החזרי ההלוואות לעסקים קטנים שנפגעו ממשבר הקורונה יידחו לתקופה של עד שנה נוספת, ללא שיקול דעת של הבנקים – כך הודיע היום (חמישי) בנק ישראל. עסקים שיבחרו להמשיך לדחות את ההלוואות ימשיכו לשלם ריבית בתקופת הדחייה, אבל לא את הקרן, דבר שצפוי להפחית את ההחזרים החודשיים ביותר מ-70%.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפי הערכות, למתווה ההלוואות החדש שגובש יהיו זכאים כ-90% מהעסקים הקטנים והזעירים שלקחו אשראי דרך המערכת הבנקאית. הוא יחול על לווים שנמצאים כיום בסטטוס דחייה ושמחזור ההכנסות החודשי שלהם ירד ב-25% לפחות ב-3 חודשים בין מרץ עד דצמבר 2020, גם אם שלושת החודשים אינם רצופים.
עד כה, מתווה ההלוואות הקיים איפשר דחייה של ההחזרים עד לסוף 2020, ולאחר מכן היו אמורים העסקים להתחיל לשלם החזרים מכסף שלרבים מהם אין, בעיצומו של משבר הקורונה. נוסף על כך, במתווה הקודם היה לבנקים שיקול דעת לסרב לבקשת הדחייה, סמכות שנלקחה מידיהם במהלך החדש.
הדחייה תבוצע לתקופה של עד שנה (לבחירת הלקוח), בהלוואות עד 500,000 שקל, ולתקופה של עד חצי שנה בהלוואות מעל 500,000 שקל. הדחייה תבוצע ללא עמלות ובהתאם לשיעור הריבית המקורי של ההלוואה. מועד כניסת המתווה לתוקף יהיה מתחילת 2021 ועד לסוף חודש מרץ הקרוב.
בין החודשים מרץ עד נובמבר 2020, המערכת הבנקאית אישרה כ-181,000 בקשות שהוגשו לדחיית תשלומי הלוואות לעסקים קטנים וזעירים, בסכום כולל של כ-3.5 מיליארד שקל. במהלך החודשים האחרונים חזרו מרבית מהעסקים הקטנים והזעירים לשלם את החזרי ההלוואות שדחו בתחילת המשבר.
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, הסביר כי "בשונה מהמתווים הקודמים, הפעם מתאפשרת דחייה של חלק מהותי מההלוואה בד-בבד לחזרה לתשלום חלקי של ההלוואה, ובכך חידוש הרכיב החיוני של תשלום שוטף בגין הלוואה". לדבריו, "המטרה כעת היא לייצר לבתי העסק את התנאים המיטביים להיערך בהתאם גם ליום שאחרי המשבר. דחייה זו תאפשר לבתי העסק המשך גישור עד לחזרתם לאיתנות פיננסית ויכולת החזר תשלומים מוגברת בסוף המשבר".