ההצפות בנהריה הרעידו את המדינה בשנה שעברה: כשנהר הגעתון, שעובר במרכז העיר, עלה על גדותיו מאות עסקים הוצפו. מאז, ובחסות הקורונה, קשה לומר שהייתה התאוששות. היום סכנת ההצפה ממשית מתמיד, אבל העסקים שחטפו את המכה הכי קשה במשבר הזה נתקלים בסכנה חדשה: חברות הביטוח מסרבות לבטח אותם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"עלות הנזק של השיפוץ הייתה כמיליון שקל", סיפר אסי אטדג', בעל מסעדה ברחוב הגעתון. "מיהרנו לפתוח בתחילת מרץ, ואז באמצע מרץ, אחרי פחות משבועיים, דרשו מאיתנו לסגור בגלל הקורונה".
כשנפתחה שנת 2021 בעלי העסקים בעיר ניסו לחדש את הפוליסות, אך הם נתקלו בקיר אטום. החברות לא מוכנות לבטח את העסקים לאורך רחוב הגעתון מפני נזקים שנגרמים מפגעי טבע. במצב כזה, אם יגרם נזק לעסק, הבעלים יצטרכו לשלם אותו מכיסם.
"כרגע שני העסקים שלי לא מבוטחים מכיוון שמשנה שעברה חברות הביטוח מסרבות לבטח את העסקים בנהריה לנזקי טבע", הסביר נאדר דאהר, בעל עסק בנהריה. "זאת אומרת שאם עכשיו תחל פה הצפה ויהיו נזקים, וסביר להניח שיהיו, כל הנזק יהיה עלי. סוכן הביטוח שלי הסביר לי - או שמעלים לי את הפרמיה בצורה מגוחכת שלא משתלמת, או שהם מסרבים, או שאומרים - נבטח אתכם אבל לא בחודשי החורף".
"ממשלת ישראל נתנה הבטחות, לא טיפלה בתשתית והפקירה את בעלי העסקים בנהריה", אמרה ב"תוכנית חיסכון" אורנה שטרקמן, חברת המועצה בעיר ומתמודדת ברשימה ימינה. "לא די בכך, חברות הביטוח עושות ככל העולה על רוחן ולמעשה לא מבטחות את העסקים בנזקי טבע".
אם נשים לרגע בצד את המחדל בניהול התשתיות שהוביל למשבר הזה, נוצר מצב שבו בעלי העסקים אובדי עצות. ההצפות כנראה יחזרו והנזק מוערך במיליונים. "זה מרגיש שאני מהמר על סכום כסף לא מבוטל כשאני מנהל עסק כזה בלי ביטוח, לא בטוח שאני אוכל להמשיך לנהל את העסק הזה", סיכם בייאוש אטדג'.