הקיץ אמור היה להיות עונת שיא בענפים רבים במשק, כמו התיירות, התרבות והאירועים. אלא שבמקום לעבוד מסביב לשעון, הישראלים אשר עוסקים בתחומים שהקורונה החריבה מצאו את עצמם יושבים בבית. בלית ברירה, רבים שוקלים הסבה מקצועית. שכירים ועצמאיים גם יחד מבינים שהסיכוי למצוא עבודה במקצוע שלהם הוא נמוך, כאשר במצב הנוכחי מקצועות שלמים פשוט נמחקו מעל מפת המשק ואינם צפויים לחזור לשגרה בעתיד הנראה לעין.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ביקשנו מאתר לוחות הדרושים AllJobs לאסוף את נתוני הגיוס העדכניים לתפקידים בענפים שנפגעו, ולהשוות אותם לנתונים המקבילים משנה שעברה. בתחום התיירות והמלונאות, למשל, נרשמה בחודשים מרץ-יוני של 2020 צניחה של 90% ויותר בהיקפי הגיוס למשרות סוכני נסיעות, אנשי מכירות ומדריכי טיולים. בענפי המסעדנות והאירועים נחתכו בכ-70% הביקושים למנהלי מסעדות, קונדיטורים וקייטרינג. ובתחום האמנות והבידור חלו ירידות של למעלה מ-60% במספר התפקידים שהוצעו לשחקנים, מוזיקאים ומפעילי אירועים.
במקביל, פירסמה השבוע הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) נתונים על המשרות הפנויות בשוק בחודשי מרץ ואפריל. לפי הנתונים, מספר העובדים הדרושים צלל דרסטית מ-90-100 אלף בחודשים שלפני הקורונה ל-39 אלף במרץ, 29 אלף באפריל ו-42 אלף במאי. נתוני הלמ"ס מצביעים על ירידה באחוז המועסקים, לראשונה מאז אמצע אפריל - מ-81.5% לפני חודש ל-79.6% בגל הנוכחי.
"עסקים ועובדים מבינים: הגל השני זה הזמן לשנות כיוון"
"בתקופה האחרונה אנחנו רואים יותר ויותר אנשים שבוחרים לעזוב תפקיד שהיו בו שנים, ולעבור לתחום אחר לחלוטין. זה קורה בעיקר בענפים שנסגרו לגמרי, כמו תעופה ותיירות, ומאפיין במיוחד מנהלים ובכירים", מסבירה עינב בוימפלד, מנהלת התוכן והמחקר של AllJobs.
בוימפלד אומרת שאותם אנשים מחפשים כיצד להשתמש במיומנויות שרכשו ולעשות להן אדפטציה כך שיתאימו גם לתעשיות שלא נסגרו: "לדוגמה, סוכני תיירות עוברים לאדמיניסטרציה, כיוון שמהות התפקיד אינה מאוד שונה. זה קורה משתי סיבות מרכזית: אחת - שאין באמת אופק או צפי לסיום המשבר ולכן אנשים לא יכולים להרשות לעצמם להישאר בבית ולקוות לטוב. ושנית - אם אחרי הגל הראשון עוד הייתה איזושהי תקווה שהמצב עומד להשתנות ולהשתקם בקרוב, הרי שהגל השני סתם את הגולל עבור הרבה מהעסקים והעובדים שמבינים שזה הזמן לקום ולשנות כיוון".
פילוח נתוני מודעות הדרושים מצביע גם על היוצאים מן הכלל שמעידים על הכלל. כלומר, על המשרות בהן הביקוש לעובדים זינק בעקבות הקורונה. "בענף התיירות כמעט כל התפקידים חוו פגיעה משמעותית, כיוון שאין תיירות בכלל - לא יוצאת ולא נכנסת. אבל התפקיד שחווה גידול מסוים הוא חדרניות - אולי בשל אותם אנשים שנכנסו למלון כדי להעביר בו ימי בידוד או מחלה ובכך אילצו את המקום להמשיך ולהפעיל צוות שמנקה את החדרים ואחראי על התחזוקה שלהם. גם בענף התעופה, שהושבת לגמרי, אנחנו רואים עליה רק בתפקיד מבנאי - תפקיד שעיקרו תחזוקת המטוס ושמירה על המבנה שלו גם בימים שבהם הוא מקורקע", מנתחת בוימפלד.
לדבריה, "בענף המזון והמסעדנות אנחנו רואים את הירידה הגדולה אצל תפקידים שייחודיים למסעדות שף או מסעדות יוקרה, שעיקר פרנסתן מובססת על ישיבה במקום. ואילו מסעדות שהמשיכו לתפקד במתכונת של טייק אוואי ושליחויות - עדיין היו צריכות מצבת כוח אדם מצומצמת שתמשיך להפעיל את העסק. כל התחום של מכירות המזון עלה מאוד, כיוון שאנשים לא הפסיקו לצרוך – ואף הגדילו את כמויות המזון שנצרכו בשל הזמן הממושך בבית – אלא פשוט עשו את זה אונליין. בניגוד למזון ומסעדנות, שעברו טרנספורמציה לתרבות צריכה אחרת, אמנות ובידור הם תחומים שאנשים מתקשים לצרוך במתכונת שונה. זו הסיבה שכל התפקידים תחת ענף זה חוו ירידה גדולה, שנובעת מהיעדר הפקות, אירועים ומופעים".
נהגי הסעות: "מחרטטים אותנו. אנשים יתאבדו"
מעבר לעסקים שנפגעו פגיעה ישירה מהקורונה ונסגרו תחת הנחיות משרד הבריאות, ישנם מעגלים חיצוניים יותר של עסקים שניזוקו מהמצב. למשל, חברות ההיסעים. יוסי יעקובי, 63, הוא בעלים של חברה כזו. יעקובי מתריע מפני מצוקה קשה בענף: "המדינה מחרטטת אותנו. זו בושה ששרת התחבורה, מירי רגב, לא מוכנה להיפגש עם חברות ההיסעים. שר התיירות, אסף זמיר, אומר שאנחנו לא קשורים למשרד שלו. הנהגים מאבדים אמון במדינה ואני חושש שנגיע לאנרכיה. אני כבר בדרך לפנסיה וחסכתי כל החיים, אבל מה יהיה עם הצעירים? אנשים יתאבדו כאן".
יעקובי מחזיק ב-10 אוטובוסים, שבשגרה מסיעים תיירים ותלמידי בית ספר. "במרץ הכל השתתק, התחלתי לקבל ביטולים והוצאתי את כל הנהגים לחל"ת. לפי ההנחיות מותר לנו להסיע עד 20 איש, אבל זה לא משתלם להפעיל את העסק ככה, ובכל מקרה אין את מי להסיע. אנשים לא יוצאים לנפוש הקיץ ואין לדעת אם בתי הספר יחזרו בספטמבר, כך שאנחנו נמצאים בחוסר וודאות גדול לגבי העתיד", מספר יעקובי בצער.
מני הרמן, 41, בעלים של גן אירועים, מצא את עצמו ללא תעסוקה כבר ארבעה חודשים. לפי הנחיות הממשלה מותר לאולמות השמחות לארח כיום אירועים עד 50 איש בלבד. הרמן טוען כי "אירוע של 50 זו פיקציה של הממשלה. אירועים כאלה הם לא ריאליים, בדיוק כמו שאי אפשר להפעיל מסעדה לסועד יחיד. הבטיחו לנו פיצויים אבל לא ראינו שקל".
הרמן מפנה אצבע מאשימה לראש הממשלה, בנימין נתניהו: "ראש הממשלה איבד את הדרך. הוא קורא לעצמו 'מר כלכלה', אבל יזכרו אותו כ'מר הפחדה'. הוא צריך לעזוב את תפקידו ואנחנו נילחם כדי להחליף אותו".
בתגובה לשאלה האם הוא שוקל הסבה מקצועית משיב הרמן: "אני לא מסכן ויש לי אלטרנטיבות. בהכשרתי אני עורך דין, הנדסאי וטייס מסוקים. אבל תחום האירועים הוא תחום שאני אוהב. לא אתן לראש הממשלה להרוס אותו ולגמור את החברים שלי מהענף".