ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (חמישי) את מתווה התמריצים שאמור לעודד מובטלים ותיקים לשוב לעבודה. במסגרת המתווה, שגובש על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ, יקבלו המובטלים שיחזרו או שכבר חזרו לעבודה, בחודשים פברואר עד אפריל, מענקי "חזרה לעבודה" משמעותיים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במסגרת המתווה סוכמו שני סוגים של מענקים, המסווגים על פי משך הזמן שבו המובטל קיבל דמי אבטלה בתקופה הקורונה. אם משך הזמן ארוך יותר, כך המענקים שיתקבלו יהיו משמעותיים יותר. זאת בהתאם לנתונים שמראים כי אבטלה ממושכת פוגעת בסיכויי החזרה לעבודה, ואם משך האבטלה ארוך יותר כך גדלים הסיכויים להתנתק ממעגל התעסוקה.
מענק חזרה לעבודה: בסיסי
מובטלים שקיבלו דמי אבטלה לפחות 75 ימים בתקופת הקורונה ויימצאו זכאים, יקבלו מענק חזרה לעבודה למשך 4 חודשים מיום החזרה, בנוסף לשכר החדש שלהם. העובד יקבל חלק מדמי האבטלה שהיה צריך לקבל כמענק שיחושב לפי ירידת השכר שלו. שיעור הירידה בשכר הוא שיעור המענק מתוך דמי האבטלה שהעובד היה אמור לקבל. לדוגמה, עובד שחזר לעבודה בשכר הנמוך ב-30% משכרו המקורי, יהיה זכאי ל-4 מענקים בגובה 30% מדמי האבטלה שלו.
מענק חזרה לעבודה: מוגדל
מובטלים שקיבלו דמי אבטלה לפחות 130 ימים בתקופת הקורונה ויימצאו זכאים, יקבלו, בנוסף לארבעת מענקי החזרה לעבודה הבסיסיים, מענק מוגדל של 1,500 שקלים עבור החודש הראשון ועבור החודש הרביעי של החזרה לעבודה. המענק המוגדל נועד לתמרץ ביתר שאת את מובטלי הקורונה הוותיקים לחזור לעבודה בהקדם ולהתמיד בה למשך ארבעה חודשים לפחות.
בנוסף, מובטלים ותיקים זכאיים שנמצאו יותר מחמישה חודשים מחוץ לשוק העבודה (יותר מ-130 ימים), וחזרו לעבודה בין פברואר לאפריל במשכורת נמוכה שמהווה 40% מהשכר המקורי שלהם, יקבלו מענקים מיוחדים:
בגין חודש 1 - מענק בגובה 40% מדמי האבטלה + מענק 1,500 שקלים; בגין חודש 2 - מענק בגובה 40% מדמי האבטלה; בגין חודש 3 - מענק בגובה 40% מדמי האבטלה; בגין חודש 4 - מענק בגובה 40% מדמי האבטלה + מענק 1,500 שקלים.
באוצר ובביטוח הלאומי טענו שמודל זה מבטיח לעובד זכאי שיחזור לעבודה הכנסה גבוהה יותר מדמי האבטלה שלו, כבר מהשקל הראשון.
שר האוצר ישראל כ"ץ: "הפתיחה המחודשת של המשק החזירה באופן טבעי חלק מהמובטלים לעבודתם, אולם גרעין המובטלים שנפלט ממעגל העבודה בסגר הראשון, ועדיין לא שב לעבודתו, הצריך מאיתנו למצוא פתרון להשבת העובדים בצורה מהירה, במסגרתו יינתן תמריץ של אלפי שקלים למובטל ששב לעבודה. אמשיך לפעול כדי להקטין את כמות המובטלים, ובמקביל אמשיך לספק רשת ביטחון, ככל שיידרש. לא נשאיר אף אחד מאחור".
מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר: "אנו מתקדמים בצעדי ענק לעבר חודשי הקיץ שבהם דמי האבטלה, על פי החוק הקיים יסתיימו, ומחובתנו כמי שדואגים לביטחון הסוציאלי של התושבים, להוביל מתווה יצירתי על מנת להחזיר את העובדים חזרה לשוק העבודה. עלינו להבטיח את ביטחונם התעסוקתי ולוודא כי גלגלי הכלכלה מתחילים לנוע. מדובר במשימה לאומית, שעל כל השירות הציבורי והעסקי לפעול למימושה".
אבטלה ארוכה פוגעת בסיכוי לחזור לעבודה
המתווה שאושר תואם את נתוני שירות התעסוקה שפורסמו מוקדם יותר היום, ולפיהם אבטלה ממושכת פוגעת בסיכויי החזרה לעבודה באופן משמעותי. משירות התעסוקה נמסר כי רק 14% מבין המדווחים על חזרה לעבודה מאז היציאה מהסגר השלישי הם דורשי עבודה ששהו באבטלה יותר מחצי שנה. זאת, על אף ששתי הקבוצות – דורשי עבודה ששהו באבטלה יותר מחצי שנה ודורשי עבודה ששהו באבטלה פחות מחצי שנה – היו כמעט זהות בגודלן במהלך הסגר השלישי.
עוד נמסר משירות התעסוקה כי 6.2% מבין השוהים באבטלה יותר מחצי שנה במהלך הסגר השלישי שבו לעבודה מאז היציאה מהסגר, לעומת 32.7% מבין אלו ששהו באבטלה פחות מחצי שנה. 93,535 מבין הנרשמים בינואר, המהווים יותר ממחצית מנרשמי החודש, כבר דיווחו על חזרה לעבודה מאז היציאה מהסגר.