מיזם מפרשים פועל מזה כשלוש שנים במסגרת עמותת טופז ליזמות וחדשנות חברתית. המיזם הזה חרט על דגלו לשפר את חייהן של אוכלוסיות בעלות צרכים מגוונים באמצעות מסע ימי קבוצתי. החניכים שמשתתפים במיזם זוכים להכיר אנשים שדרך הפעולות הימיות עוזרים להם לרכוש כישורי חיים, פיתוח מנהיגות וקיום דיאלוג בין קבוצות שונות באוכלוסייה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפני שנה וחצי ואחרי מאמץ ארוך שנמשך שנים, הצליחה עמותת טופז לגייס סוף סוף תרומות כדי לרכוש לטובת המיזם ספינת מפרש שתתאים לפעילויות שעליהם חלמה. המטרה שלהם הייתה יצירת שינוי חברתי. מאז עלו על סיפונה אלפי מפליגים אשר לקחו חלק בפעילות, קבוצות של משפחות שכולות, נשים המחלימות מסרטן, חיילים בודדים, חיילים הסובלים מפוסט טראומה, נוער בסיכון, נוער שכול ועוד.
אך מיום הגעתה של הספינה לישראל ובמקביל לפעילויות שכבר יזמה, נתקלו מנהלי העמותה בקשיים מול המכס בישראל לגבי המיסוי בו יחויבו על רכישת הספינה. על פי החוק הישראלי, רכישת ספינה שכזו נחשבת כמוצר מותרות ולכן מחויבת במס רכישה גבוה. למרות שחזרו וטענו מנהלי העמותה באמצעות רואי חשבון יניב יזרעאל וניסים פחימה מחברת דלויט (המייצגת את העמותה פרו-בונו) כי ספינה זו נרכשה למטרות חברתיות בלבד ולא כמוצר מותרות, שהיא מופעלת גם על ידי תרומות וכן כי רבים מהמשתמשים בה הם אנשים קשיי יום, החליטו ברשות המיסים שלא להתחשב בסיבת הרכישה ולהמשיך לסווג אותה כמוצר מותרות. בכך, חויבה העמותה בסכום המס המלא שצבר בינתיים קנסות והגיע לסכום של חצי מיליון שקל.
לפי משרד עורכי דין ירון-אלדר, פלר, שורץ ושות' עמותת טופז מסווגת בבסיסה כעמותה שפועלת למען מטרות ציבוריות החל מיום הקמתה. לכן, החלטת המכס ורשות המיסים בנוגע לסיווגה מעלה מחלוקות. כמו כן, משמעות הטלת מס קנייה על העמותה בסכום העולה על 200,000 שקל היא פגיעה ישירה בפעילות הציבורית של העמותה. קבוצות שלמות שיוותרו ללא המענה של כלי השייט הזה. יתרה מזאת, ככל הנראה חיובה המיידי של העמותה בתשלום ׳מס עשירים׳ יביא לחיסול פעילותה הפילנתרופית של העמותה.
"לצערנו התבשרנו כי אנו מחויבים לשלם מס קנייה מלא בנוסף למע"מ בגובה של כחצי מיליון שקלים, המהווים כ-30% מעלות הספינה", מציין יוסל'ה דרור, מנכ"ל מיזם מפרשים הפועל בעמותת טופז ליזמות וחדשנות חברתית. לדבריו, "כעמותה שפעילותה מתבססת בעיקר על כספי תרומות, מדובר בהוצאה אסטרונומית שעלולה להביא לחיסול פעילות המיזם ולהפסקת פעילותו. הפסקת הפעילות תפגע במאות מוטבים מדי שנה, אשר רבים מהם נמצאים כבר בתוכו של תהליך משמעותי שייגדע באחת. זו פעילות חברתית ציבורית שבמקרה מתרחשת על ספינה. זו לא יאכטה לצרכי מותרות".
מרשות המיסים נמסר בתגובה: "ראש מינהל המכס אכן נפגש עם מנהלי העמותה והמייצגים מטעמה, והתרשם עמוקות מחשיבות הפרויקט. לצערנו, למרות האהדה, לא ניתן במסגרת החוק לפטור את רכישת הספינה מתשלום מיסי יבוא ובכללם מס יוקרה. לאור זאת, הוצע בפגישה לראשי העמותה לפרוס את המס המתחייב לתשלומים".