"אמא, אבא בא לי את זה!", אין הורה שלא שמע את המשפט הזה מפי ילדיו המתבגרים ביציאה מהקניון הקרוב לבית או דרך פרסומת דיגיטלית שקופצת ללא מנוח ברשתות החברתיות של הילדים. משפט זה שגור בחיי היום יום שלנו, ואנחנו המבוגרים לעיתים קרובות רוצים לתת לילדנו את כל הטוב שיש בעולם ורוכשים עבורם את אותם מוצרים, אבל חוץ מלספק את אושרם הרגעי חשוב גם ללמד את ילדנו אוריינות פיננסית.
מתי כדי להתחיל? מוקדם כל הניתן. איך? הנה 5 טיפים שכדאי להתחיל איתם כבר מחר:
דחיית סיפוקים וחשיבות החיסכון
הסבירו לילדכם דחיית סיפוקים מהי, על ידי כך שתתנו להם X שקלים לצורך הניסוי, ואמרו להם, אם תצליחו לא לבזבז את הכסף החודש, חודש הבא תקבלו תוספת של 20 אחוזים, במידה הילדים יצליחו לעמוד בהסכם, צ'פרו אותם בחודש הבא בריבית דה ריבית שלהם.
תרגיל זה ילמד אותם לא רק לדחות סיפוקים, אלא גם את המשמעות של אפקט הריבית דריבית, מושג שיופיע לא מעט בעתידם בהקשרים של חיסכון הפנסיה, הלוואות למיניהם ובמשכנתא.
תעודדו את ילדכם, במיוחד את המתבגרים ,להתחיל להשקיע כבר בגיל צעיר על ידי חסכון משותף. למתקדמים שבינכם, הציבו מטרות כמו קניית אוזניות חדשות, שעון או קורס אפייה ותראו האם ילדכם מצליחים לחסוך ולכבוש את היעד. דונו איתם על חשיבות החיסכון ותכנון לטווח הרחוק.
תוותרו על דמי כיס
במקום מתן דמי כיס שבועיים או חודשיים, תתגמלו את בני הנוער בעמלות פרויקטים בבית. הכינו רשמית מטלות כמו שטיפה יסודית של הרכב, סידור המחסן, עריכת קניות, צביעת קירות הבניין ועוד. זה יפתח אצלם משמעות לערך הכסף, מהי תמורה עבור עבודה, ויחסוך ממכם מטלות בית מעצבנות. רק אל תשכחו להיות בוסים טובים ולתגמל בהתאם.
יום כיף בסופר
שלחו את ילדכם לבד עם רשימת קניות ותקציב מוגבל. בקשו מהם לקנות את כל המוצרים ברשימה מבלי לחרוג מהתקציב. תרגיל זה ייתן להם מושג על העלות של כל מוצר, כמו חלב, אבקת כביסה, ענבים, ממרח השוקולד ועוד.
מניסיון, בני הנוער חוזרים עם תובנות רבות על עלויות הגבוהות של כל מוצר ובכך הם מפתחים מושג על עלות הצריכה הביתית השבועית ועל כמות המשאבים שאתם מוציאים עליהם בכל חודש.
מתנות שוות
לכבוד יום ההולדת הבא, וותרו על מתנות גרנדיוזיות המצטלמות יפה לאינסטגרם ופנקו אותם בספר העוסק באוריינות פיננסית, תוכלו למצוא רשימה מומלצת בכל חניות הספרים.
תעודדו אותם להבין
פתחו ביחד איתם את המדור הכלכלי והתחילו לקרוא. אמרו להם לבחור 5 מושגים שהם אינם יודעים המופיעים במדורים השונים, מושגים כמו ריבית שנתית, תשואה, מדד S&P, דירוג אשראי, ניירות ערך ועוד. אם אתם בעצמכם לא יודעים את המשמעות של המושגים, פתחו גוגל ולמדו ביחד איתם.
"מתייעלים" היא יוזמה חברתית נטולת אינטרסים המקנה כלים להתנהלות כלכלית חכמה במספר צעדים וכלים פשוטים. מוזמנים להתייעץ בדף הפייסבוק Mityaalim או בכתובת המייל: Info@mityaalim.org