על אף שהסגר נגמר, מספר דורשי העבודה תובעי דמי האבטלה עומד על 570,958 - כך על פי דוח שירות התעסוקה שפורסם היום (שלישי). מאז היציאה מהסגר חזרו לעבודה 185,418 ישראלים, רובם המוחלט הם כאלה שחזרו מחל"ת. מתוך דורשי העבודה הפעילים, 56% שהם 321,681 דורשי עבודה, הם כאלה המצויים בחל"ת, ובשירות התעסוקה מקווים שהם יוכלו לשוב לעבודתם הקודמת. הדוח הזה צריך להדליק נורות אדומות על רקע דוח הנומרטור של משרד האוצר שפורסם אתמול, ובו הובע חשש משינויים מבניים בשוק התעסוקה שיקשו על התאוששות המשק.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
48.4% מהחוזרים לעבודה הם צעירים (מתחת לגיל 34), לעומת כ-37% בלבד בגילים 54-35. הסיבה לפער נעוצה בענפים שנפתחו, בכללם המכירות והשירותים, הקניונים, חנויות הרחוב, הברים, המסעדות והמלונות, שבהם עובדים צעירים רבים.
שיעור החוזרים לעבודה מענפי ההוראה, החינוך וההדרכה והמכירות והשירותים, גבוה יותר משיעורם בקרב הנרשמים במהלך הסגר השלישי (44.2% מול 40.3%). מעבר לכך, בשירות התעסוקה המירו את האחוזים למספרים, וראו שבמהלך הסגר השלישי נרשמו 44,622 עובדי הוראה, חינוך והדרכה, ואילו לאחריו חזרו לעבודה 50,248. פער דומה נמצא גם בענף המכירות והשירותים (נרשמו 25,121 דורשי עבודה וחזרו לעבודה 31,706).
הפער הזה אומנם נראה מוזר תחילה, אך יש לו הסבר: רבים מהענפים שנפתחו מאז היציאה מהסגר השלישי היו סגורים כבר ערב הכניסה לסגר, כלומר לא נפתחו כלל מאז הסגר השני. כך למשל כיתות ה'-י' שפתיחתן כעת תרמה לחזרת יותר עובדי הוראה, חינוך והדרכה, מאשר מספר הנרשמים בענפים אלו במהלך הסגר.
פילוח מגדרי של הנתונים מעלה כי 67.5% מכלל החוזרים לעבודה הן נשים, ובסך הכול חזרו לעבודה 125,194 נשים לעומת 60,224 גברים. נתונים אלו עולים בקנה אחד עם ממצאי הדוחות הרבים שפורסמו השבוע, ולפיהם נשים נפגעו יותר מהסגרים ומהגבלות הקורונה.
לדברי ד"ר גל זהר, מנהל מחלקת המחקר והמדיניות של שירות התעסוקה, נתוני החזרה לעבודה מלמדים על התאוששות המשק ועומדים ביחס ישיר למידת הפתיחה של עוד ועוד ענפי עבודה. ככל ששיעורי התחלואה יוסיפו לרדת, אנו עתידים לראות חזרה גבוהה יותר לעבודה. עם זאת, מבהיר ד"ר זהר, כי לא כל דורשי העבודה המצויים כעת בחל"ת עתידים לחזור לעבודה, אך מטבע הדברים סיכויי החזרה שלהם גבוהים משל אלו שאינם מצויים בחל"ת.