מאז ההודעה על כינון יחסים רשמיים עם איחוד האמירויות אנחנו שומעים על עוד ועוד חברות ישראליות שעושות עסקים במדינות המפרץ. חלקן עובדות מאחורי הקלעים עם נסיכויות הנפט העשירות כבר כמה שנים, אחרות החלו לרקום עסקים בימים האחרונים בעקבות בשורת השלום. חלק מאנשי העסקים החלו לשוחח אפילו עם מדינות כמו קטאר, שנחשבו עוינות לישראל ואף תומכות של החמאס.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ירון שוורץ, ממייסדי חברת סקייליין רובוטיקס, ביקר בדובאי כבר עשר פעמים מאז שנת 2016. באחת הנסיעות שוורץ שימש כיועץ לא רשמי של משרד הפנים של דובאי, והוא נמצא בקשר שוטף עם הקהילה העסקית שם בנסיכות.

המוצר הראשון של סקייליין יושק בחודשים הקרובים בדובאי, והמיקום אינו מקרי. מדובר ברובוט לניקוי חלונות חיצוניים של גורדי שחקים, בעיר שמפורסמת במגדלי הענק שלה, לרבות המגדל הגבוה בעולם – הבורג' חליפה על 163 קומותיו.

"נעים מאוד לעשות עסקים באמירויות, כי הם דומים לנו הישראלים מבחינת המנטליות. סוגרים הסכם במבט בעיניים. אחרי הכל, אנחנו מאותה השכונה. איזור החיוג שלנו הוא 972 ובאמירויות 971", אומר שוורץ כשהוא נשאל על ההבדלים בין עשיית עסקים במפרץ לעומת מדינות המערב.

כנס דובאי (צילום: סקייליין רובוטיקס)
ירון שוורץ מחברת סקייליין רובוטיקס נואם בכנס בדובאי | צילום: סקייליין רובוטיקס

ההיכרות הראשונית בין שוורץ לאנשי האמירויות נוצרה לפני כ-4 שנים, במסגרת כנס עסקי בגרמניה. שנה לאחר מכן הקים שוורץ את חברת סקייליין, יחד עם אבי עבדי. "אני ממש נרגש מההסכם בין המדינות", הוא אומר. "עד עכשיו היינו צריכים להצניע את הקשרים העסקיים שלנו, עכשיו אפשר להתנהל בחופשיות. זה מקום נהדר לעשות בו עסקים, גם מהבחינה שהם תמיד מחפשים לייבא את טכנולוגיות הקצה, הכי יקרות והכי משוכללות. כמו שבישראל טובים שבפיתוח רעיונות, שם הם מצטיינים ביישום שלהם, ומתגאים בכך שהם עובדים עם המוצרים האיכותיים ביותר".

כמה עולה ביטוח לרולס רויס מזהב?

שיתוף הפעולה העסקי בין המדינות מתחמם גם בתחום הביטוח. יריב ינאי, מנהל הפיתוח העסקי והחדשנות בחברת הביטוח "הכשרה", סיפר היום ל-N12 על תכונה חדשה בחשבון הלינקדאין שלו: "קמתי בבוקר אחרי ההכרזה על ההסכם עם האמירויות, נכנסתי ללינקדאין ופתאום ראיתי 40-50 בקשות חדשות מאנשים עם שמות לא מערביים".

ינאי מספר כי שוחח עם יו"ר ארגון סוכני הביטוח של האמירויות וכן עם בכיר באחת משתי חברות הביטוח הגדולות במדינה. הם קבעו פגישות זום, סביב האפשרות לייצא את הביטוח הדיגיטלי של הכשרה, "Go", אל מדינות המפרץ. לדבריו, לא ידוע על מוצר דומה שקיים במדינות אלה. "מעניין איזה מכוניות נוכל לבטח שם, זה בטח לא יהיה רק מאזדה 3", מתלוצץ ינאי, לאור השוק המפותח של רכבי פאר במפרץ הפרסי.

אי הדקלים בדובאי (צילום: 123rf)
אי הדקלים בדובאי | צילום: 123rf

אומנם הסכם השלום של ישראל כולל כרגע את איחוד האמירויות בלבד, אבל הגישושים של ינאי בקהילה העסקית במפרץ מרמזת על מדינות נוספות שמוצאות עניין עסקי במקומותינו. הוא מודה ששוחח גם עם אנשי ביטוח מהסולטנות עומאן, שגובלת באיחוד האמירויות, ואף עם נציגים מקטאר, שמוכרת לישראלים בשנים האחרונות בעיקר כאחת המממנות המרכזיות של ארגון החמאס בעזה.

"הם צמאים ליכולות ההייטק הישראלי"

הכסף הגדול שבמפרץ קורץ מאוד לחברות ההיי-טק הישראליות. עופר רונן, סמנכ״ל פיתוח עסקי של חברת קורסייט (Corsight), חברת בינה מלאכותית, אשר פיתחה מוצר מבוסס AI מזהה פנים עם מסכה וללא שיתוף פעולה מצד המצולם, הוסיף בנושא: "איחוד האמירויות היא מובילה עולמית בתחום הבינה המלאכותית, המדינה הראשונה שבה יש שר לבינה מלאכותית. לא הרבה פעמים יוצא ליזם ומנהל להיתקל בשוק חדש שנפתח וזוהי בשורה גדולה לכלכלת ההיי-טק הישראלית.

"בימים האחרונים אנחנו בשיחות רבות עם בכירים במגזר העסקי של איחוד האמירויות במטרה להביא לעסקה משמעותית בתחום זיהוי הפנים בחודשים הקרובים. בעתיד אני מאמין שיצאו משלחות של אנשי עסקים מקומיים משתי המדינות במטרה ליצור מיזמים משותפים של שתי המדינות".


Go ביטוח דיגיטלי (צילום: יח"צ)
GO ביטוח דיגיטלי של חברת הכשרה | צילום: יח"צ

גם חברת Pileus הישראלית, חברה המתמחה בתחום הענן, התחילה בשיחות עם חברות גדולות הממוקמות בדובאי. מייסד החברה, רוני קרפ, הוסיף ואמר "תחום הענן הוא אחד התחומים המתפתחים ביותר באזור האיחוד האמירויות. ספקיות הענן כמו אמאזון משקיעות שם משאבים רבים ופתחו באזור חוות שרתים. מדובר בשוק הולך וגדל באיחוד האמירויות".


חברת אייביטק (IVTech) פועלת בתחום פיתוח התוכנה ומספקת ליזמים מעטפת לפיתוח סטארטאפים ואפליקציות. כעת, החברה שצמחה מתוך הניסיון של שני המייסדים בוגרי יחידות טכנולוגיות מסווגות של צה"ל, פועלת בכדי להגיע בין הראשונים לאיחוד האמירויות.

"יש לנו היום לקוחות בישראל אבל אנחנו פועלים בעיקר בשווקים בינלאומיים, בדגש על אוסטרליה וארצות הברית“, אומר עדן בן סימון, מנכ"ל החברה. אייביטק מתמחה בבניית תשתיות ליישומים המיועדים לעבוד בעומסים גבוהים של מיליוני משתמשים ורואה באמירויות שוק פורה לפעילות כזו. "היום אני יכול לספר שבתקופה שקדמה להסכם כבר פזלנו לכיוון איחוד האמירויות כי הצמיחה שם אדירה והם צמאים ליכולות של ההייטק הישראלי“, הוא ממשיך ומספר כי "קיימנו כבר שיחות עם מספר אנשי עסקים מובילים והכיוון מאוד חיובי“.