דובאי מזוהה עם אדריכלות מודרנית גרנדיוזית - גורדי שחקים עצומים, ארכיפלגים מעשי ידי אדם, קניונים מפוארים, פרויקטים שאפתניים תת ימיים ושימוש באלמנטים שמשדרים שכאן הושקע הרבה כסף. אך יש מי שמעצב אחרת, או ליתר דיוק – מעצבת אחרת.
ראניה חאמד (Rania Hamed) היא אדריכלית מקומית, מייסדת סטודיו VSHD Design לאדריכלות ולעיצוב שבסיסו בדובאי ובמונטריאול. הקו של חאמד מודרני וחדשני, אבל בניגוד לפרויקטים של אדריכלים בינלאומיים רבים באיחוד האמירויות – גם מאופק ומדויק, בלי רהבתנות.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
>> ת"א: ירש מאמו דירת 50 מ"ר ישנה. זה מה שהוא עשה איתה
>> רגע לפני שאתם זורקים את החולצה על המיטה, נסו את זה
אחד המאפיינים שלה הוא שימוש יצירתי באור. באזור שטוף אור שמש וחם, היא מנצלת את האור הטבעי כדי להאיר בחוכמה את הפרויקטים שלה, בהם בתים פרטיים, חדרי כושר, בתי קפה, מסעדות ומשרדים. "אני מוקסמת מהאתגר של שילוב תרבות וטכניקה מסורתיות בעיצוב עכשווי ושואפת להכניס את הדיכוטומיה הזו בעבודתי", היא אומרת. "התפקיד שלנו בסטודיו הוא לשנות ולייעד מחדש את החלל ולהפיח בו חיים חדשים. עם כל פרויקט, אנחנו משלבים צניעות עם אלגנטיות, כדי להגיע לאלמנטים של רוגע, יופי ויוקרה מעודנת".
חאמד פועלת גם מחוץ לדובאי, למשל במצרים, ירדן, לונדון וארצות הברית, אולם דווקא באמירויות בולט הסגנון השונה והייחודי שלה על רקע הפאר הרב הניבט מכל עבר.
View this post on Instagram
ראניה חאמד
View this post on Instagram
"עד לפני ארבעה-חמישה עשורים דובאי הייתה כפר דייגים פשוט עם סוכות מענפי דקלים וחול מסביב כך שאי אפשר לדבר ממש על מורשת אדריכלית או עיצובית", אומר אלכס סופינסקי, הבעלים של חברת דקאטור תיירות, המארגן טיולים לאיחוד האמירויות ומתגורר בדובאי חלק מהשנה. "מה שכן בולט הוא התכנון והמחשבה. כל פרויקט שונה מקודמו מתוך תפיסה של גיוון, יצירת ייחוד ובולטוּת. העיצוב מאוד חשוב לתושבי דובאי, שאליה מגיעים כ-85 אחוז מהתיירים שמגיעים לאיחוד האמירויות. מביאים לכאן את מיטב המעצבים ברמה הבינלאומית כדי שיגשימו משאלות של יזמים ליותר מרשים, יותר מגניב, יותר גבוה, יותר מיוחד".
יש סגנון מקומי?
"אי אפשר לדבר על סגנון מקומי אחד מובהק אבל הקו המחבר את הבנייה הוא שילוב של עיצוב מערבי עם מסורתי-איסלמי כך שהם יצרו פה שפה עיצובית חדשה משלהם שיש בה הרבה 'ואו'".
מה מאפיין את הבנייה בדובאי?
"המחשבה היא שיווקית. הדגש על הפאר ועל שבירת השיאים בכל פרויקט מכוונת ליצירת כוח שיווקי שימשוך עוד ועוד תיירים ומבקרים. כך גם ברשתות של בתי המלון הבינלאומיות במקום, יש כאן בתי מלון בעיצוב שאין בשום מקום אחר בעולם, ומלון מאוד מפואר נועד למשוך אנשים. לדובאי לבדה מגיעים 18 מיליון תיירים בשנה ויש תחרות קשוחה על תשומת לבם ".
יש סצנת עיצוב?
"בהחלט. יש רובע עיצוב, יש חנויות עיצוב מדהימות, יש שבוע עיצוב שנתי שהשנה יתקיים ב-14-9 בנובמבר, ולכל מעצב-על יש פה דריסת רגל כזו או אחרת", מסביר סופינסקי.
"ליצור אווירה של פאר מינוס כל הנוצץ הרגיל"
לאור התיאורים של סופינסקי בולטת עוד יותר עבודתה המאופקת של חאמד. אחד הפרויקטים המרשימים שלה הוא The Burj Residence - בית מגורים פרטי הממוקם באחת משכונות המגורים היותר נחשבות של דובאי. בעל הבית ביקש מחאמד בית בגודל של 1,600 מ"ר על מגרש קטן יחסית, וכן כמה שיותר פרטיות. חאמד וצוותה ב-VSHD Design תכננו בית בצורת L המשקיף פנימה לחצר תוך שילוב בריכה פרטית וגן שופע לשמירה על פרטיותם של הדיירים. אחד האתגרים, לדברי חאמד, היה ליצור תחושת פאר בלי לשלב רצפה מבריקה ואלמנטים מנצנצים. "היה צורך ליצור אווירה של פאר ומרחב מפואר מינוס כל הנוצץ הרגיל. מרחב שבדרך כלל חווים במוזיאונים ובגלריות", היא מספרת. "הגרנדיוזיות הושגה באמצעות פרופורציות נכונות, שימוש בחומרים טבעיים ואור רב". ואכן, הבית מאופיין בפתחים גדולים מהרצפה עד התקרה עם פרופילים דקיקים, לצד שימוש בחומרים טבעיים וצבעים מונוכרומטיים.
כמו בעולם כולו, בעקבות העלייה במודעות לאורח חיים בריא פורחים באיחוד האמירויות -בייחוד בדובאי ובאבו דאבי - מכוני ספא וחדרי כושר. חאלד תכננה ועיצבה חדר כושר אולטרה מודרני עם תחושה תת קרקעית ואסתטיקה מהודקת. שטחו של Springs Warehouse Gym הוא כ-1,200 מ"ר. "הפרויקט שומר על אסתטיקה ברוטליסטית בסגנון של מועדון קרב מחתרתי", מסבירה חאלד את הקונספט. "דובאי הפכה לשוק תחרותי מאוד וכולם שואפים להציג פרויקטים שבולטים באמת, ממסעדות וברים ועד מכוני כושר וספא. הקהילה הבינלאומית של דובאי מחפשת אווירה טובה וממוקדת עיצוב המציעה יותר ממרחבים מסורתיים".
חאלד השתמשה בחומרים גולמיים לצד חדשניים ומודרניים, בדגש על קירות בטון, עמודים וקורות שנועדו להגדיר אזורים נפרדים לאימונים שונים. התקרה המקופלת והתאורה המשובצת בה מדגישות עוד יותר את התחושה התת קרקעית והייחודית של החלל.
אזור הקבלה וחדרי ההלבשה משדרים תחושת וינטג' עם אלמנטים של אדום ולבן, מראות מחזירות אור, אריחי טרצו לחיפוי וקווים אלכסוניים על פני דלתות הארונות. לכך מצטרפות נגיעות עכשוויות, כמו אריחים שחורים ומנורות, ברזים ומספרי ארונות עם גימורי זהב. הפרויקט נעשה כולו מחומרים מקומיים ובייצור מקומי.
חאלד עיצבה גם את חדר הכושר נוס, המשתייך לאותה רשת וממוקם ברובע העיצוב של דובאי (d3). הקומפלקס, ששטחו 600 מ"ר, כולל מלבד חדר כושר גם בר מיצים ושייקים, סטודיו עם אופני אימון, חדרי רחצה ומלתחות ועוד. חאלד שילבה בחלל קובייה חצי שקופה במרכז החשופה גם לרחוב ובה כמה מהפונקציות השונות, וכן שילבה חומרים טרנדיים היוצרים ניגוד – בטון חשוף לצד פליז וזהב, למשל. גם כאן יש מוטיבים של זרם הברוטליזם. חאלד והצוות ניסו להימנע משימוש בחומרים הרגילים שנמצאו בחדרי כושר, למשל חומרי חיפוי פלסטיים תעשייתיים כמו פורמייקה, גומי, PVC וכדומה. בפרויקט הזה מככבים ריצוף טרצו, מתכת שחורה, פליז ומעט עץ לצד בטון גולמי. התאורה המשולבת במקום מיוחדת וכוללת מקבץ גדול של מנורות עגולות.
נגיעה מקומית-מסורתית אפשר למצוא בפרויקט ZAAZ Wellness & Beauty Centre. במרכז הבריאות והיופי הזה יצרה חאלד מסע חושי חווייתי, עם פלטת צבעים ניטרלית, חללים פתוחים ופריטי עיצוב בהשראת אדריכלות מרוקאית ואיסלמית תוך שימוש בגימורים אמנותיים ליצירת מעין נווה מדבר רגוע ואלגנטי. גימור טיח, צבעי מדבר בפלטה של טרקוטה, חמרה, לבן וקרם, נגיעות של זהב ופליז, שילוב קשתות ומשרביות לצד חיפויי עץ מאפיינים את הפרויקט.
View this post on Instagram
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
View this post on Instagram
View this post on Instagram
גם בפרויקטים נוספים של חאלד והצוות שלה בדובאי מתבטא הקו הנקי שלה, והייחוד שלהם לא נובע מגודל גרנדיוזי או מפאר מנקר עיניים, אלא דווקא משילובי החומרים והתחכום בחלל.