חצי שנה עברה מאז הכריזה עיריית תל אביב כי תכיר בנישואים גאים ותאפשר לזוגות להירשם בעירייה על בסיס תצהירים, מה שיקנה להם את כל אותן הזכויות וההטבות להן זוכים זוגות שנישאו דרך הרבנות. קצת לפני כן הייתה זו רמת השרון שיצאה בהודעה דומה, ולאחר מכן הצטרפו לרשימה גם רמת גן, גבעתיים, כפר סבא, מודיעין וראשון לציון.
"השנה 2020 ובישראל עדיין אסור לחברי הקהילה הגאה לממש את הזכות הבסיסית להתחתן", כתב אז ראש עיריית תל אביב רון חולדאי בטוויטר. "לכבוד שבוע הגאווה החלטנו לאתגר את הממשלה ולאפשר רישום זוגיות על בסיס תצהיר. בקרוב יוכל כל זוג, גאה או לא, לממש את כל הזכויות וההטבות העירוניות כמו רישום ילדים למערכת החינוך, הנחות במרכזים הקהילתיים ועוד".
מאז ומתמיד מקבלות אחת לכמה זמן העיריות ברחבי ישראל ממשרד הפנים את רשימת הזוגות הנשואים החדשים. רשימה זו מוזנת למערכות העירייה והרשומים החדשים זכאים מאותו הרגע לכל ההטבות להן זכאים זוגות נשואים. מכיוון שמשרד הפנים אינו מכיר בנישואים חד מיניים, או בזוגות אחרים שאינם יכולים או מעוניינים להינשא בטקס אורתודוקסי, יש צורך בהקמת מערכת טכנולוגית נפרדת, שתוכל להתממשק עם כל החברות והגופים העירוניים.
עם זאת, בשלב זה עוד אין אפשרות לזוגות אלה להירשם בעיריות, אבל אל דאגה, מבירור שערכנו מול עיריית תל אביב נדמה שלא נצטרך לחכות עוד זמן רב. מאז הכריזה העירייה ביוני האחרון על ההכרה המדוברת, היא הקצתה 560 אלף שקלים על מנת להקים מערך טכנולוגי חדש לתפעול יעיל ואוטומטי של ההרשמה וקבלת הזכויות מכל הגופים שפועלים תחת המטריה העירונית. הסכום הזה אושר על ידי מנכ"ל העירייה, מנחם לייבה, בהמשך להחלטת ראש העירייה רון חולדאי לאשר את היוזמה.
הסכום שהוקצה לפרויקט גבוה מכפי שהעריכו בעירייה בתחילה, אבך הוא נמצא נחוץ לנוכח מורכבות הפרויקט מבחינה טכנולוגית, שכן הוא כולל עשרות אגפים וגופים, שחלקם פועלים בכלים טכנולוגיים שונים (בין היתר: ארנונה, חנייה, גני ילדים ומתנ"סים, חברות עירוניות, מתקני תרבות, בידור וספורט ועוד). הקמת התשתית המורכבת צפויה להסתיים בסביבות אפריל 2021 ומיד לאחר מכן יוכלו זוגות גאים, זוגות שנישאו בנישואים אזרחיים או ידועים בציבור המנהלים משק בית משותף להירשם בעירייה ולזכות לכל ההטבות.
"זהו שלב אחרון לקראת יישום המהפכה, שראש העיר רון חולדאי אפשר ותומך בה", אומר איתי פנקס ארד, חבר מועצת עיריית תל אביב יפו ומחזיק תיק הלהט"ב שיזם את המהלך. "כל מי שלא יכול או לא רוצה להתחתן ברבנות יוכל לקבל שוויון זכויות מלא בעירייה כמו כל זוג אחר. אני מקווה כי באותו אופן בו ערים התחילו ללכת בנתיב דומה לאחרונה, גם בכנסת ובממשלת ישראל יבינו שהשוויון לא יכול לחכות וכי אפליית הקהילה הגאה והזוגות 'פסולי החיתון' חייבת להתבטל".