מבשלים מהבית - כדי להביא אוכל הביתה: כמיליון ישראלים נפלטו ממעגל העבודה ורבים מהם הופכים את תחביביהם למקורות הכנסה. חובבי בישול שהפכו למחוסרי תעסוקה גילו שהם יכולים להרוויח עשרות אלפי שקלים בחודש מהמטבח הביתי, ולמלא חלק מהוואקום שהותירה סגירת המסעדות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
יותר ממאה בשלנים חובבים, שרובם מעולם לא עבדו בתחום, משווקים כיום את המטעמים הביתיים שלהם דרך אתר יאמי. רובם התחילו בלי ציפיות, ממקום הישרדותי, כדי להביא כסף הביתה. כעת הם מוצאים את עצמם מבשלים ארוחות חג לעשרות אנשים. באתר מדווחים על זינוק של 82% במספר הזמנות האוכל מתחילת תקופת הקורונה ועל קצב פעילות של כ-13 מיליון שקל בשנה – גידול של יותר מ-50% לעומת השנה שעברה. קצב ההזמנות בראש השנה האחרון הוכפל פי שלושה. בהתאם, מספר הבשלנים גדל ב-46%.
ההזמנה הממוצעת שמקבל בשלן באתר היא על סך 418 שקל. האוכל מוכן במיוחד עבור כל לקוח ועל כן יש מינימום הזמנה שמשתנה בין הבשלנים, עם בחירה בין איסוף עצמי לבין משלוחים שיותר רלוונטיים בימים אלה. יאמי גובה מהבשלנים שמשתמשים בפלטפורמה כ-850 שקלים לפתיחת עמוד פלוס 12% עמלה (כולל מע"מ) על המכירות.
צ'ו דודקביץ', בת 29 מפתח תקווה
צ'ו דודקביץ' היא בחורה תאילנדית המתגוררת בישראל יחד עם בעלה דרור. במהלך משבר הקורונה היא הוצאה לחל"ת מעבודתה בשירות לקוחות, שבה הרוויחה 8,500 שקל בחודש. צ'ו לא הייתה זכאית לקבל דמי ביטוח לאומי משום שאינה תושבת ישראל מספיק זמן.
צ'ו, שמעולם לא התעסקה עם מכירת אוכל, בנתה תפריט אינטרנטי שכולל מתכונים מהמטבח התאילנדי. אחרי חודשיים בחל"ת הציעו לה לחזור למשרה חלקית בשירות לקוחות, אבל היא כבר הייתה עמוק בתוך הבשלנות וסירבה.
צ'ו נרשמה לאתר באמצע מאי והרוויחה 8,000 שקלים מתוצרתה הביתית כבר בשבועיים הראשונים. בחודש יוני מכרה בישולים ב-31,000 שקל ובחודש יולי הגיעה כבר לסכום ענק של 47,000 שקל.
צ'ו אחראית על הכנת האוכל ובעלה דרור מטפל בלקוחות. "תמיד האמנתי בכישרון של צ׳ו לבשל", הוא אומר. "לאחר שהוציאו אותה לחל"ת, שמענו על יאמי במקרה בפרסומת והחלטנו ללכת על זה. ומאז רצנו והלך מעולה".
פיליפ גוטליב, בן 63 מראשון לציון
פיליפ גוטליב עסק במשך כ-40 שנים בפיתוח שווקים בחו"ל לתעשייה ולקמעונאות של עסקים ישראליים. הוא היה עצמאי והתפרנס יפה מאוד. אולם מאז שפרצה המגפה גוטליב נמצא בבית. הפרויקטים החלו להתבטל בזה אחר זה, והוא לא ראה את האור בקצה המנהרה, גם לא לעוד שנתיים.
פיליפ מספר שלא תיאר לעצמו כמה עמוק ייכנס לתוך עולם הבישול. לדבריו, "זה לנהל חתיכת עסק, ולא הבנתי בהתחלה מה המשמעות של זה. ניהלתי פרויקטים בחיי והכל היה לי מאוד ברור. אבל לא הייתי מסעדן, מעולם לא קניתי קרטונים של שמן, קמח ומלח. בעסק הזה אתה חייב להיות מדויק, מסודר ויצירתי".
בתוך יומיים מהרגע שעלה לאתר, קיבל פיליפ 7 הזמנות על סך 2,900 שקלים. בחודש הראשון הרוויח יותר מ-18,000 שקל. "אני מבשל כבר שנים למשפחה ולחברים רבים, ולכן הצעד להפוך את זה למקור פרנסה לא היה כל כך רחוק והיה יותר קל לקבל את ההחלטה. התוצאות ממש מפתיעות וטובות", הוא מספר.
פיליפ מדבר גם על הסיכון הראשוני בכניסה לתחום, שלדבריו לא היה גבוה: "עלות כניסה ליאמי עלתה 850 שקלים. פלוס צילומים מקצועיים של המנות שלי זה כמעט 2,000 שקלים - ויש לי אתר מוכר באוויר. זה מאד זול ביחס לעלויות של פתיחת עסק. דאגתי שלא יהיו מספיק הזמנות ואז אצטרך לבדוק מה עשיתי לא נכון. אבל מהיום הראשון יש כאן מפולת של הזמנות. לא דמיינתי שאסגור את המטבח, נהיה עומס".
מבחינתו של פיליפ, הוא יישאר במטבח גם אחרי שהקורונה תיעלם. "אני בהחלט החלטתי להפוך את הבישול לפרנסה ולהישאר בזה תקופה ממושכת. בישול זה ממש לא עיסוק צדדי, אלא דורש זמן ומחויבות אישית. מה גם, שהמצב שהיה לפני משבר הקורונה, לא יחזור להיות כפי שהיה. גם יידרש עוד זמן עד שבעולם כולו יחזרו העניינים למצב יחסית מאוזן. כפי שזה נראה השינוי שעשיתי הוא די מבורך, ואולי אשמור על חלק קטן מהעיסוק הקודם שלי, אבל על זה יש עוד זמן לחשוב", מסכם פיליפ.
רותי יערי, בת 49 מאלפי מנשה
בעשרים השנים האחרונות רותי יערי עבדה בקמעונאות ואופנה. לפני כן עסקה רותי בהסעדה וזה זמן רב שדגדג לה לחזור לאהבתה הישנה – הבישול. רגע לפני הקורונה, היא כבר קיבלה החלטה.
בחודש המלא הראשון שלה ביאמי, ביולי, הרוויחה רותי 18,000 שקל מהמטבח. באוגוסט, שבו נרשמה ירידה כללית ברכישות און ליין, היא הצליחה להכניס קרוב ל-15,000 שקל.
"רצה הגורל ונסיבות החיים, שבדיוק כשחשבתי לחזור לעבודה בבישול פרצה הקורונה. הנוחות של העבודה מהבית והגמישות בתכנון לוחות הזמנים מאוד התאימו לי בתור אמא לילד בן 4, ובעלי הוא מערכת תמיכה של איש אחד, אחראי קניות ומשלוחים וכמובן טועם ראשי", אומרת רותי, שמתכוונת להמשיך בכיוון זה גם בתום המגפה.
לילי ואבי, בני 36 ו-39 מבת ים
בני הזוג לילי ואבי מצאו את עצמם מושבתים מעבודה בעקבות הקורונה. לילי עבדה בתחום השכרות הרכב בחו"ל, ולכן אינה עובדת כבר מינואר, עם פרוץ המגפה בעולם. בתוך זמן קצרצר, שבוע וחצי מאז שעלו לאוויר ביאמי, קיבלו הזמנות כבר בכ-5,000 שקל.
אבי מספר שהבישול תמיד היה חלק מחייו. "עוד מגיל קטן, ראיתי את סבתי ז"ל במטבח וכמובן אמא שלי, שהייתה בשלנית למעלה מ-30 שנה. למדתי מאמא מרוקאית עם ידיים שאין דברים כאלה" הוא אומר. "הבית שלנו בלוד תמיד היה מלא ריחות וכל יום בצוהריים היה אוכל חם. על זה גדלתי וגם אני נכנסתי לתוך זה. בישלתי מגיל צעיר למשפחה וחברים".
כשאבי הכיר את לילי, כבר בדייט השלישי הגיע אליה הביתה עם סיר של דגים וחמין לשבת. "בישול תמיד היה בדמי, הקורונה נתנה לנו זמן פנוי והזדמנות גם לנצל את זה", מסביר אבי. "לא רצינו רק להיתלות במדינה או בביטוח לאומי. ראינו בכול מקום שרק פיטרו עובדים. כשנתקלנו ביאמי זה היה כמו משמיים. אין צורך בהוצאות של פתיחת מסעדה, כאשר גם ככה כול הזמן מסעדות נסגרות, בעיקר בקורונה. אנחנו בוחרים מתי לבשל ומה לבשל ולאיזה אזור לשלוח. פתחנו עוסק פטור והרצנו עניינים. אני בטוח לא מתכוון לחזור לעסק הקודם שלי, בחנות לחומרי בניין".