איזה פרי הישראלים קונים הכי הרבה, ואיפה הכי זול לרכוש ירקות? סיכום שנת 2019 של החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות ופיתוח הכפר הגיע לידי N12, ויש בו תשובות לכמה מהשאלות הבוערות בעולם החקלאות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הירק המועדף על הישראלים הוא תפוח אדמה - 17% מכלל הירקות שרכשנו ב-2019 היו תפוחי אדמה, אחריהם ברשימה נמצאות העגבנייה עם 16% מסל הירקות, אבטיחים (זה ירק!) ומלפפונים עם 11% אחוזים ובצל עם 10%.
במדפי הפירות יש מנצחת ברורה אחת - הבננה שניצבת בראש הרשימה, ומהווה חמישית מכלל רכישת הפירות בישראל. זה משמח במיוחד לאור העבודה שכל שוק הבננות בישראל מבוסס על גידולים ישראלים. אחריה ברשימה תפוחי העץ עם 17%, תפוזים עם 10% ובמקום הרביעי הפתעה: האבוקדו היקר יחסית, מהווה 7% מקניות הפירות של הישראלים.
המחקר שערכו במשרד החקלאות העלה שהמחירים הזולים ביותר היו ברשתות השיווק והגבוהים ביותר במכולות השכונתיות. ובהתאם, 50% מכלל הרכישות בוצעו ברשתות השיווק, 25% בחנויות לירקות ופירות, 13% בשווקים, ו-8% בלבד במכולת שכונתית.
באזור חיפה והצפון הייתם יכולים למצוא את הפירות והירקות הזולים ביותר, מעליהם אזור ירושלים, ובאופן לא מפתיע, המחירים הגבוהים ביותר היו באזור גוש דן ותל אביב. למשל קילו עגבניה שנמכר בתל אביב ב-5.6 שקלים, נמכר באזור הצפון בפחות מ-4 שקלים. מלפפון שעלה בתל אביב 6.5 שקלים, נמכר בירושלים ב-4.5 שקלים.
מאיפה מגיעה התוצרת לישראל? 91% מהפירות והירקות גודלו בארץ ו-9% יובאו מחו"ל. ב-2019 נרשמה עליה משמעותית בכמות הירקות שיובאו מחו"ל, מגמה שצפויה להתבטא גם בנתוני 2020. יש לציין כי הסיבה לפער הגדול בין הייבוא לגידול המקומי נובע בין השאר ממגבלות שמוטלות על ייבוא תוצרת חקלאית לישראל.
ומי עובד בחקלאות? 79 אלף איש בסך הכול, מהם 12 אלף ישראלים בעלי משקים (כולל קיבוצים), 26 אלף שכירים, 25 אלף עובדים זרים ו-17 אלף פלסטינים.
שר החקלאות ופיתוח הכפר, אלון שוסטר: "הציבור הישראלי אוהב לצרוך את התוצרת הטרייה שלו מייצור כחול לבן, ואנחנו רואים זאת במספרים. עשינו לאחרונה צעד משמעותי לקראת סימון מלא של ארץ המקור בתוצרת החקלאית, כדי שכל אזרח בישראל יוכל להיכנס לסופר או המכולת הקרובים ולבחור לקנות כחול לבן. לקנות תוצרת ישראלית זו אחת הדרכים החשובות לתמוך בחקלאות המקומית, ובכך לתרום לביטחון המזון בטווח הארוך".
ד"ר נחום איצקוביץ', מנכ"ל המשרד: "בשנת 2019 חלה עלייה בצריכת הפירות והירקות. יצוין כי כ-91% מצריכת הפירות והירקות הטריים בישראל מקורה מתוצרת מקומית. ביטחון מזון בחי ובצומח לתושבי מדינת ישראל, זוהי משימה עיקרית וחשובה, המקבלת חשיבות ממדרגה ראשונה בייחוד בימי הקורונה".