות הברית (131%).
יחס החוב לתוצר בישראל גדל ב-13% במהלך השנה החולפת ובכך מחק את הישגי החשב הכללי בעשור הקודם בהפחתת החוב. גם במדד שיעור השינוי בחוב בשנת 2020, הנתון הישראלי פחות טוב לעומת ממוצע מדינות הייחוס שמציג האוצר (10.5%), אבל עדיף לעומת הממוצע בכלכלות המפותחות (20.2%). בשתי השוואות אלה, הנתונים של ישראל דומים מאוד לאלה של גרמניה.
יחס החוב מהתוצר הוא אינדיקטור מרכזי לאיתנות הפיננסית של מדינת ישראל ומשפיע על קביעת דירוג האשראי שלה מול סוכנויות הדירוג הבין-לאומיות.