כל עוד העולם שקוע במשבר הקורונה, קשה לחשוב על התועלות שיצמחו לאנושות כתוצאה מהמגפה. אבל ההיסטוריה רצופה במהפכות שיצאו מתוך משברים, וכבר עכשיו אפשר לזהות טכנולוגיות ישראליות שנולדו כתגובה לנגיף ויישארו עמנו גם אחרי שהקורונה תיעצר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בדיקות רפואיות מהבית, מזגנים שמחטאים את האוויר בחדר, קורסי הכשרות והסבה להייטק דרך הזום, לימוד נגינה מאפליקציה וקורסים מאוניברסיטאות בעולם הם רק כמה דוגמאות לפיתוחים כחול-לבן שהכתיבה הקורונה. ההגבלות שנכנסו לחיינו מאיצות תהליכים של דיגיטציה ומביאות הביתה שירותים שבעבר היו מצריכים נסיעה ועמידה בתור.
דוגמה בולטת היא חברת Tyto Care, שפיתחה מכשיר נייד בגודל כף יד המאפשר סדרת בדיקות רפואיות ללא צורך בהגעה למרפאה או לבתי חולים. בעקבות משבר הקורונה, בתי חולים וארגוני בריאות הרחיבו את השימוש שלהם בפתרון הדיגיטלי של טייטו. מלבד ההגנה על הצוות הרפואי שהמוצר מאפשר, משפחות מקבלות טיפול רפואי בתקופה זו ללא הגעה למתקנים הרפואיים, מה שמסייע במניעת התפשטות הנגיף והפחתה משמעותית של העומס המוגבר בבתי החולים.
טייטו פיתחה את המכשיר עוד לפני הקורונה והגיעה מוכנה למשבר. בשנה האחרונה החברה צמחה פי שניים והיא עובדת כעת עם למעלה מ-100 ארגוני בריאות בעולם, למעלה מ-20 מתוכם בארץ. החברה עובדת עם שירותי בריאות כללית ומשרתת עשרות אלפי משתמשים.
"המשימה שלנו היא להציע טיפול מרחוק, נגיש ואיכותי לכמה שיותר אנשים", אומר דדי גלעד, מנכ"ל ומייסד החברה. גלעד אומר כי "זאת תקופה מעניינת במיוחד עבור עולם הטכנולוגיות הרפואיות ואנו נרגשים לקחת חלק מרכזי בהתהוותו בארץ ובעולם".
במקביל לטייטו, חברת MpCheck מספקת שירות בדיקות רפואיות עד לבית המטופל. באמצעות שימוש בטכנולוגיות, החברה מספקת בדיקות מורכבות בהתאמה אישית שניתן לבצע בבית. בין הבדיקות המוצעות: בדיקות דם, בדיקות שתן, בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, בדיקת ECG, בדיקת שמיעה ועוד.
בנוסף, במסגרת החשש מקורונה ומשהייה ממושכת בחללים סגורים עם אנשים נוספים, חברת Steriline היא החברה הראשונה בישראל שעושה שימוש בקרינה אולטרא-סגולית ומתקינה אותה בתוך מזגנים. סטריליין פיתחה מערכת אשר מותקנת מעל סוללת הקירור ובפתחי האיוורור, וכך משמידה נגיפים וחיידקים הנפלטים מתוך המזגן, מונעת מהם להתפזר בחלל וכך מאפשרת לנשום אוויר נקי יותר.
"תחום טיהור האוויר באמצעות UV נמצא בצמיחה מואצת בארץ ובעולם. בשנים האחרונות ישנה הכרה הולכת ומעמיקה בחשיבות איכות האוויר שאנו נושמים", מספר ד"ר יוסף שאלתיאל, מדען ראשי בחברת סטריליין. "מחקרים קושרים בין מגוון רחב של מחלות נשימה ואחרות לבין אוויר באיכות ירודה ומזהמים שנישאים באוויר".
הסבה להייטק למובטלי קורונה
ימי הסגר גרמו גם לעולם החוגים המסורתיים לדעוך ונדמה שיש כאלו שדווקא אימצו את התחביבים המקוונים. חברת JoyTunes מציעה דרך חדשה ללימוד נגינה בעזרת הטכנולוגיה שפיתחה. המוצרים של ג'ויטיונס כוללים מספר אפליקציות ללימוד נגינה שמיועדות לנגינה על פסנתר, גיטרה ולמורי נגינה.
בעזרת סרטוני הדרכה ומנגנון טכנולוגי שנותן פידבק בזמן אמת למשתמש, האפליקציות מבקשות להפוך את לימוד הנגינה לחוויה "משחקית", בתקופה בה עיקר התחביבים מתפתחים בבית. כיום מוצרי החברה זוכים ליותר ממיליון הורדות מדי חודש בחנויות האפליקציות ומאות אלפי מנויים חודשיים בעיקר בארצות הברית, באנגליה ובסין.
היום קל יותר ללמוד ולרכוש השכלה ללא מגבלות של מרחק ועם גמישות בזמני הלמידה. סטארטאפ ישראלי נוסף שצמח בתקופה זו שייך לחברת ג'ולט. מדובר בסטארטאפ ישראלי שעוסק בהכשרות ותכנים לעולם העבודה החדש. מייד עם תחילת המשבר הם הובילו את המעבר ללמידה מרחוק בכך שכל התכנים וההרצאות שלהם שמועברים בישראל ולונדון עברו מהקמפוסים הפיזיים אל הזום.
בנוסף, ג'ולט חיברו את התכנים לכדי תכנית הסבה להייטק שמיועדת להכשיר בעלי ניסיון תעסוקתי בתעשיות שנפגעו בקורונה (תיירות, הפקות וכד') לעבודה במקצועות הלא טכנולוגיים בהייטק (ניהול לקוחות, ניהול מוצר וכו') על ידי התאמה נכונה של הכישורים שלהם.
"בעולם הישן יש יתרונות"
לא כולם תמימי דעים באשר להשפעות הקורונה על דפוסי ההתנהגות של האנושות. פרופ' ליאור פינק, מהמחלקה להנדסת תעשייה וניהול באוניברסיטת בן גוריון בנגב, סבור שהתחזיות למעבר מהיר לעולם דיגיטלי הן מוגזמות.
"לדעתי תהיה עלייה במעבר לשירותים דיגיטליים לעומת המצב שהיה טרום הקורונה, אבל זה יקרה באופן פחות דרמטי ממה שחושבים", אומר פרופ' פינק, "אני מאמין מאוד בעיקשות ובהרגלים של האופי האנושי. לדעתי, אחרי שיימצא חיסון, השינוי יהיה באחוזים בודדים ולא בעשרות אחוזים. הכנסים הפיזיים יחזרו, הרכישה בחנויות פיזיות תחזור והסטודנטים יחזרו לכיתות, אבל תהיה לנו יותר יכולת להישען על הזום במקרה הצורך".
פינק מאמין שאין אפשרות למלא את החלל שיוצר הריחוק החברתי רק באמצעים מקוונים. הוא מסביר כי "בעולם הישן יש גם יתרונות. המפגש הפיזי והיציאה מהבית נותנים תמריצים. לפני 20-15 שנה חשבו שהאינטרנט יביא לכך שלא יהיו עוד חנויות פיזיות ושכולם יעברו לעבוד מהבית. אלה תהליכים שקורים, אבל הרבה פחות מכפי שחזו בהתחלה".