הממשלה אישרה הלילה (בין שני לשלישי) את התוכנית הכלכלית של ראש הממשלה ושר האוצר לסיוע מיידי לעסקים, שכירים ועצמאים שיפגעו מהסגר. במסגרת התוכנית שהוצגה בערב החג ומוערכת בכ-10.5 מיליארד שקלים, רף הפגיעה לקבלת מענק ירד משמעותית ויינתנו מקדמות על חשבון מענק הוצאות קבועות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בין הצעדים הנכללים בתוכנית הסיוע החדשה - תוכנית לשימור עובדים, דחיית ההפחתה בדמי האבטלה, מענק מיידי בגובה 50% ממענק ההוצאות הקבועות, והרחבת הסיוע בהוצאות הארנונה למי שיותר מרבע מהכנסותיו נפגעו. בנוסף לאלה, הוחלט על תקצוב תוכנית מענקים נוספת לעידוד מסחר מקוון ופעילות דיגיטלית עבור עסקים קטנים ובינוניים.
התוכנית אושרה יממה אחרי האישור על קיצוץ של עשרה אחוזים בשכר הבכירים בממשלה. שר האוצר הוסמך להפיץ את תזכיר החוק שמאפשר את הפחתת שכרם של חברי כנסת, שרים, ראש הממשלה ונושאי משרה נוספים ששכרם גבוה מזה של שאר חברי הכנסת.
מה כולל הסיוע לעסקים?
מענק לבעלי העסקים
במסגרת הסיוע שיינתן לעסקים, החליטה הממשלה להרחיב את מענק ההוצאות הקבועות כך שבחודשים ספטמבר-אוקטובר יועבר מענק סיוע לבעלי עסקים שנפגעו ב-25% ומעלה במחזור העסקאות, ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה. במידת הצורך, אושרה גם הרחבת ההקלה לחודשים נובמבר ודצמבר בהתאם לתנאים שנקבעו.
מתן מקדמות
צעד נוסף אותו אישרה הממשלה הוא העברת מקדמה מיידית על חשבון מענק ספטמבר ואוקטובר, בגובה של 50% ממענק ההוצאות הקבועות לעסקים שצפויים להיפגע מהסגר הנוכחי. גובה המקדמה, יתבסס על סכום המענק ששולם בפעימות קודמות (בחודשים מרץ ואפריל, או מאי ויוני, על פי בחירת בעל העסק). סכום המקדמה יופחת בהמשך מסכום הזכאות הסופי שייקבע לחודשים ספטמבר ואוקטובר. את הבקשות למקדמה ניתן יהיה להגיש במהלך חודש אוקטובר 2020 בלבד.
זכאות למענק עידוד תעסוקה
במטרה לאפשר למעסיקים שקלטו את עובדיהם ונאלצו להוציא אותם לחל"ת בספטמבר עם הפסקת פעילותו של העסק, נקבע כי לצורך חישוב המענק, אותם עובדים לא ינוכו ממצבת העובדים – ובתנאי שאלו עבדו 15 ימים לפחות בחודש ספטמבר. בנוסף, הוחלט כי רף השכר בגינו עובד ייחשב כמזכה למענק ירד ל-2,500 שקלים.
מענק חד-פעמי לשימור עובדים
במטרה לסייע לעסקים שפעילותם העסקית נפגעה הוחלט להעניק מענק חד-פעמי שמעודד את המשך העסקתם של עובדים בחודשים ספטמבר ואוקטובר וישולם על ידי משרד הכלכלה. עוסק יהיה זכאי למענק במידה והמחזור שלו אינו גבוה מ-400 מיליון שקלים, ומחזור עסקאותיו בתקופת הזכאות ירד ב-25% ומעלה מהתקופה אשתקד. עסק יהיה זכאי למענק בסכום השווה למכפלה של 5,000 שקלים במספר העובדים המזכים, כאשר מספר העובדים המזכים תלוי במידת הפגיעה של העסק. כך, ככל שהעסק נפגע קשה יותר - מידת זכאותו עולה.
הרחבת הסיוע בארנונה
עסקים שחוו ירידה של 25% ומעלה במחזורי העסקאות שלהם יקבלו פטור מלא מתשלום הארנונה במימון המדינה לחודשים ספטמבר ואוקטובר.
דחייה בהפחתת דמי האבטלה
צעד נוסף שאושר במסגרת התוכנית הוא דחיית המועד ממנו יחל מנגנון ההפחתה בדמי האבטלה. רף הירידה ייבדק רק החל מ-16 לחודש אוקטובר, וההפחתה, בשלב זה, תדחה.
לצורך הסיוע: הגדלת ההוצאה הממשלתית
במטרה לממן את הצעדים הנכללים בתוכנית, אושר להגדיל את ההוצאה הממשלתית לשנת 2020 בסכום של 2.5 מיליארד שקלים, ואת ההוצאה הממשלתית לשנת 2021 בסכום של 8 מיליארד שקלים. על פי הודעת משרדי הממשלה, הגידול לא יהיה חלק מחישוב מגבלת ההוצאה לשנים הבאות.
"הצגנו ביום חמישי תוכנית סיוע כלכלית נוספת לעסקים בישראל, לצד רשת הביטחון הכלכלית שתפעל עד חודש יוני 2021", אמר אמש ראש הממשלה נתניהו בפתח ישיבת הממשלה. "הכרזנו על מענקים נוספים לשימור עובדים, הרחבת ההלוואות בערבות מדינה, הקדמת תשלומי המענקים וחלוקת מענקים עבור הוצאות קבועות, גם לעסקים שנפגעו ב-25 אחוז ומעלה - ובכך הרחבנו את הזכאות. כולנו חייבים לשאת בנטל, ואנחנו כשרים חייבים גם לעמוד יחד בשורה אחת מאחורי הצעדים שננקוט ואל מול המציאות שעוד תהיה קשה".
מטעמו של שר האוצר ישראל כ"ץ נמסר: "היום אישרה הממשלה את התגבור וההרחבה של רשת הביטחון הכלכלית שאותה פרשנו, ואשר פועלת היטב ומסייעת לציבור. לאחר ההחלטה על הכרזת הסגר, החלטנו לתגבר ולהרחיב את רשת הביטחון הכלכלית בצעדים כלכלים נוספים. נמשיך להיות קשובים לקשיים ולהעמיד פתרונות מהירים שיתנו מענה מותאם לעסקים לשכירים ולעצמאים בעקבות המשבר".