"בקרוב נתחיל לעבוד על תוכנית תקציב 2021, עם כל ההתאמות והראייה הכוללת הנדרשים עקב התמשכות הקורונה לתוך שנת 2021" – כך אמר אמש (א') שר האוצר, ישראל כ"ץ, בנאום מתוך הסוכה בביתו. למרות דבריו של כ"ץ, האווירה בקרב אנשי המקצוע במשרד האוצר פסימית בכל הנוגע להכנת תקציב המדינה לשנה הבאה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המועד המסודר לתחילת הכנת תקציב המדינה לשנה הבאה כבר חלף, אולם במשרד עדיין לא החלו לעבוד עליו. גורמים שונים באוצר מודים כי לא ממש נותר זמן מספק להגיש את תקציב 2021 בצורה מאורגנת עד ל-23 דצמבר. לולא יאושר התקציב עד לתאריך זה, תתפרק הממשלה וישראל תצא שוב למערכת בחירות.
לפני כחודש אמר כ"ץ כי אנשי משרדו יחלו להכין את התקציב באמצע ספטמבר. אולם השבועות חלפו ודבר לא השתנה בנושא. פנינו ללשכתו של כ"ץ בשאלה מה מעכב כעת את הכנת התקציב ונענינו כי לאור החלטת הממשלה על סגר, משרד האוצר עסק בהתאמת התוכנית הכלכלית למצב עמו יצטרך המשק להתמודד.
בסביבת השר אמרו שייתכן שיחלו לעבוד על התקציב בימים הקרובים, בהתאם למצב הבריאותי, להשלכות המשבר והאם יהיו הנחיות קורונה נוספות – שמשתנות במחוזותינו כידוע על בסיס קבוע.
מאבק פוליטי במסווה כלכלי
תחילה סירב כ"ץ להנחות את אנשי משרדו להכין תקציב, והערכות בעולם הפוליטי טענו שכך שמר שר האוצר את קלף היציאה לבחירות עבור ראש הממשלה, בנימין נתניהו. כעת, גם אם הנחיה לעבוד על התקציב ניתנה, בפועל מרגישים במשרד האוצר שדבר לא השתנה וכלום עדיין לא קורה.
אחת הסיבות לכך עשויה להיות שלא ברור בדיוק איך אמור להיראות התקציב ומהם קווי היסוד המנחים עבורו, בהתחשב בהשלכות הקורונה. התשובות לשאלות אלה יוכרעו לא רק בידי שר האוצר אלא גם בהסכמות בממשלה, בין נתניהו לראש הממשלה החליפי בני גנץ. ככל הידוע, הסכמות שכאלה לא קיימות עדיין או שאינן עדכניות.
כבר היינו בסיפור הזה לפני חודשיים. נתניהו וגנץ התקוטטו פוליטית במסווה של דיון מקצועי על תקציב המדינה, ממשלת האחדות כמעט התפרקה, וברגע האחרון הוחלט על דחיית ההכרעה התקציבית לדצמבר. אף אחד לא יופתע אם שוב תגיע הסאגה לסופה רק בדקה ה-90'. אלא שבמשחקים הפוליטיים, המפסידה העיקרית היא כלכלת ישראל.
מדינת ישראל מתנהלת כבר כמעט שנה ללא תקציב מדינה מסודר. במידה ולא יאושר תקציב בזמן, ישראל של שנת 2021 תיאלץ להתבסס על תקציב המשכי שנקבע עוד בתחילת 2018, הרבה לפני שמישהו דמיין את מגפת הקורונה. התקציב ה"זמני" הנוכחי מאפשר לממשלה להוציא בכל חודש 1/12 מתקציב השנה שעברה, שאושר לפני שנתיים וחצי, וימשיך כאמור להוות את הבסיס לתקציב 2021 בתרחיש של בחירות. לצד התקציב ההמשכי, מעבירה "קופסאות" חוץ-תקציביות בהיקפים של עשרות מיליארדי שקלים, שאין להם מקור ממשי, לכיסוי הוצאות הממשלה הגוברות בשל המשבר.