בשעת לילה מאוחרת, לאחרונה, פשטו בלשי המשטרה על מועדון חשפנות באחת הערים בצפון הארץ ועיכבו את הבעלים לחקירה. בין שאר החשדות- צעירה שעובדת במקום כחשפנית שגילה בתעודת הזהות אינה תואם את גילה האמיתי. אחד הבלשים התעקש כי מדובר בנערה והם נדהמו לגלות שהיא מזויפת, שהיא לא בת 20 אלא בכלל בת 17.
"היא אמרה לי שהיא אחרי צבא", היתמם לו בעל המועדון, "האמנתי לה". הבלשים חושדים שבעל המועדון ידע בשלב מסוים שמדובר בקטינה אבל העלים עין כדי למשוך לקוחות למקום. בחקירתה סיפרה הנערה, כי היא עזבה בכיתה י' את בית ספר והחליטה לעבוד כחשפנית בגלל הכסף הגדול שמרוויחים וכדי לסייע בפרנסת המשפחה. היא הודתה שתעודת הזהות שלה מזויפת וכי רכשה אותה תמורת 700 שקל מצעיר שאינה זוכרת את שמו.
אבל לא רק במקרים קשים בני נוער מזייפים תעודות זהות. המשטרה מטפלת בעשרות מקרים בהם תלמידי תיכון בני 16 ו-17 שהחזיקו בידיהם תעודות מזויפות בהן נרשם שגילם מעל 18 כדי שיוכלו להיכנס למסיבות במועדונים ולרכוש אלכוהול וסיגריות מפיצוציות ומרכולי מזון. עוד ידועים למשטרה על עשרות מקרים של תלמידים שנתפסו כשהם נוהגים ברישיונות נהיגה מזויפים.
גם זיופי דרכונים אינם נעדרים מן הרשימה. יורם, תושב ירושלים בשנות הארבעים לחייו נאשם בבית המשפט המחוזי בעיר בעבירות של אלימות ותקיפה בנסיבות מחמירות. הוא הפקיד את דרכונו במשטרה והיציאה עליו מהארץ נאסרה. אלא שלפני כשלוש שנים הוא נפגש עם בכיר ברשת זייפנים שפעלה ופועלת בבירה ושילם לו כ-10,000 שקל עבור דרכון ביומטרי מזויף תחת זהות של אדם אחר. הוא יצא מהארץ לחופשות באירופה מבלי שהצליחו לגלות במעבר הגבולות שהוא נושא עליו דרכון מזויף.
"אפילו לארצות הברית נכנסתי עם הדרכון המזויף הזה", טוען יורם בשיחה עם 'מאקו', "רמת הזיוף היא גבוהה מאוד שאי אפשר להבחין בין שני הדרכונים. הם הכתובת שלי כשאני בצרות עם החוק".
"זו תעשייה שלמה שמגלגלת המון כסף", הודה קצין משטרה, "המון תעודות זהות, דרכונים ורישיונות נהיגה מזויפים מסתובבים בשוק. אנחנו נלחמים במישור המודיעיני בתופעה הזו. עשרות מעבדות של זיוף מסמכים נסגרו ועבריינים הועמדו לדין אבל עדיין אזרחים מהשורה שהסתבכו בפלילים ובהלוואות שלקחו מהבנק או בשוק האפור זקוקים לתעודות זהות ודרכונים מזויפים כדי לברוח מהארץ או להתנהל תחת זהות בדויה של אדם אחר שחי או מת. הבעיה שבכל דירה או עסק אתה יכול להקים מעבדות כאלה".
במשטרה נעזרים ביחידות הסייבר כדי להילחם בתופעה וכדי להגיע לזייפנים שמפרסמים את עצמם ב'טלגרם' ובפייסבוק תחת שמות פיקטיביים. "אזרחים שרוכשים את המסמכים המזויפים וכרטיסי אשראי לא מבינים שהם עלולים להסתבך ולעמוד לדין פלילי", טוען גורם במשטרה, "בתעשייה הזו יש אנשי הייטק לשעבר שמעורבים בזיופים".
ביקוש גדול מאז משבר הקורונה
אבל ללא ספק, ה'להיט' הכי גדול של תעשיית הזיופים הוא זיוף כרטיסי האשראי. השיטה עובדת כך: הפושעים מקבלים כרטיסי אשראי גנובים של אזרחים מאירופה, מעתיקים את המספרים על גבי כרטיסי פלסטיק בארץ אותם הם שולחים על פי הזמנה במשלוח מהיר יחד עם קוד סודי ללקוחותיהם ברחבי הארץ.
אלו לא כרטיסי אשראי שניתן לגהץ איתם אלא רק למשוך כספים בעזרתם בכספומטים המקומיים. "אנחנו גונבים נתוני אשראי, משכפלים אותו ושולחים אליכם", נכתב באחת הקבוצות בטלגרם. ואת מי שהמצפון מציק לו ממהרים להרגיע: "חברה אתם לא גונבים לבן אדם (כסף ש.א.). בכל רגע הבעלים יכולים לבטל מיד את העסקה ולומר שהכסף נגנב מהכרטיס ומיד יקבו את כספם כפיצוי מחברת האשראי. אז חברות האשראי נפגעות, חבריכם ומשפחותיכם לא תחת סיכון", מסביר רובין הוד של הזייפנים.
"הכי הרבה מזמינים דרכי זה כרטיסי אשראי מזויפים בעיקר בגלל משבר הקורונה. אנשים רוצים כסף מזומן והרבה מאוד", מספר אלי, זייפן כרטיסי אשראי בשיחה עם 'מאקו'. "אנשים צריכים הרבה כסף כדי לחיות. אני מקבל כרטיסי אשראי גנובים של אזרחים מאירופה, האנשים שלי מעתיקים אותם על גבי כרטיסי פלסטיק בארץ עם הקודים הסודיים ושולח ללקוחות שלי, רובם ממרכז הארץ והדרום".
עבור כל כרטיס אשראי מזויף אלי גובה בין 3,000 ל-5,000 שקל מהמזמין. בתמורה לכך הוא מבטיח שניתן לשלוף בכרטיס האשראי סכום של 10,000 שקלים. "זו עסקה משתלמת לי ולמזמין הכרטיס. אני דואג שהוא יקבל את הכרטיס עד הבית עם הקוד הסודי ואני מרוויח את העמלה על ארגון הכרטיס", ציין אלי.
בשיחה שניהלנו עם זייפן כרטיסי אשראי ב'טלגרם' הוא חשף, כי עבור הכרטיס המזויף שנרכוש נוכל למשוך מכל כספומט בארץ עד 10,000 שקל.
"זה נע בין 5,000 ל-10,000 שקל. אלה כרטיסים שמעותקים מאירופה. לכן עדיף שתשתמש בשעה אחת בלילה שעון ישראל. ככה זה יוצא חצות בלילה בספרד ואז 99 אחוז שאתה מושך 10,000 שקל".
למה דווקא בשעות האלו?
"כי אז, לפי שעון אירופה, רוב הסיכויים שהאנשים שמהם נגנבו כרטיסי האשראי ישנים וגם אם לא- שירות הלקוחות לא פועל ואז יש פחות סיכוי שיעלו על זה באופן מידי", טוען הזייפן.
על פי הערכות שונות בישראל מסתובבים עשרות אלפי דרכונים ותעודות זהות מזויפות (לא כולל אלו של תושבי השטחים) ועוד עשרות אלפי כרטיסי אשראי מזויפים ורישיונות נהיגה. ברחבי הארץ פועלות עשרות מעבדות לזיוף מסמכים, שליש מהן ממוקמות בירושלים וסביבותיה. רובן מופעלות על ידי עבריינים מארגוני פשיעה גדולים הפועלים בנגב, בשפלה, בירושלים ובמרכז.
לפי המידע שבידי mako, עבור כרטיס אשראי מזויף תשלמו כ- 3,000 עד 7,000 שקלים, תלוי בסכום אותו תהיו מעוניינים למשוך. אופציית המשיכה יכולה על פי טענות הזייפנים להגיע עד 100,000 שקלים ביממה. עבור תעודת זהות מזויפת תשלמו 1,500 -2,000 שקלים, רישיון נהיגה יעלה בין 2,000-4,000 שקלים, ומחיר דרכון מזויף כבר יאמיר ל- 5,000- 10,000 שקלים.