מה אפשר לקנות בשקל אחד בעזה? מנת פלאפל, פחית קולה, 7 פיתות וגלידה, נמכרים ברצועה בשקל כל אחד. זה אולי המדד הטוב ביותר על מצבם הכלכלי של 2.2 מיליון תושבי עזה בימים האלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מי שמסתובב בשוק של עזה רואה שווקים מלאים בפירות וירקות, אבל כוח הקנייה של העזתים ירד כל כך שהם כמעט ולא קונים. ק"ג עגבנייה עולה 3 שקלים, ק"ג בצל וק"ג מלפפון עולים 2 שקלים כל אחד. חזה עוף נחשב מותרות ועולה 25 שקל לק"ג. ק"ג בשר בקר מאמיר ל-40 שקל ומעטים קונים אותו.

המשכורת היומית ברצועה עומדת על 60 שקלים בממוצע. אחוז האבטלה מגיע כבר ל-50%, ואף 65% בקרב הצעירים. מים זורמים בצינורות רק פעם ביומיים, והחשמל זמין רק 12 שעות ביום. מצב זה הוא חבית חומר נפץ, ועל כך יכולים להסכים גם בישראל וגם בחמאס.

לא ברור כמה עוד זמן ניתן יהיה למשוך את הסיטואציה הנוכחית. החשש מחריף כעת, עם תחילת החורף, עקב מצב התחלואה של הקורונה ברצועה, שמתחיל לטפס ולהדאיג מאוד: 20 אחוזים מהבדיקות נמצאות חיוביות.

מול הגורמים המסלימים – קורונה, הידרדרות המצב הכלכלי, ארגוני הסוררים ומערכת הבריאות הקורסת, ישנם גם גורמים מייצבים; הכסף הקטארי (שסביבו מתנהל כיום מאבק על גובה הסכום שיועבר לרצועה), התקדמות מועטה בהבנות להסדרה, והזדמנות לשפר את המצב הכלכלי.

 

ישראל מפעילה כאן מנוף לחץ על רצועת עזה. העסקה שמונחת על השולחן היא התקדמות בהסדרה ומידע על השבויים והנעדרים מצד חמאס, תמורת הקמת פרויקטים אזרחיים כמו; חווה סולארית, מתקן התפלת מים, אתר לסילוק פסולת, העברת ייצור החשמל לגז, סיוע הומניטרי וציוד רפואי, יציאת סוחרים לישראל והקמת פרויקט כלובי דגים בים.

חמאס נלחץ בין הציבור הכורע תחת הנטל, אופוזיציית הג'יהאד האסלאמי והארגונים הסוררים, והקושי להתפשר בעסקת שבויים מול ישראל. כרגע, אף צד לא מוכן להתפשר על המחיר. לאחר שהכול תקוע והמצב מידרדר, הנפיצות עולה. בפיקוד הדרום לא מדברים על "האם זה יתפוצץ", אלא על "מתי".

הממשל החדש בארה"ב וההסכמים הישראליים מול מדינות המפרץ, מביאים שינוי בכל האזור וגם בעזה. התיאום הביטחוני חוזר והרשות הפלסטינית תשוב לפעול יחד עם ישראל למיגור פעילי חמאס בגדה. זה צפוי לעצור את תהליך הפיוס בין חמאס לרשות ולהעלות מאוד את המתח.

החיים עוצרים מלכת אחרי 17:00

ברחובות עזה מתעסקים בעיקר בכלכלה ובחשש מהתפשטות הקורונה. התמ"ג לנפש ברצועה עומד השנה על 1,300 דולר, לעומת 1,500 דולר בשנה שעברה. המקום היחיד שעובד לא רע בעזה הוא ענף החקלאות: עונת התותים נפתחת בימים אלה ועזה מייצאת את הגידולים לגדה ולחו"ל. השנה נרשם ייצוא חקלאי מהרצועה בגובה 93 מיליון שקל, לעומת 105 מיליון שקל בשנה שעברה. הרחבת מרחב הדייג ברצועת החוף של עזה מסייעת אף היא לפרנסת 400 הדייגים ובני משפחותיהם.

בכל יום עוצרים החיים מלכת ברצועה בחמש אחר הצוהריים, אז נכנס העוצר. אין התכנסויות, אין תפילות במסגדים ואין חגיגות באולמות שמחות. בעזה אוכפים את הסגר ביד ברזל. אבל החורף מדאיג והתפשטות הקורונה עלולה להביא להסלמה מול ישראל. לאחרונה אפשרה ישראל פתיחת בית חולים נוסף ברצועה, במימון טורקי, כדי להוריד את הלחץ מבתי החולים האחרים ברצועה. עוד הוכנסו ערכות בדיקת קורונה, מנשמים וציוד נוסף.

מי ששותפה מלאה לישראל בראיית המצב בעזה היא מצרים. הקשר והתיאום בין המדינות עמוק ויום-יומי. מפקדים בכירים ישראלים ומצרים נפגשים ופועלים יחד. מצריים, אגב, מקבלת כסף מהליגה הערבית כדי לספק חשמל לרצועה. היא לוקחת את הכסף ולא מעבירה חשמל וזאת דוגמה לעוינות הרבה בין הממשל בקהיר לצמרת חמאס.

ישראל מעודדת את פיתוח מעבר קרני – אזור תעשייה שבו פועלים בצד הפלסטיני 50 מפעלים ומתפרות. לאחרונה ביקשה ישראל לחבר 500 אנשי עסקים ערבים-ישראלים שישקיעו במקום כדי לעודד תעסוקה, "לא הצלחנו לגייס אף אחד" מודים גורמי ביטחון. כמו שזה נראה עכשיו, שני הצדדים סופרים את הימים לפיצוץ.