אלפי ישראלים שתכננו להתחתן בתקופת הקורונה נפגעו פעמיים. אם לא די בכך שרבים מהזוגות נאלצו לבטל את האירוע מתוקף הגבלות משרד הבריאות, הרי שהם גם ייאלצו לפצות כספית את בעלי אולמות האירועים בעבור הביטול – כך עולה ממתווה שהוגש היום (ג') לאישור משרד המשפטים. לפי הערכה ראשונית, סך הפיצויים שיעבירו מכיסם הזוגות לאולמות יגיע לסכום עתק של יותר מ-200 מיליון שקל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפי המתווה, שגובש בממשלה על ידי צוות בין-משרדי, כל זוג שאמור היה להתחתן עד ה-14 ביוני אך נאלץ לבטל את האירוע בעקבות הקורונה, יצטרך לשלם לאולם פיצוי של 10% מעלות האירוע, עד גובה של 10,000 שקל. במקביל לפרסום המתווה, הוחלט על צמצום מספר המשתתפים המרבי בחתונה מ-250 איש ל-50 איש בלבד. החלטה זו צפויה להביא לגל ביטולים נוסף של חתונות. המתווה קובע כי חתונות אלה שיתבטלו יאפשרו לבעלי אולמות השמחות לגבות מהזוגות 15% מהעלות ועד 15,000 שקל.
"הממשלה מצמידה אקדח לרקה של הזוגות המתחתנים", אומרת נגה רץ, מנהיגת מחאת הזוגות. לדבריה, רבים מהזוגות כבר שילמו מקדמות של עשרות אלפי שקלים, ועתה נאלצים להיכנע לתכתיבי המתווה כדי להשיב לפחות חלק מכספם.
אירוע החתונה שתכננו רץ ובן זוגה בוטל בשל הקורונה. בלית ברירה, הם התחתנו בטקס סימלי על רחבת הדשא בקיבוץ. את הכסף שכבר שילמה לאולם האירועים היא לא קיבלה בחזרה, והגישה נגד האולם תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות.
"המתווה מכריח אותנו להיות שותפים להפסדים של עסק"
"כל זוג שנבצר ממנו לחגוג כמתוכנן, יאלץ לספוג הפסד של 10,000 שקל מכיסו, לפי חישוב של אירוע ממוצע בן כ-300 מוזמנים", מסבירה רץ. "תכפילו את זה ב-30 אירועים לאולם שמחות, שלא התקיימו עד אמצע יוני בצל ההנחיות, ותקבלו פיצוי מכיסם הפרטי של הזוגות שעומד על 300,000 שקל - מספרים שהמדינה צריכה לשלם ולא אנחנו. תנסו לחשב את זה והמחשבון ישתגע באמצע החישוב. זה יוצא סכום מטורף של 210 מיליון שקל. באיזה עולם זה הגיוני?".
מאחורי רץ עומדים, לדבריה, למעלה מאלף זוגות שנקלעו למצב דומה. זוג אחד מהם, שהעדיף להישאר בעילום שם, מסר ל-N12 כי: "הצענו לאולם מספר פשרות וגישורים וכל פעם נדחנו מחדש. המתווה שפירסמו מכריח אותנו להיות שותפים להפסדים של עסק. כל זה כשאנו לא עובדים כרגע בגלל הקורונה, וגם ככה החרב הכלכלית היא על כולנו".
זוג נוסף מספר: "היינו אמורים להתחתן בחודש מאי. בעל האולם איים שיתבע אותנו אם לא נקבע תאריך אחר ונחתום חוזה חדש. כשהשבנו שגם מצדינו יכולה להגיע תביעה, הוא איים בכך שיש חוזה, שהתיק שלנו ישכב שנים בבית משפט ושבסוף נצטרך להתחתן בגיל מאוחר אבל את החתונה נצטרך לקיים אצלו. הוא הציע לנו את מאי 2021. אמרתי לו שזה לא מתאים כי אנחנו רוצים להיכנס להריון. הוא מצידו אמר: 'נעשה לכם אירוע ברית וחתונה ביחד'. אמרנו שאנחנו רוצים לבטל כי התאריך הרחוק לא מתאים לנו, אז דרשו מאיתנו דמי ביטול של 60 אחוז מסך האירוע – כ-55 אלף שקל".
בעלי האולמות: "רבים סגרו את העסק בעקבות הקריסה הכלכלית"
ברשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, שחתומה על המתווה, מסבירים כי המתווה נועד לאפשר לזוגות להשתחרר מהחוזה בעלות מופחתת, במידה ולא יגיעו להסכמות באופן ישיר עם מנהלי אולמות האירועים. מנהלת אגף בכיר מחקר ופיתוח ברשות, ד"ר דליה שיליאן, אמרה ל-N12: "המתווה קם בשל הפרת חוזים מאסיבית בתחום האירועים. אנחנו מבינים את הכאב של הזוגות אך מדובר במצב משפטי מורכב. הקורונה לא פוטרת מקיום חוזים והיה חשש שהמצב יוביל לעומס בבתי המשפט".
לדבריה של ד"ר שיליאן, "רבים מהחוזים מול אולמות האירועים כוללים מרכיב שמתייחס לביטול האירוע בגין כוח עליון. לפי החוזים, גם במצב כזה נאלצים הצרכנים לשלם דמי ביטול של עשרות אלפי שקלים. לכן, סביר שגם בית משפט לא יורה על החזר מלא של ההוצאות לצרכן. החזר מלא זה דבר שלא קרה גם כשאירועים התבטלו בזמן מלחמה".
מהתאחדות האולמות וגני האירועים נמסר בתגובה: "משבר הקורונה פגע בצורה קשה במשק כולו, כשגני האירועים והאולמות קיבלו מכה קשה פי כמה וכמה בתור אלו שהיו הראשונים שפעילותם הושבתה. לאורך כל חודשי ההשבתה המשיכו האולמות וגני האירועים לשלם מאות אלפי שקלים עבור תחזוקת המקום גם שלא הייתה כל הכנסה, דבר שהביא רבים למשבר קשה ולא מעט מקומות אף סגרו את העסק בעקבות הקריסה הכלכלית שפקדה את הענף.
"לאורך כל אותם חודשים היו בעלי האולמות והגנים בקשר רציף עם הזוגות במטרה למצוא פתרון משותף שיאפשר את קיום האירוע שלהם - ואכן ברובם המוחלט של המקרים נמצאו פתרונות לשביעות רצון כל הצדדים ואנו מברכים על כך. כידוע, היום הודיע גם משרד המשפטים כי יש לכבד את חוזה ההתקשרות, ואני מבטיחים להמשיך ולעשות הכל על מנת להבטיח שכל הזוגות יוכלו להינשא בסופו של דבר באירוע עליו חלמו כל חייהם".