קובי אביטן, השף של מלון קראון פלאזה בתל אביב, היה אמור להיות עכשיו בשיא העומס בעבודה שלו. במקום זה, מצא את עצמו בערב ראש השנה נשלח לחל"ת בפעם השנייה. "הכנו את הכול והתכוננו לחגים", אמר אביטן "ובסופו של דבר בדקה ה-99 אומרים לנו 'חבר'ה, כל מה שתכננתם תקפלו, הולכים הביתה'".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
זו רק תחילתו של הסגר השני - וכבר עשרות אלפי ישראלים מצאו את עצמם ללא עבודה. מיום חמישי ועד אתמול בבוקר (שלישי) נרשמו כ-70 אלף איש בלשכות התעסוקה, כשעבור 80% מהם זו כבר הפעם השנייה מתחילת משבר הקורונה.
אביטן, שף מלון קראון פלאזה, הוסיף: "אנחנו נמצאים באי-ודאות. היום אנחנו מקבלים איקס כסף מהביטוח הלאומי, מחר אנחנו חוזרים לעבודה, מחרתיים אנחנו לא יודעים אם יהיה לנו עבודה וביטוח לאומי. כל שקל שיוצא אנחנו שואלים את עצמנו כמה פעמים האם זה נחוץ".
אלון לאופמן החל לעבוד עוד לפני הקורונה כשכיר, חובש בבריכה העירונית של רעננה, אחרי שהעסק שלו לבדיקות פוליגרף לא הספיק לו כדי לשלם את החובות כשאשתו נפטרה. זו הייתה אמורה להיות רשת ביטחון עבורו, אבל רק ביוני הוא חזר מחל"ת לעבודה - ועכשיו נשלח שוב הביתה.
"פשוט קיבלנו עם המתנה לחג את המכתב שאומר ש'הרינו שמחים להודיעכם שאתם יוצאים לחל"ת'", אמר לאופמן. "למה? אין היגיון. ההיגיון אומר שלפני שאתה סוגר אתה מוצא מרפא. זאת אומרת, אתה מוצא איזשהו פתרון כלכלי. סכום שייתן לך להתקיים. למדנו מהגל הראשון - קודם כול תשפו, תגידו 'זה המצב, הינה הכסף, צא, סגור'".
יניב וקנין הוא הבעלים של מספרה בבאר שבע כבר 20 שנה. כעת הוא חושש שלא יחזיק סגר נוסף. "אני עם 3 ילדים", אמר, "צריך לפרנס את הבית. תעזרו, אתם יודעים שאנחנו יוצאים לסגר, תיתנו משהו לפני, שלא נתמוטט עוד פעם".
לסגר הזה נוספה גם תחושת הספקנות בעקבות זגזוגי הממשלה, כשרבים מהעובדים ובעלי העסקים עוד לא הצליחו להתאושש כלכלית מהסגר הראשון. וקנין אמר: "מצד אחד אתה רואה במדינה שלנו דברים פתוחים ואנשים מסתובבים לך בלי מסכות – ואנחנו, האזרחים הפשוטים, ששומעים לכל מה שצריך, אנחנו, איך נקרא לזה, אנחנו נדפקים".
מאילו ענפים מגיעים הנפגעים העיקריים?
נתוני שירות התעסוקה שהגיעו לידי N12 מעלים כי עשרות אלפי עובדים נשלחו הביתה רגע לפני החג. כ-64 אלף עובדים נשלחו לחל"ת – 6,000 נוספים פנו לשירות התעסוקה מסיבות אחרות, לאחר שהתפטרו או פוטרו.
בראש רשימת הענפים שמהם הגיעו המובטלים החדשים ניצב ענף ההוראה, החינוך וההדרכה, שעובדיו מהווים כמעט 18% מהאזרחים החדשים שנרשמו בשירות התעסוקה כמחוסרי עבודה. הגורם הוא כמובן סגירת מערכת החינוך. שני ברשימה, עם אחוזים דומים, נמצא ענף המכירות.
12% מאלו שהוצאו לחל"ת מגיעים מענף המסעדנות והאירועים. בהמשך הרשימה ענף התיירות והמלונאות עם אחוז נמוך יחסית בשלב הזה – אלא שבשירות התעסוקה מעריכים שהנתון יעלה בימים הקרובים. עוד ברשימה חנויות האופנה ותחום האבטחה.
בשירות התעסוקה פועלים כעת ליצירת תוכנית תעסוקה שתהיה מותאמת לכל ענף וענף, מתוך חשש שאותם עובדים יתקשו מאוד לחזור לאחר מכן לשוק העבודה. ככל שנראה את הסגר מתהדק יותר – כמובן שהמספרים הללו ילכו ויגדלו.