מרד העסקים יתרחב? התאגדות רשתות המסחר, האופנה וההסעדה בישראל, הכוללת 400 רשתות מסחר בפריסה של 18 אלף חנויות בכל הארץ, הודיעה היום (ראשון) על היערכות לפתיחת כלל החנויות (חוץ מבערים האדומות). הפתיחה מתוכננת ביום ראשון הבא, 18 באוקטובר, ללא קשר להנחיות הממשלה. בכך מצטרפים בעלי הרשתות הגדולות לעסקים קטנים רבים שהחליטו לפתוח היום את שעריהם בניגוד לתקנות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"לא נוכל לעמוד במתווה היציאה הקיצוני של משרד הבריאות, הם החליטו לא לספור את המגזר העסקי", הודיעו בהתאגדות. "משרד הבריאות לא מבין מה שכל העולם כבר מבין, הדרך לנצח את הקורונה לא יכולה לעבור בווידוא הריגה של המגזר העסקי".
"בגל הראשון היינו סגורים כחודשיים, גם בגל השני שיתפנו פעולה לאור הודעתה הראשונית של הממשלה לפיה הסגר ייארך עד מוצאי שמחת תורה. הוכח שהמסחר אינו מדבק! הגיע הזמן לפתוח!", הפצירו והודיעו שביום רביעי הקרוב ייערך כנס זום של כל הרשתות בנושא היערכות לפתיחה מיידית של החנויות.
נשיאות איגוד לשכות המסחר כינסה היום ישיבת חירום שבה החליטה לדרוש מהממשלה להורות על פתיחת המסחר בשני שלבים - פתיחה מיידית של העסקים שאין בהם קבלת קהל וקביעה כי מ-18 באוקטובר, ייפתחו עסקים המקבלים קהל שיש להם שליטה על התנועה האנושית. עסקים כגון קניונים, מרכזי מסחר, תערוכות מקצועיות, חנויות רחוב ועוד – זאת לאחר שנערכו לעמוד בתנאי התו הסגול.
על פי הערכת נשיאות האיגוד, יישום המתווה שהציע משרד הבריאות, לפיו החזרה לשגרה תתפרס על פני 9 שלבים, כך שהמסחר ישוב לפעילות רק בעוד כחודש, תוביל לכך שלמעלה מ-150 אלף עסקים ייסגרו עד סוף שנת 2020.
בעקבות הודעת התאגדות רשתות המסחר, כל מתחמי הקניות של קבוצת ביג, דיזנגוף סנטר, מתחם הקניות "מול הרים" שבנוף הגליל וקניון הזהב בראשון לציון, מצטרפים להחלטה לפתוח את העסקים ביום ראשון הבא.
"זה מטורף שלא מבינים את המצוקה שלנו, אנחנו טובעים"
"בחיים שלי לא הפרתי חוק ולא חשבתי שיאלצו אותי לעשות זאת", אומר איתמר צדוק, בעלי רשת 'מתאים לי', "אני אזרח שאוהב את המדינה הזו ומשלם לה כל שנה הרבה מאוד מיסים, אבל פשוט אין ברירה. זה או לפתוח את החנויות או לפשוט רגל".
"עוד לא החזרתי את ההלוואה שלקחתי כדי לממן את הסחורה שתכננתי למכור בפסח ולקראת חגי תשרי, רק הגדלתי את קווי האשראי כדי למלא את החנויות בסחורה", אומר אלברט רחימי, בעלי רשת 'אייס קיוב'. "אני באמת לא יודע איך אצליח לחזור לעמוד על הרגליים. המצב קריטי. זה מטורף שהממשלה לא מבינה את המצוקה שלנו. האדישות הזו תשאיר המון הרוגים בשטח".
״אנחנו נלחמים לא רק על הבית שלנו, אלא על הבית של כל אנשי ענף המסעדות ובתי הקפה", הודיע רונן נמני, בעלי קבוצת 'קפה קפה' המונה כ-15 רשתות ו-300 סניפים. "הבית של מאות זכיינים ששמו את כל חייהם בעסק, הבית של אלפי עובדים, ממלצרים ועד טבחים, פרנסה של מאות אלפי ישראלים שמבקשים להשתכר בכבוד".
"מקבלי ההחלטות כנראה לא מבינים שעברנו את שלב הסיסמאות ואנחנו בזמן קריטי", הזהיר, "אם הממשלה לא תבצע חשיבה מחודשת ולא יתקבלו החלטות הגיוניות, הם יהיו האחראיים הבלעדיים לקריסתו של ענף שלם ושל מאות אלפי משפחות אשר יאבדו את פרנסתן ואת העסקים אשר בנו בעמל רב של עשרות שנים".
"אנחנו מעסיקים למעלה מאלף עובדים בשתי רשתות, 42 שנה לא האמנתי שאגיע למצב הזה", אומר משה גולברי, מבעלי רשת 'גולברי', "אבל זהו. זה לא רק החברה שהקמתי בעשר אצבעות, זה אלף עובדים שהיו לי כמו משפחה ושלא יהיה להם לאן לחזור. הלב שלי נשבר כשאני רואה את המצוקה הקיומית של העובדים שלי".
״אדם שמטביעים אותו, עושה הכל כדי להוציא את הראש מעל המים", אמר בן משה, בעלי רשת המיצים 'פרש שופ', "לנשום. לחיות. משרד הבריאות מטביע אותי. פשוט ככה. מטביע. מה מצפים, שלא אלחם על חיי?״.