נשיא ארה"ב ג' ביידן חשף הלילה (בין רביעי לחמישי) בפיטסבורג את פרטי התוכנית הכלכלית שלו שנועדה להניע מחדש את הכלכלה האמריקנית ולהחזיר את הצמיחה. מלבד המשבר הכלכלי, התוכנית של ביידן מיועדת להתמודד גם עם אחד הנושאים שהיו מהמרכזיים ביותר בקמפיין שלו - משבר האקלים. הנשיא הגדיר את התוכנית כ-"השקעה של פעם בדור באמריקה". התוכנית כוללת לא מעט ביטולים של החלטות קודמו בתפקיד שקיצץ לא מעט מיסים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עלות ההצעה כולה 2.3 טריליון דולר וההשקעות שיפרסו על פני שמונה שנים. התוכנית תמומן על ידי העלאת מיסים לעסקים ובפרט העלאת מס החברות מ-21% ל-28%, צעד שמעורר התנגדות רבה מהצד הרפובליקני של בית הנבחרים. מס החברות עמד על 21% מאז 2017, בתקופת ממשל טראמפ. "91 חברות "Fortune 500", כולל אמזון, לא משלמות אף אגורה בודדת במס הכנסה", הכריז ביידן כדי להצדיק את החלטתו.
התוכנית נוגעת באינספור נושאים, חלקם פורסמו עוד לפני הכרזת ביידן, מיצירת מקומות עבודה ועד דרכי הטיפול בהתחממות הגלובלית והשקעה באנרגיה ירוקה. על פי ההצעה 621 מיליארד דולר ייועדו לעמדות טעינה, שיפור הדרכים, תיקון גשרים והחלפת מסילות ואוטובוסים. "אני משוכנע שאם נפעל עכשיו, בעוד 50 שנה אנשים הולכים להסתכל אחורה ולהגיד שזה הרגע שבו אמריקה זכתה בעתיד", אמר הנשיא האמריקני.
"ההשקעה במשרות הגדולה ביותר ממלחמת העולם ה-2"
111 מיליארד דולר יממנו לטובת שדרוג והחלפת תשתיות כמו ביובים וצינורות מים. 100 מיליארד נוספים יועברו לטובת שדרוג האינטרנט ברחבי המדינה, ועוד 100 יוקצו לטובת שיפור רשת החשמל. מיליארדים נוספים יושקעו בנושאים כמו שיפוץ בתי חולים ליוצאי צבא, דיור בר השגה, תעשיות הייצור ועוד. התוכנית אפילו מציינת השקעה בפריסת עמדות טעינה לרכבים חשמליים, מה שצפוי להזניק את הביקוש לרכבים כאלו בארה"ב.
"זו לא תוכנית שמתעסקת בקצוות", אמר ביידן. "זו השקעה של פעם בדור באמריקה שלא דומה לשום דבר שראינו או עשינו מאז שהקמנו את מערכת הכבישים המהירים המחברים בין מדינות ומאז מירוץ החלל לפני עשרות שנים. למעשה, זו ההשקעה האמריקנית במשרות הגדולה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. זה ייצור מיליוני משרות, משרות עם שכר טוב".
טראמפ, בהצהרה משלו, לא התלהב בלשון המעטה מהצהרת הנשיא שנבחר אחריו וטען שהיא "תהיה בין הפצעים הכלכליים הגדולים שנגרמו מעצמם בהיסטוריה". גם במפלגה הרפובליקנית לא מתכוונים לעשות לביידן חיים קלים. מנהיג הרפובליקנים בסנאט מיץ' מקונל התייחס לתוכנית ביידן כ-"לא יותר מסוס טרויאני עבור העלאות מס".
בקהילה העסקית תמכו בשדרוג התשתיות אך לא חיבבו את שיעורי המס הגבוהים שכרוכים בכך. סגן נשיא לשכת המסחר בארה"ב וקצין המדיניות הראשי ניל ברדלי, אמר בהצהרה: "אנו מברכים את ממשל ביידן על כך ששם את התשתיות בראש סדר העדיפויות. עם זאת, אנו סבורים כי ההצעה מוטעית באופן מסוכן בכל הנוגע לאופן התשלום עבור התשתיות". בקבוצת המנכ"לים "השולחן העגול לעסקים" אמרו כי הם מעדיפים לקבל תשתית הממומנת בדמי שימוש כמו אגרה.
בקרוב הצעה נוספת - גם היא תמומן ממיסוי: "וול סטריט לא בנתה את המדינה הזו"
הקונגרס יצטרך לאשר את ההצעה ובתוכה את העלאות המיסים, שתוקפן יהיה 15 שנים. הבית הלבן מקדם את התוכנית הזו כהשקעה הציבורית הכי שאפתנית בעשורים האחרונים, ולטענתם מדובר בצעדים הכרחיים כדי לשמור על צמיחת הכלכלה האמריקנית ועל התחרותיות שלה מול מדינות אחרות, וסין במיוחד.
מדובר בתוכנית הענק השנייה שמקדם ממשל ביידן מאז השבעתו, רק לפני חודשיים וחצי. התוכנית הראשונה שכבר אושרה ומיושמת בימים אלה, היא תוכנית הסיוע של ביידן בשווי 1.9 טריליון דולר, שנועדה לטפל בנזקי המשבר המידיים.
את התוכנית הנוכחית של ביידן תלווה בשבועות הקרובים הצעה נוספת כמעט שוות ערך להשקעות בטיפול בילדים, זיכויי מס משפחתיים ותוכניות מקומיות אחרות. חבילה זו של כמעט 2 טריליון דולר תשולם על ידי העלאות מס של אנשים אמידים ומשפחות עשירות. "וול סטריט לא בנתה את המדינה הזו", קבע ביידן. "אתם, מעמד הביניים הגדול, בניתם את המדינה הזו. ואיגודים בנו את מעמד הביניים".