אחרי ההתפרעויות בקפיטול - מגיעה החשבונית: מספר הולך וגדל של חברות גדולות מנתקות מגע עם הנשיא האמריקני טראמפ ועם עסקיו הפרטיים, במיוחד לנוכח האירועים הקשים מהשבוע שעבר. פייסבוק וטוויטר סגרו את חשבונותיו, בנקים גדולים כמו דויטשה בנק לא ממהרים להלוות לו כספים, וטורניר הגולף החשוב בעולם, ה-PGA, ביטל אירוע שתוכנן להתקיים באחד ממסלוליו של טראמפ.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"זו בעיה גדולה מאוד עבורו", אמר פרשן CNN מייקל ד'אנטוניו, שעקב מקרוב אחר הקדנציה של טראמפ. "הוא יצר רעילות עבור חלק נכבד מהשוק שלו, אני לא בטוח שחלקם יחזרו. רוב המותגים מנסים להתחמק משערוריות ולתחושתי טראמפ פשוט דחף אותם להתרחק ממנו".
מי שיספגו את הנזק המשמעותי ביותר הם ככל הנראה הנכסים שלו, ביניהם רשת מלונות טראמפ. אם בשנים האחרונות אנשי עסקים וממשלות שביקשו להתחבב על הנשיא השתכנו במלון שלו בוושינגטון, ד'אנטוניו סבור שמי שיחליט לעשות זאת היום "הוא פשוט משוגע", אלא אם כל עסקיו הם עם המפלגה הרפובליקנית.
נואה בוקביינדר, מנהל של ארגון אזרחי מוושינגטון שהיה ביקורתי מאוד כלפי טראמפ, בירך על הפגיעה המסתמנת ברשת המלונות: "יש השלכות למעשים שלו", אמר. לטענתו, חברות רבות יבחנו את יחסיהן עם עסקיו של טראמפ והן עשויות לנצל את אירועי השבוע שעבר כדי להשתחרר מההסכמים: "בחוזים רבים נהוג להכניס סעיף יציאה שקשור להתנהגות לא הולמת או לא מוסרית. לדעתי הרבה חברות ינסו לנצל את זה".
מלבד המלונות, עסקים רבים הנושאים את שמו של טראמפ עלולים להיפגע מהתדמית השלילית של הנשיא היוצא. ד'אנטוניו טוען שאם ההסכמים הללו ייפסקו, טראמפ עלול לאבד מיליוני דולרים מחסויות. "זה משמעותי", הוסיף. בוקביינדר סבור שהפעם טראמפ חצה את הגבול: "בעבר נראה היה שהנשיא הגזים, אך הדברים חזרו למסלולם במהרה. אני לא חושב שהפעם זה יקרה".
ייתכן שבוקביינדר צודק. הקדנציה של טראמפ מלאה בשערוריות, אך החברות הגדולות נותרו אופטימיות לגבי ההבטחות שלו להורדת מיסים ולגבי הגישה העסקית שלו לנשיאות. עם זאת, נראה שהשבוע משהו השתנה. חברת "טימונס", שתמכה בטראמפ בתחילת כהונתו, סיפקה הצהרה פוליטית חריפה ביותר כשקראה לסגן הנשיא מייק פנס ולקבינט לשקול את הדחתו: "זהו כאוס".
עם זאת, לא בטוח שהכול שחור עבור טראמפ. במהלך הקדנציה שלו הוא צבר עשרות מיליוני תומכים נלהבים שעשויים לספק לו הזדמנויות עסקיות חדשות, למשל ברשתות שידור שמרניות. "כמה זמן הן יוכלו לעמוד בפיתוי הכספי?", שואל ד'אנטוניו. הוא גם העלה את האפשרות שטראמפ יקים רשת משלו וימשוך מיליוני צופים, מה שיכניס לכיסו מאות מיליוני דולרים בשנה.
אנשי עסקים רפובליקנים רבים עומדים כעת בפני דילמה: לתמוך בטראמפ ובמדיניות העסקית שלו שמטיבה עמם, או להתרחק מהתדמית השלילית שלו? לטענת אלינור בלוקסהאם, מנכ"לית של חברת ייעוץ גדולה, זה תלוי בשאלה אם טראמפ יעמוד בפני השלכות משמעותיות כמו הדחה: "אם תהיה תגובה חריפה, המותג של טראמפ יהפוך רעיל עוד יותר".