בהתאחדות התעשיינים טוענים שבמסגרת משא ומתן מול האוצר מסתמן כי במהלך הסגר, מעסיקים שיבחרו שלא להוציא את עובדיהם לחל"ת יקבלו מענק כספי מהמדינה. המתווה שגיבשה נשיאות המעסיקים והעסקים נועד למנוע פיטוריהם של כ-150 אלף עובדים ולטענתם הוא נמצא בשלבי אישור אחרונים. במשרד האוצר סירבו להגיב אך מוקדם יותר פורסם כי שר האוצר ישראל כ"ץ שוקל מתווים לשימור עובדים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

המתווה מחלק את אפשרות המענקים לשני מסלולים. על פי המסלול הראשון, עסק שהפעילות שלו ירדה ב-25%, אך שמר על 75% מכוח האדם בחברה, יקבל מענק כספי מהמדינה של 3,500 שקל לכל עובד שהשאיר בעבודה.

על פי המסלול השני, לא תהיה מגבלת שמירה של 75% מכוח האדם ועסק שהפעילות שלו ירדה ב-25%, יקבל מענק כספי מהמדינה של 7,500 שקל על כל עובד, אך רק מהעובד ה-51%. כלומר אם יש לעסק 100 עובדים, המעסיק יקבל מענק מהעובד ה-51 ומעלה.

בנשיאות המעסיקים והעסקים טוענים שהעלות המוערכת של התכנית למדינה תהיה כ-1.4 מיליארד שקל, אך מצהירים כי עלות זו מתגמדת מול עלות הוצאתם הצפויה של 150 אלף עובדים לחל"ת למשך כל תקופת הסגר ואף מעבר לה.

ישראל כ"ץ (צילום: פלאש/90 )
יאשר את המתווה? ישראל כ"ץ | צילום: פלאש/90

על פי דוח נשיאות המעסיקים והעסקים: כרגע נמצאים 1.14 מיליון עובדים בעסקים שהפסידו לפחות 25% מהמחזור. מתוכם, בסגר הקודם הושארו בעבודתם 570 אלף עובדים בעסקים ששימרו מעל ל-75% מכוח האדם - העסקים הזכאים. המענק על כל עובד הוא 3,500 שקלים, אך תקרת הפיצוי לעסק היא 5 מיליון שקלים, ולכן הם מעריכים שעלות המתווה תהיה 1.4 מיליארד שקלים. עם זאת, אם תאושר התוכנית לשימור עובדים סביר להניח שעסקים רבים יותר ייבחרו להשאיר את העובדים שלהם. לכן, העלות צפויה להיות גבוהה יותר, אם כי לא ברור עדיין בכמה.

ההערכה היא שהתוכנית תשאיר 150 אלף עובדים בשוק העבודה, שאילולא המהלך היו יוצאים לחל"ת. דמי אבטלה ממוצעים הם 7,000 שקל לחודש ולכן עלות החל"ת לכמות כזו של עובדים היא כ-1.3 מיליארד - זהה, ואולי אף פחותה ממחיר התוכנית.

עם זאת כשעובד יוצא לחל"ת הוא נכנס למעגל שלא ברור מתי יוכל לצאת ממנו. הימשכותו של הסגר יכולה להאריך את משך החל"ת אך גם ההעדפות של העובד, בהינתן דמי האבטלה המובטחים. הוצאת עשרות אלפי עובדים לחל"ת פוגעת אם כן בשוק התעסוקה באופן מתמשך, התוצר נפגע והוצאות המדינה גדלות. לכן, טוענים בהתאחדות התעשיינים, גם אם בהתחלה זה יעלה יותר, זה עדיין כלכלי בטווח הארוך.

רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים (צילום: דוברות התאחדות התעשיינים)
רון תומר, יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים | צילום: דוברות התאחדות התעשיינים

רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים בישראל, שהוביל את היוזמה מול משרד האוצר, מסר: "בתור ארגון המעסיקים המוביל בישראל פנינו לשר האוצר עם בקשה לנקוט בגישה שונה בסגר השני המסתמן, ולהודיע כי דווקא אותם מעסיקים שיבחרו לשמור על העובדים שלהם ולא להוציא אותם לחל"ת, למרות ירידה משמעותית שלהם בפעילות העסקית, דבר שאנו מוצאים נכון, מוסרי וראוי, יזכו לקבל תמיכה בצורת מענק כספי מהמדינה.

"אנו שמחים שמשרד האוצר נקט בגישה חיובית לבקשתנו ומצא כנראה גם כן שזו הדרך הנכונה לשמור על העובדים במעגל התעסוקה, וכך למנוע הוצאה של עשרות אלפי עובדים לחל"ת בסגר השני. בנוסף ביקשנו ממשרד האוצר להרחיב את מנגנון הפיצוי לעסקים שעד כה הוענק רק לעסקים שירדו ב-40% בהיקף הפעילות, לעסקים שהיקף הפעילות שלהם ירד ב-25% אחוז ומטה. זאת שכן יש עסקים רבים שיש להם הוצאות קבועות גבוהות וגם ירידה של 25% בפעילות העסקית היא מאוד משמעותית עבורם. חשוב לומר כי אנו מודים לשר האוצר ושר הכלכלה והתעשייה על כך שהם פעלו איתנו נגד הסגר הרחב והפוגע, גם אם בסוף תתקבל החלטה להטיל סגר".

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "כל עוד אין החלטת ממשלה בנוגע לסגר, אין שינוי בהחלטות הקיימות".